Budaörsön készült a női kézilabda válogatott.

Galéria: FTC kézilabda, NSO

A női kézilabda-válogatott első összetartásával megkezdte a munkát a Danyi Gábor, Elek Gábor kapitánypáros Budaörsön – a mieink remélhetőleg meg sem állnak Japánig.

Nyilvánvalóan semmilyen hivatalos közlekedési járattal nem lehet eljutni Tokióba Budaörsön és Győrön keresztül, ám a magyar női kézilabda-válogatott remélhetőleg bejárja az útvonalat a következő hónapokban.

A fenti három desztinációból az első kettő biztos. A mieink ugyanis hétfőn a budaörsi sportcsarnokban megkezdték a közös munkát a januárban határozott időre, március 31-ig kinevezett új szövetségi kapitányi párossal, Danyi Gáborral és Elek Gáborral. A cél pedig nem más, mint a nyári tokiói olimpia, amelyre a márciusban, Győrben sorra kerülő selejtezőn juthat ki az együttes.

A bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-címvédő Győrt is irányító Danyi már előzetesen leszögezte, ilyen rövid idő alatt nem lehet, de nem is kell fenekestül felforgatni a kompánia életét. A hétfő délutáni tréningen valóban szinte minden a megszokott mederben zajlott. A győriek már tavaly is a válogatottal dolgozó erőnléti edzője, Holanek Zoltán vezényelte a feszes és pörgős bemelegítést, miközben a két kapitány, illetve a munkájukat szakmai tanácsadóként segítő, korábbi 233-szoros válogatott klasszis, Görbicz Anita egy táblára különféle taktikai variációkat skiccelt fel. Aztán jöhetett az elmaradhatatlan foci – itt tényleg semmi sem változott. Vagyis de: az elmúlt négy évvel ellentétben immár minden egyes szó, mondat, utasítás magyarul hangzott el a tréningen.

Danyi és Elek (aki 2016 tavaszán egy rövid időre a spanyol Ambros Martínnal már vezette a válogatottat) egyébként láthatóan jó hangulatban és kedvvel fogott bele a közös projektbe.

Nagyon-nagyon pozitívan és motiváltan vágtam bele a munkába a válogatottnál – mondta Elek Gábor, társ szövetségi kapitány. – A meglévő fáradtságom is félresöpri a feladat, feltölt, teljesen energikusnak érzem magam tőle. Ez egy hatalmas feladat, ami borzasztóan izgat. De szó sincs arról, hogy teher lenne a kapitánykodás. Azt sem mondanám, hogy ez most egy soha vissza nem térő lehetőség, hiszen akkor biztosan egyből teherré válna a munkakör. Maradjunk annyiban, egy lehetőség.

A Ferencváros trénere kiemelte, nagyon sok mindent sulykolnak a játékosokba, elsősorban más szemléletet.

A pozitív attitűd elengedhetetlen a kerettagok részéről – folytatta Elek. – Amennyire csak lehet, félre kell tenni minden olyan külső, negatív tényezőt, körülményt és külvilági ingert, ami nem a sikerünket segíti elő. Ahhoz még korán van, hogy rögzítsük, mi lehet ennek a csapatnak a legnagyobb erőssége, erre most még nem mernék válaszolni. Életkorban viszont nagyon jó a keret összetétele. Nagy előny, hogy hazai pályán, Győrben vívhatjuk meg az olimpiai selejtezőt. Mindig motiváltnak szeretném látni a lányokat, ezen is rengeteget fogunk dolgozni. Dr. Balogh László mentáltréner abban feltétlenül segíthet, hogy a túlzott elvárásokkal járó nyomást kezelni tudja az együttes – aki úgy érzi, túl nagy a nyomás és az elvárás, annak jól jön a segítő tanács. Félreértés ne essék, a tréner senkinek a problémáját nem fogja megoldani, viszont tud segíteni a külső ingerek kezelésében.

Külső ingerek bőven érik majd a kerettagokat az ötkarikás selejtezőig hátralévő szűk hat hétben, sikeres kvalifikáció esetén pedig főként a tavasz és a nyár során. Abban viszont aligha vitatkozna bárki is a válogatott köreiben, hogy a Budaörs–Győr–Tokió utazás megéri az áldozatot.

Csiszár-Szekeres Klára, a női válogatott átlövő-védője: – Volt már olyan korábban is, hogy kimaradtam a keretből, most is kicserélődött a csapat, mire több mint két év után visszatértem, szóval mindig van mit megszokni. A jelenlegi edzőpárossal még nem dolgoztam együtt, ahogy a játékosok felével sem készültem még. Sok az újdonság. Jól ismerem Elek Gábort, segítség, hogy az FTC-nél is ő az edzőm, ráadásul nagyon jól ismer engem, de Danyi Gábor is tisztában van a játékommal. Ez a két nap arra szolgál, hogy megismerjük egymást, így a következő összetartáson még nagyobb koncentrálással vehetjük át a konkrét taktikai elemeket.

NSO