Dörner György és Káel Csaba is elismerésben részesült. Gratulálunk!

Kossuth-díjat kapott többek között:

Dörner György színművész, kiváló és érdemes művész, az Újszínház ügyvezető igazgatója részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott kimagasló színvonalú, emlékezetes színpadi, játék- és tévéfilmes, illetve szinkronszínészi alakításai, valamint a magyar szerzők műveinek bemutatását küldetésének tekintő, értékteremtő színházigazgatói munkája elismeréseként.

Bruce Willis magyar hangjának zöld-fehér kötődéséről már korábban is olvashattatok oldalunkon:

– Elsírta magát Kuharszky “Kukac” gólja után?
– El én. 12 esztendős voltam, ültem a Népstadion lelátóján és zokogtam. Kuharszky azon a meccsen két gólt lőtt Géczi Pista kapujába, mindkettőt az első félidőben. A szünetben szinte fohászkodtam, hogy egyenlítsünk ki, legalább legyen 2-2, mert a vereséget nem tudom elviselni. És a szünet után valóban feltámadt a Fradi, még arra is emlékszem, hogy Albert Flóri nagyjából 20 méterről, szabadrúgásból szinte kettétörte a felső lécet. Mindhiába. Nyert a Dózsa, és akkor úgy éreztem, itt a világvége. Innen már nincs is értelme folytatni. 12 évesen, ott és akkor feladtam a küzdelmet…

Káel Csaba, Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a MÜPA vezérigazgatója részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során klasszikus és kortárs zeneszerzők operáinak kimagasló színvonalú interpretációit, valamint reklám- és dokumentumfilmeket, illetve színházi darabokat is magába foglaló, sikeres rendezései, továbbá sokrétű művészeti szervezőtevékenysége elismeréseként.

Káel Csaba egyik vizsgafilmje a “Fradika” volt, erről nyilatkozott is korábban:

– S honnan az 1986-os Fradika című film ötlete?
– A legendárium szerint az egyik dédapám ferencvárosi hentesként a klub alapítói közé tartozott. Noha a család amúgy zempléni, nekem már kisgyerekként volt Fradi-tagkönyvem. Apámnak, aki egy ABC-áruház igazgatójaként dolgozott, az irodája FTC-szentély volt zöld-fehérrel festett falakkal, számos ereklyével. Kazincbarcikáról sokat jártunk Fradi-meccsekre. Szombatonként akkoriban még volt tanítás, én meg nem győztem füllenteni, miért kell eljönnöm az utolsó órákról. Konvojban, étellel, itallal megpakolt Zsigulikkal döcögtünk a kettős rangadókra.

Hosszabbítás – NS

A legmagasabb magyar állami művészeti-kulturális kitüntetések átadását a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Magyar Közlöny nyomán.