Clubunk vívója egyéniben csúcsra ért az utánpótlás kontinensviadalon, emellett a csapatversenyben is remekül teljesített.

Február 23-át, hétfőt ezennel átkeresztelhetjük a magyar tőrvívás napjának! Néhány órával a női tőrcsapat tokiói kvalifikációja után a kadet férfi tőr egyéni versenyének aranyérmét nyerte meg Szemes Gergő, az FTC 17 éves tehetsége, Szabó István tanítványa!

Gergő, a Fradi rendkívül értelmes és szimpatikus tehetsége azért az esélyesek közé tartozott, a szezon során három kadet európai körversenyen állhatott a dobogó legmagasabb fokára, ám az Európa-bajnokság azért más kávéháznak számított. A csoportmeccseken össze is szedett egy vereséget, ám a direkt kieséses táblán előbb az olasz Giordanellit (15:6), majd a spanyol Garcia Murt (15:8) biztosan győzte le tehetségünk. A nyolcaddöntőben aztán egymással került szembe a két magyar, Gergő nyert magabiztosan Bagdány Albert ellen.

A negyeddöntőben a bátyja okán elhíresült, francia “kis” Spichigerrel került szembe, és sokáig úgy tűnt, simán nyer a magyar tehetség. 13:7-re is vezetett Geri, ám jött egy mélyebb hullámvölgy, és 14:14-nél már együtt álltak a felek. Ám ekkor Szemes egy tiszta támadással talált, és az esti döntőbe szúrta magát. Ahol az elődöntőben az orosz armada próbálta útját állni, lévén három orosz fiatal jutott mellette a négy közé. Azonban hiába próbálkoztak! A négy között Buliga különösebb akadályt nem jelentett, végig vezetve 15:10 lett a vége. Aztán a fináléban a korosztály másik kiemelkedő egyénisége, Oszipov következett. Őt a budapesti körversenyen legyőzte a magyar, és így tett most is! Szinte lekopírozta a negyeddöntős izgalmakat Geri, 10:4-ről lett 13:13 az aranyasszó, ám ezt követően két vitathatatlan találattal lett Európa-bajnok Szemes Gergő. Férfi tőrben…! És ezt azért nagyon jó érzés leírni, kimondani, ízlelgetni, ritkán van ebben részünk!

A keddi nap harmadik versenyszáma a férfi tőrcsapatok viadala volt. Itt Bagdány Albert, Horváth Soma, Szemes Gergő, Zsigmond Dániel összeállításban léptek pástra a mieink, és két győzelemmel, valamint két vereséggel a hetedik helyen végeztek. Az egyéni aranyérmes Szemes Gergő ezúttal is vezéregyéniségnek számított, valamennyi rivális ellen jócskán pluszban zárt. A törökök elleni 45:38-as siker után az olaszok elleni negyeddöntőben nem volt reális esély (37:45), ám az 5-8. helyért a franciák elleni egytusos, 41:40-es vereség okán már bosszankodhattunk. A zárás végül sikerült, a 7. helyért 45:37-re győzték le a mieink a briteket.

Szemes Gergő

Alig hiszem el, hogy sikerült, nem gondoltam volna…! Persze, nyertem három európai körversenyt, de az Európa-bajnokság más, és a korábbi években ez a verseny nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Jól ment ma a vívás, és akkor is bíztam az akcióimban, amikor előnyről egyenlítettek az ellenfeleim. Nagyon boldog vagyok, köszönöm mindenkinek, elsősorban mesteremnek, hogy hozzásegítettek az aranyéremhez. De még sok dolgom van ezen az Eb-n, jöhetnek az újabb feladatok!

Szabó István

Nagyon nagy boldogság ez a siker, egy hosszú és sikeres kadet pályafutás utolsó előtti állomásához értünk. Egész nap bíztam Geriben, voltak nehéz pillanatok, de mindig helyén volt az esze és a szíve, nem is tudom, mikor nyert magyar férfi tőröző Európa-bajnoki aranyat, büszke vagyok Gerire!

Bővebben: Fradi.hu, Hunfencing