Az IIHF a Paul Loicq díjra tartja érdemesnek clubunk korábbi játékosát, edzőjét, a Magyar Jégkorong Szövetség jelenlegi alelnökét. Kitüntetését az A-csoportos világbajnokságon veheti majd át. Gratulálunk!

Kovács Zoltánt, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnökét – aki korábban 19 éven át főtitkárként irányította a szervezetet – Paul Loicq-díjjal jutalmazza az IIHF. Ezt az elismerést csupán egyvalaki kaphatja meg évente, és annak jár, aki kiemelkedően sokat tett a nemzetközi jégkorongért. A hírt az IIHF tette közzé. “A díjazott én vagyok, de az elismerés a magyar jégkorong elmúlt 25 éves fejlődésén dolgozóknak szól – fogalmazott a fejlemény kapcsán az érintett. Hozzátette: – Remélem, a sportágunk továbbra is felfelé halad majd, és a jégkorong-társadalom hasonló sikereket fog megélni ezután is, mint amilyen Szapporo, Krakkó és Szentpétervár volt.

Kovács Zoltán 1962-ben született Budapesten. 1972-ben kezdett el jégkorongozni a KSI-ben, posztja szerint hátvéd volt, U16-ban és U18-ban is bajnoki címet szerzett. Egy-egy világbajnokságon tagja volt az ifjúsági és a juniorválogatottaknak, felnőttként az FTC színeiben kétszer lett magyar bajnok, aktív pályafutását Dunaújvárosban fejezte be. Már 1984-től kezdődően edzősködött, másfél évtizedet töltött a Fradinál, ahol mások mellett játékosa volt Szuper Levente, Budai Krisztián, Kincses Gergely, Majoross Gergely, Fodor Szabolcs, Fekete Dániel, Hoffmann Attila, Buzás Norbert és Kis András. 2000 és 2008 között a MAC utánpótlásában dolgozott, itt olyanok pallérozódtak a kezei alatt, mint Sebők Balázs, Nagy Krisztián, Rafaj Attila, Németh Péter vagy Jászai Dávid.

Az MJSZ kötelékében 1994 óta munkálkodik Kovács Zoltán, négy évig szövetségi titkár volt, majd 1998 és 2017 között főtitkár. A sportvezető nevéhez kötődik számos magyarországi világbajnokság megrendezése, valamint a világelithez tartozó nagyválogatottak hazánkba csábítása – Kanadától Finnországon át Svédországig –, amelyek telt házas arénameccseken népszerűsítették jégkorongsportunkat. 2017 óta a szövetség alelnöke, kiemelt szerepe a nemzetközi kapcsolatok erősítése. 2010–12 között az IIHF utánpótlás-bizottságának volt a tagja, míg 8 éve a nemzetközi szövetség jégpályabizottságának munkájában vesz részt. Kovács Zoltánt, a magyar jégkorong egyik legkedvesebb, legsegítőkészebb és legkedveltebb alakját mindenki ismeri itthon és a nagyvilágban, ugyanígy ő is kiváló kapcsolatokat ápol mindenkivel, ennek is köszönhetőek sikerei. Valamint kivételes munkabírásának, melynek jegyében lankadatlanul szorgalmazza a nagy hokinemzetek aktív szerepvállalását a jégkorongsport bázisának szélesítésében, a fejlődő országok felemelésében.

Kovács Zoltán a 2020. májusi A csoportos világbajnokságon kapja meg a díjat, egyidejűleg az új IIHF Hall of Fame-tagok beiktatásával.

Kovács Zoltán

Éppen egy junior EBEL-értekezleten ücsörögtem, amikor hívtak egy svájci számról, kinyomtam és visszaírtam, hogy ha tudnak, hívjanak öt után. Erre ismét csipogott a telefon, hogy “OK, akkor öt után. René Fasel“. Néhány másodperccel később felpattantam, és csendben kisiettem, az IIHF-elnökét mégsem illik elutasítani… Közben sok minden átfutott az agyamon, fogalmam sem volt, mit akarhat. Hogy esetleg elköszön, hiszen lejár a mandátuma, és nem jelöltei újra magát, vagy esetleg lobbizik egy utódjelöltért. Amióta megkaptam az értesítést, sokat gondolkodtam azon, hogy temérdek kollégám van itthon és külföldön, akik legalább ennyit tettek a sportágért, mint én: mégiscsak van vagy nyolcvan tagország, mindenhol akad egy olyan hülye, mint én… De előbb-utóbb majd őket is kitüntetik.

IIHF, MJSZ, NSO