A tavasszal a csapatban helyét azonnal “visszafoglaló” középhátvéddel beszélgettünk a mai sajtócsütörtökön.

Nem gondolkodtam azon[, hogy pont a szombati ellenfél ellen sérültem meg.] Az ilyen gondolatok nem segítenek, a jelenben kell gondolkodni, abból kell erőt meríteni. Csak arra koncentrálok, amiből erőt lehet meríteni és ami segíti a munkámat. A sérülésem alatt is csak az éppen adott, fiziós vagy orvos által kiszabott feladatra koncentráltam. Az volt a kulcs ezalatt a másfél évem alatt, hogy minden nap az aznapra kiszabott penzumot kellett elvégezni százszázalékosan. Nem változtam meg, ugyanaz az Otigba van a pályán, de hasznos másfél év van mögöttem. Amíg meg nem halunk, addig tanulunk, ebben a periódusban sok olyan dolgot tanultam, ami segíthet a jövőben is. Egy profi klubban mindenkinek megvan a saját dolga, a vezetőedző nem a sérült játékosok rehabilitációjára összpontosít. Nyilván kommunikáltunk, biztatott, de ilyenkor a fizioterapeutával vagyok napi kapcsolatban.

Jó, hogy olyanokkal – is – játszom a védelemben, akikkel együtt dolgoztam már korábban, de most a Fradi vezetése olyan csapatot rakott össze, amelyben remek az összhang. A huszonhetes keretből egy olyan társam nincs, akivel ne lenne jó együtt dolgozni. Le a kalappal a vezetők, a vezetőedző előtt, hogy ilyen harmonikus légkört tudtak kialakítani az öltözőben. Mindenki segít, hogy újra be tudjak illeszkedni.

Jól esik, ha a szurkolók bíznak bennem, de ebben a másfél évben sem ebből próbáltam meríteni az erőmet, mert belső motivációra van szükség a napi munkához. A pályán rengeteget segít a csodálatos szurkolótábor, akik előtt le a kalappal, ilyenkor valóban plusz egy ember van a pályán.

Még nem gondolkodom azon, hogy alakulhat a szombati meccs. Egy profi játékosnak minden adott szituációban tudnia kell, mit kell csinálni, bárhogy is alakul a meccs. Profin kell alkalmazkodni, a csapat érdekében. Ezért nem variálok, ez az edző dolga. Az ő dolga összeállítani a taktikát, mi maximálisan megbízunk Szergej Rebrovban és követjük azt, amit kér. A jelenben kell az adott szituációra reagálni, azt kihasználni és eredményesnek lenni.

A válogatottról, az EB-selejtezőkről még szintén nem gondolkodom, az én napi feladataimon ez nem változtat: nem tesz jobb játékossá, ha ezen rágódom – nem az én kezemben van a döntés.

– Otigba Kenneth