Férfi kézilabda csapatunk mai ellenfele a télen tovább gyengült, így csak a győzelem az elfogadható eredmény ma este.

Férfi kézilabda, NBI, 15. forduló
Elek Gyula Aréna, 18.00: Ferencváros – Váci KSE
Jegy: álló 1500 Ft, ülő 2000 Ft – megvásárolható online vagy a helyszínen.

Schäffer Zsoltot kérdezték a mérkőzés előtt:

Az Utánpótlássport kapusunkkal, Győri Kristóffal beszélgetett:

Évek óta az egyik legreményteljesebb kapusa a magyar férfi kézilabdának a még csak 19 éves Győri Kristóf. Korábban megválasztották már az év ifjúsági korú kézilabdázójának, tavaly nyáron pedig a junior- és az ifjúsági világbajnokságon is ő védte a válogatott kapuját. Most már az NB I-ben hatodik helyen álló FTC-HungaroControl csapatában szerepel, ő az egyik olyan utánpótláskorú fiú, aki hétről hétre lehetőséget kap az élvonalban.

A legutóbbi fordulóban a Sport36-Komló otthonában 23–22-re kikaptak a zöld-fehérek, ám Győri remekelt a kapuban: tizenegy védésével meccsben tartotta csapatát, ráadásul három hétméterest is hárított.

Sajnos nem jött össze a győzelem, de annak azért tudok örülni, hogy jól ment a játék – kezdte a 19 éves kapus az utanpotlassport.hu-nak. – Örültem a lehetőségnek, hogy szinte végigvédhettem a mérkőzést, remélem, sikerült meghálálnom a bizalmat. Talán azért is sikerült így, mert nagyon jól éreztem magamat a pályán.

A felnőttválogatottban szereplő Győri Mátyás öccse, a tavalyi, mezőkövesdi szereplésével már bő egy évet lehúzott az NB I-ben. Kortársaihoz képest jelentős tapasztalatot szerzett a felnőttek között, tudja, hogy mire számíthat ezen a szinten.

Kellett, hogy egy kicsit megnyugodjak, és elhiggyem: tényleg itt vagyok. Ez körülbelül mostanra sikerült, rájöttem, hogy továbbra is ugyanazt a sportágat űzöm, csak egy kicsit gyorsabban jönnek a labdák, mint korábban. Na jó, sokkal gyorsabban. De azt hiszem, pont ez a nyugodtság segíthet hozzá ahhoz, hogy egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtsak.

Tehát lehiggadt, de ez nem jelenti azt, hogy ne ugyanaz az ezer fokon égő kapus lenne, mint akit megszokhattunk a pályán.

Nem vagyok egy extra méretekkel megáldott kapus, a legtöbben magasabbak, mint én. Ezért nekem a gyorsaságomra kell építenem, amihez viszont szükséges, hogy elérjem ezt a hőfokot. Tudatosan próbálom felspannolni magamat, de a Ferencvárosban ez is könnyen megy, mert sok a fiatal játékos, és húzzuk egymást felfelé.

De persze a rutin sem hiányzik a népligeti gárdából. Győri saját bevallása szerint rengeteget tanult a korábbi válogatott játékostól, az FTC csapatkapitányától, Schuch Timuzsintól. Azt mondja, ha a veterán beállós is a falban van, egészen másképpen véd. Úgy érzi, akkor biztonságban van.

Nemzeti színekben sem áll meg az élet, a juniorválogatottal az U20-as Európa-bajnokságra készülnek, miután augusztusban minden idők legjobb szereplésével, ötödik hellyel tértek haza Szkopjéból, az U19-es vb-ről. Így akad feladat bőven, a fiatal kapus a klubjában és a válogatottban sem fog unatkozni.

A Fradiban egyértelműen az a célom, hogy gyűjtsem a játékperceket, éljek a kapott lehetőséggel. Az ott szerzett tapasztalat aztán nyáron, a válogatottban is jól jöhet, a kulcsszituációkban biztosan szükség lesz rá, hogy sok NB I-es mérkőzés legyen mögöttem. Aztán meglátjuk, mi történik: mert szerintem továbbra is igaz, hogy ez a csapat bárkitől ki tud kapni, de ugyanakkor bárkit képes legyőzni.