A Fradi-póló méltán híres utánpótlásműhelye újabb klasszist adott a magyar vízilabdának, Soma még csak 22 éves, de klubszinten már mindent megnyert és a válogatottbeli szereplése is remekül indult.

Saját nevelésű hálóőrünk egész pályafutását zöld-fehérben töltötte, egyike azoknak, akik végigjárták Varga Zsolttal az utat, amely során az OBI kiesés elleni küzdelmétől eljutottak a Bajnokok Ligája győzelemig – Soma mellett ezt még a szintén Fradi-nevelésű Pohl Zoltán mondhatja el magáról, aki az elmúlt hétvégén szintén EB-győztes lett, a nemzeti csapat egyik „szürke eminenciása”, mindketten ott voltak sikeredzőnk azon OBI-es meccsén a keretben, amikor átvette a felnőtt csapat irányítását 2013-ban.

A szezonok során szépen, fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott a csapatban, mire eljutottunk sikerkorszakunk kezdetére, már gyakorlatilag elsőszámú kapusnak számított, így nyertünk aztán szépen sorban Euro Kupákat, Bajnokok Ligáját, európai és magyar Szuperkupákat, Magyar Kupákat és magyar bajnokságokat – nem egyet szétlövésben.

A Bajnokok Ligája győzelem után a világ legjobb játékosa, Varga Dénes így nyilatkozott: „Akik féltették Vogelt, azok nem értettek hozzá, én mostantól úgy kezelem, mint a legjobb magyar kapust„.

Idén pedig eljött az áttörés a válogatott színtéren is, már az EB előtt is többször vízbe ugorhatott, a kontinensviadalon is beállhatott a kapuba, az EB-döntőt pedig valószínűleg mindenki látta, a fradista szurkolók akkor nyugodtak meg mind a győzelmet illetően, amikor meglátták, hogy Vogel Soma érkezik a büntetőpárbaj végére.

Kapustársa, Nagy Viktor az utolsó ötös előtt egy kis „trash talkot” is bevetett: „A lövés előtt kiültem a spanyol kispadhoz, mondtam nekik, hogy kiszállok a vízből, mert Soma ki fogja védeni.

Klubszinten nincs már olyan trófea, amit ne nyert volna meg, a válogatottal nyert már Európa Kupát és Világkupát, most az Európa-bajnokságot, még ott a Világliga, a nagy tornák közül pedig már csak a világbajnokság és az olimpia „hiányzik”, remélhetőleg utóbbit Tokióban lehúzhatjuk a listáról.

Vogel Zsolt

Ifjú korában sokat beszélgettünk arról, hogy mire és hogyan kell figyelni a büntetőknél, próbáltuk kitalálni, ki hová lövi az ötméterest, szóval nem volt haszontalan az elméleti lecke. Hat éve, az ifjúsági VB-döntőben is Soma állt a kapuban az ötöspárbajban, és ott is nyertünk. Most lesz még egy-két napjuk az ünneplésre, de aztán megkezdődik a kemény munka. Elvégre klubja, a Fradi a bajnoki és a BL-küzdelmekre készül. Mindenesetre az EB-arannyal bejelentkeztek a fiúk az olimpiai cím esélyesei közé.

Lokál