A mai sajtócsütörtökön Szergej Rebrovval a taktika új elemeiről, a szombati meccsről és Otigba Kennethről beszélgettünk, de a Fradi mestere az MLSZ által ma reggel bejelentett változásokra is reagált.

A felkészülés utáni egy-két hétben is tovább alapoztunk a szezonra készülve: 2-3 hét nem elég a felkészülésben. Ezt a tíz napot is kihasználtuk, nem csak a szombati meccsre készültünk, hanem a hátra lévő három hónapra. Az elmaradt meccs nem okozott gondot a napi munkában, keményen dolgoztunk és még pihenésre is volt lehetőség. Somalia sajnos még nem teljesen egészséges.

Mennyit is játszott Nikolics mostanában? Talán fontos játékosuk lesz idővel, de Nikolics nélkül is jó csapat a Vidi, jó játékosokkal. Fel kell készülnünk az ellenfélből, az erősségeikből, gyengeségeikből – és persze magunkkal kell elsősorban foglalkoznunk.

Hogy miért a szombati két csapat a két topklub, azt csak részben tudom: azt tudom, hogy mi megérdemelten vagyunk a csúcson. Rengeteg szurkolónk van, együtt dolgozunk és van egy cél előttünk. Nem tudom, hogy a Vidi top klub-e vagy sem, nem is érdekel.

A fehérvári csapat az új edzőjével változóban van, ez teljesen természetes – minden edző végrehajt módosításokat. Erre figyelemmel leszünk, tudjuk, miben kell javulnunk és bízom benne, hogy a srácok készen állnak majd az összecsapásra. Remélem teli lelátók előtt játszhatunk, hisz az első két csapat alighanem érdekes meccset játszik majd. Azt gondolom, hogy jól teljesítettünk az elmúlt meccseken, még ha pontokat is vesztettünk legutóbb. A játék egyes elemeiben azonban határozottan fejlődünk, így jó meccset várok szombatra.

Szeretem a statisztikákat, ahogy szoktam is mondani. Néhány szurkolónak tetszik a futballunk, néhánynak nem, de az én kritériumom a statisztika: mennyit javulunk a futballunk legfontosabb elemeiben. Kevésbé játszunk kontrára, agresszívebb labdaszerzést célzunk meg már a támadóharmadban, minden támadás be kell fejezni, ez most a legfontosabb.

Az, hogy Vécsei és Lodico mikor áll majd készen, az csak rajtuk múlik. 4-0-ra nyertük a tavasz első meccsét, természetes, hogy nem változtattam, mert mindenki megérdemelte, hogy megtartsa a helyét. Az játszik, aki jobb az adott pozícióban. Egyáltalán nem biztos, hogy szombaton változatlanul állunk majd fel. Figyeljük majd a statisztikákat, hogy teljesítenek a srácok, és a meccs előtt határozzuk meg a kezdőt.

Kenny mindig keményen dolgozik, igazi profi. Bármi is az aktuális cél – mikor egy évre volt a visszatéréstől, akkor is megvolt a célja. Amikor visszatért, akkor, meglepett, milyen gyorsan fel tudta venni a ritmust. Nem azért játszik, mert ez jár neki, hanem azért, mert jól játszik. A sérülésből visszatérve keményen dolgozik, nem csak az edzéseken, hanem a meccseken is. Azt majd szombaton meglátják, hogy most játszik-e, előre nem árulom el.

A futball egy üzlet, a bíró minden döntése nagyon fontos a klubok és azok üzleti jövője szempontjából. Ha a VAR megérkezik, az nagyon hasznos lesz, becsületesebbé teszi majd a meccseket. Ez jó a labdarúgásnak.

Fura számomra az MLSZ légióskorlátot eltörlő döntése. A szövetség minden döntését tiszteletben tartom, de ha nem limitálják a külföldiek számát, akkor nincs esély a legjobb magyar játékosok számára arra, hogy a legjobb magyar klubokban szerepeljenek. A Ferencvárosnál például a bajnoki cím és a csoportkör a cél a nemzetközi kupában. De ez utóbbihoz alighanem külföldről fogunk játékosokat igazolni, akik alighanem jobbak lesznek a magyaroknál. Az én véleményem az, hogy valamilyen limitre szükség van, de hogy ez hány főt jelent, az a szövetség dolga. Magyarországon játszunk és tisztelnünk kell az országot: ha most a Fradi és a Fehérvár összecsapása magyar játékosok nélkül menne le, a szurkolók vajon boldogok lennének? Nyilván továbbra is drukkolnának, de természetes, hogy a Fradi utánpótlásának a neveltjeit is akarják látni, vagy más magyar játékosokat. Ez nem egy abszolút igazság, ez csak az én véleményem. Ukrajnában születtem, ha a Dinamo Kijev csupa légióssal állna fel, én is dühös lennék. Ez a döntés csak a topcsapatok lehetőségeit bővíti, a többieknél úgysem volt tíz légiós eddig sem. Ez azoknak szól, aki Európában képviselik az országot.

– Szergej Rebrov