Holnap kezdődik a Dózsa elleni jégkorong Erste Liga elődöntős párharc, az első két meccsen hazai jégen fogadjuk a lila-fehéreket – Nagy Gergőt, Tóth Adriánt és Fodor Szabolcsot kérdezték ennek kapcsán.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, elődöntő, 1. mérkőzés
Vasárnap, Pesterzsébet, 18.00: Ferencváros – Újpesti Dózsa
Jegyek a hazai mérkőzésekre: 1200 Ft – megvásárolható online és a helyszínen (Fradi-bérlettel kedvezmény vehető igénybe)
Jegyek az idegenbeli mérkőzésekre: ide kattintva olvasható információ.
TV: SportStream

A párharc az egyik fél negyedik győzelméig tart.

Hatmeccses sorozatból érkezik az Erste Liga elődöntőjébe az FTC-Telekom, ahol az örök rivális UTE vár rá. Tóth Adriánt kérdeztük.

A címvédő kitűnően teljesített az ősz folyamán, ám a többfrontos küzdelem miatt az alapszakasz végén „csak” a második helyen végzett. A középszakaszban viszont a nyolcból hat meccset behúztak, így az első helyen zártak, elsőként választhattak ellenfelet, továbbá a pályaelőny is végig az övék lesz, amennyiben eljutnak a döntőig. „A középszakaszban nyújtott teljesítményünkkel kapcsolatban nem lehetünk elégedetlenek – mondta a Jégkorongblognak Tóth Adrián, a zöld-fehérek kiváló támadója. – A célunk az volt, hogy visszavegyük az első helyet, hiszen ez a pályaelőny szempontjából mindig lényeges. Ezt teljesítettük, így nyugodtan vághattunk neki a rájátszásnak.

A Fradi a nyolcadik helyezett Fehérvári Titánokat választotta, ám a sorozat nem lett olyan egyértelmű, mint az sokan várták. „Úgy gondolom, kitűnő párharcot vívtunk a Titánokkal. Nem egyszerű ellenük játszani, fiatalok, sikerre éhesek, az utolsó csepp vérükig küzdenek. Remekül felkészültek a sorozatra, keményen harcoltak, sokat korcsolyáztak, mindig visszaértek a kapujuk elé, nehéz volt feltörni a védelmüket. Valóban sokan elkönyvelték, hogy ez sima siker lesz, és azért az esélyesség, ha csak kis mértékben is, de terheli ilyenkor a csapatot. Az ellenállásuk azért bennünket is felpörgetett, így tovább jutni jobb, mintha kisebb erőfeszítéssel győztünk volna 4-0-ra.

A hokiban örök kérdés, hogy a rájátszásban mi a jobb: többet pihenve vágni neki az újabb párharcnak, vagy lendületből, meccsből érkezni. „Szerintem ez az 5-6 mérkőzésből álló sorozat az ideális, persze csak akkor, ha továbbjutsz. Így van idő regenerálódni, de azért a tempó még benne van a csapatban. Miskolcon megtapasztaltam: nem feltétlenül jó, ha söpréssel lép tovább a csapat. A hosszabb szünetben óhatatlanul leül kicsit a társaság, ilyenkor újra fel kell pörögni, ami időt vesz igénybe.

Következik tehát az UTE elleni elődöntő, ami egyben a magyar bajnokság döntője is lesz. 1992 óta először. „Nagyon örülünk neki, hogy az Újpesttel játszhatunk a magyar bajnoki címért. Nekem még nem volt ilyen élményem, hogy tulajdonképpen direkt magyar bajnoki döntőt vívhatunk. Biztos vagyok benne, hogy rendkívül izgalmas és színvonalas párharc lesz ez, hiszen az UTE-nak nagyon erős csapata van, és a meccsek hangulata is kitűnő lesz. Már nagyon várjuk, hogy elkezdődjön a párharc.

Tóth Adrián idén is húzóembere az FTC-Telekomnak, már az alapszakaszban is a harmadik legjobb pontszerző volt (44 mérkőzésen 17 gólt és 33 asszisztot szerzett), a negyeddöntőben pedig 6 meccsen 10 egységet, 3 gólt és 7 gólpasszt jegyeztek fel a neve mellé. „Jól megy a játék, de ennek nincs különösebb oka. Az én erősségem a támadójátékban rejlik, és Fodor Szabolcs vezetőedző pontosan olyan poszton játszat, ahol ki tudom magamból hozni a legtöbbet. De ez egyedül nem menne, a mi erőnk a közösségben rejlik, ahogyan küzdünk, segítjük egymást. Az idén is remek társaság jött össze nálunk, mindössze ennyi a titok.

Vasárnap tehát kezdődik az Erste Liga elődöntő, amely egyben a magyar bajnoki döntő is, de vajon milyen hosszú szériára számít a 29 éves csatár? „Semmiféle jóslásba nem szeretnék belemenni. Számunkra egy a lényeg: nyerjük meg a párharcot. Hogy ez négy vagy hét mérkőzésen dől el, teljesen mindegy. Nincs kétségem: minden meccsen telt ház lesz. Ez minden játékost feldob, teljesen más érzés tömött lelátók előtt játszani, és hallani, ahogy a szurkolók biztatnak bennünket. Mi ezt úgy hálálhatjuk meg, ha győztesen fejezzük be a szériát.