1000 méteren és az összetettben bizonyultak a kontinens legjobbjának clubunk sportolói. Gratulálunk!

Rövidpályás gyorskorcsolya, Európa-bajnokság, Debrecen, 3. nap

Beszámolók: Fradi.hu, Hunskate, NSO
Galéria: NSO
Videó: Skating ISU (élőben közvetítenek is a Főnix-csarnokból)

Vasárnap az 1000 méteres versenyekkel, a 3000 méteres szuperdöntőkkel, valamint a váltók döntőivel folytatódott a Debrecenben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság. A nőknél Lockett Deanna legjobb magyarként kvalifikálta magát az elődöntőbe. A legjobb 10 között az FTC versenyzője ezúttal is kitett magáért, futamában volt, hogy az élen korcsolyázott, de az utolsó körökben az esélyesebbek megelőzték, így a B-döntőbe jutott. Magyar bajnokunk egy-egy kör erejéig harmadik is volt, a végére viszont elfáradt és ötödik lett a futamban, összesítésben pedig 10.

A férfiaknál ez az egy szám volt, amelynek címvédője nem ferencvárosi sportoló, ugyanis tavaly Dordrechtben az orosz Szemjon Jelisztratov kevesebb, mint egy századdal előzte meg Liu Shaolin Sándort. Az már biztos volt, hogy nem lesz címvédés, hiszen az orosz klasszis nem volt ott a mezőnyben. A Liu testvérek könnyedén vették a negyeddöntőt. Sajnos Krueger Cole viszont hiába végzett időeredményét tekintve a két legjobb harmadik között, egy továbbjutó helyen álló, de szabálytalanságot elszenvedő holland versenyzőt a szabályok értelmében tovább kellett juttatni,így az FTC korisa nem folytathatta az elődöntőben.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a folytatásban is remekelt. A fiúk az elődöntőben elképesztő taktikával és okos versenyzéssel az első két helyen végeztek a saját futamukban, így könnyedén jutottak a fináléba.

A férfiak döntője előtt Lockett Deanna még érdekelt volt a nők 1000 méteres B-döntőjében, ahol a futam ötödik helyén ért célba, így összesítésben a táv 10. helyén végzett. Lockett az egyéni összetettben legjobb magyarként a 13. lett.

A Liu-testvérekkel a mezőnyben rajtolt el a férfiak 1000 méteres fináléja. Versenyzőink ezúttal is rendkívül taktikus futamot mentek, és bár az orosz Szemen Jelisztratov sokáig próbálta diktálni a tempót, Liu Shaolin Sándor még féltáv előtt megelőzte, és már nem is adta ki a győzelmet a kezéből, ezzel a hétvége második Európa-bajnoki aranyérmét zsebelte be! Még nagyobb öröm, hogy a második helyen testvére, Liu Shaoang futott be, a futam végén már szemernyi kétség sem volt az újabb kettős magyar siker felől!

A fiúk nem sokkal később a 3000 méteres szuperdöntőben is elindultak, amely után kihirdették az egyéni összetett végeredményét. A pontversenyt Liu Shaoang nyerte 77 ponttal, kettő ponttal megelőzve Liu Shaolin Sándort. Krueger Cole a 16. helyen zárt. A nőknél az összetett pontversenyben Lockett Deanna lett a legjobb magyar, a 13. helyen zárt.

A második versenynapot, és egyben az egész Európa-bajnokságot a váltóversenyek zárták. A nők 3000 méteres váltójának döntőjében a magyar csapatban két ferencvárosi, Lockett Deanna és Sziliczei-Német Rebeka is helyet kapott. Bár a mieink sokáig harcban álltak a dobogóért, sőt, a harmadik helyen értek célba, Jászapáti Petra az orosz versenyzővel történt afférját, amelynek nyomán az ellenfél kicsúszott, utólag szabálytalannak minősítették a versenybírók, így a magyar váltót kizárták.

A férfiak 5000 méteres váltója egyedülálló módon kizárólag FTC-versenyzőből állt. A Krueger Cole – Krueger John-Henry – Liu Shaoang – Liu Shaolin Sándor összeállítású váltó rendkívül taktikusan, remekül versenyezve az első helyen érkezett célba, ám hiába söpört végig hangorkán a Főnix Csarnokon, végül hosszas videózás után a versenybírók szabálytalannak látták a magyarok egyik váltását, amelynek során a mieink akadályozták az egyik ellenfelet, így a férfi váltót is kizárták utólagos döntéssel.

Ezzel véget ért a debreceni shorttrack Európa-bajnokság, amelyet a magyar válogatott összesen három arany-, és két ezüstéremmel zárt, valamint a miénk lett az első két hely a férfiak összetett pontversenyében is. Kiemelendő, hogy minden magyar dobogós helyezést a Ferencváros sportolói, a Liu testvérek értek el, akik taroltak a férfi egyéni versenyszámokban.

Liu Shaoang

Sokat jelent nekem ez az összetett Európa-bajnoki arany, hiszen ehhez minden számban jól kell teljesíteni. Nekem az ötszáz és az ezer méter az erősségem, ezért is örülök annak, hogy éppen ezerötszáz méteren szereztem aranyérmet.

Liu Shaolin Sándor

A váltó alatt felrobbant a Főnix Csarnok, felülmúlhatatlan érzés volt. Egy sportolónak kevésszer adatik meg ez az élmény. Tényleg hatalmas lendületet adott az egész hétvégén a közönség. Nagyon csalódott vagyok, hogy kizártak minket, nem volt szerintem jogos. Sajnos így nem jött össze az ötből öt.