Vogel Soma a harmadik büntetőkör után állt be a kapuba, az ötödiket pedig már meg is fogta, 21 év után ültünk fel újra Európa trónjára – a fradista pólósok öt gólt és három ötöst vállaltak, mindet meg is mutatjuk.

Férfi vízilabda, Európa-bajnokság, döntő
Magyarország 9-9 (bü.: 5-4) Spanyolország
Negyedek: 1-3, 3-0, 2-2, 3-4
Fradista gólok: Varga 2 (+1), Zalánki 2 (+1), Vámos 1 (+1)

Beszámoló: Fradi.hu, MVLSZ, NSO, VLV
Teljes mérkőzés: MédiaKlikk
Galéria: MVLSZ, NSO

A budapesti EB MVP-je: Varga Dénes

Jansik Szilárd

Azt gondolom, hogy kemény meccs volt, ugye az elején elmentek. De ha nem lennénk magabiztosak akkor baj lenne vagy ha nem úgy állnánk hozzá, hogy nyerünk. De úgy álltunk hozzá és végig hittünk magunkban. Aztán átvettük a kezdeményezést, mindig ők egyenlítettek, ami nem volt jó. Ráadásul egyszer egy öngóllal, akkor éppen szívroham kerülgetett, de hála istennek jól alakult a vége. Az ötmétereseknél már azért nehéz nyugodtnak maradni. Én éppen nem lőttem, de küldtem az energiát a többieknek és ahogy elkezdődött vagy még el se kezdődött, láttam, hogy Soma csak úgy ott áll. De én éreztem, hogy Soma fogja kivédeni, pont szóltam neki, hogy kezdjen el melegíteni és mondta, hogy mozog egy kicsit. Meg volt beszélve, hogy ha a harmadiknál úgy állunk, hogy mind a három bement, akkor jön Soma. Jött és kivédte.

Pohl Zoltán

Hihetetlenül boldog vagyok. Csodálatos volt, ami történt itt most. Kicsit hasonló volt a montenegróihoz abból a szempontból, hogy elhúztak az elején, 3:1-re is, de tartottuk magunkat ahhoz, hogy a védekezés fog számítani, és végig kitartottunk, és ezzel sikerült fordítanunk is. A végén sajnos felzárkóztak, de az ötméteresek megint jól jöttek nekünk. Soma hihetetlen!

Varga Dénes

Az elmúlt két hétben mintha álmodtunk volna. Egy ilyen sikert Budapesten, a saját közönségünk előtt elérni olyasvalami, amit nem lehet szavakkal kifejezni.

Vámos Márton

Az jutott eszembe, hogy ezután a televízióban azt írják majd a nevem alá, hogy világ- és Európa-bajnok, ami óriási dolog és boldogsággal tölt el. Büszke vagyok a fiúkra, a védekezést előtérbe helyezve nyertük meg az Európa-bajnokságot, amelyen a rendes játékidőben nem kaptunk ki senkitől.

Vogel Soma

A kapitány már az ötméteresek előtt jelezte, hogy készüljek, majd a harmadik spanyol lövő után egymásra bólintottunk, én pedig mentem. Úgy éreztem, ez most nem is alakulhat másképp. Már a felkészülés elejétől, sőt, a tavalyi világbajnokságtól ezt érzem, már akkor sokkal több volt bennünk, mint a negyedik hely, döntőbe is juthattunk volna. Most is javuló tendenciát nyújtottunk, ráadásul a fináléhoz nyugodtabban közelíthettünk azzal, hogy előtte meglett az olimpiai kvóta. Bízunk magunkban, a fizikai képességeinkben, az elvégzett munkában. Nem foglalkozunk a részeredménnyel, hanem tesszük tovább a dolgunkat, és igyekszünk minél kevesebb hibával pólózni. A sikerekhez nem lehet hozzászokni, úgyhogy nagyon remélem, hogy folytatódnak majd!

Zalánki Gergő

Nagyon büszke vagyok a csapatra, egytől egyig mindenkire. Az pedig újra bebizonyosodott, hogy Vogel Somával nem lehet ötméteres párbajt bukni. Egyértelműen ez karrierem csúcspontja.

Märcz Tamás

Az ilyen pillanatokért dolgozunk a stábbal. A kluboknál pedig azért tesznek sokat, hogy ezek a játékosok egyre jobbak legyenek. Az elmúlt időszakban több fiatal is beért a nemzetközi mezőnybe, és ők, kiegészülve a klasszisainkkal egy olyan elegyet alkotnak, amely minden válogatott ellen ütőképes lehet. Azt gondolom, ezt az elmúlt pár évben nem mondhattuk el. Azt követően, hogy 2017-ben világbajnoki, 2018-ban pedig világliga-döntőt veszített el a gárda itthon, most valamit vissza tudtak adni a közönségnek. Jó úton vagyunk, de nem kényelmesedhetünk el. Látjuk azt, miben kell még fejlődnünk ahhoz, hogy ne csak esélyesként, hanem nagy esélyesként menjünk ki az olimpiára, és ott valami nagyot tudjunk alkotni. Fantasztikus dolog látni a szemekben a csillogást. A két olimpiai bajnokunk, Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert éremkollekciójából csak ez hiányzott, a fiataloknak pedig egy hatalmas lökést adhat a karrierjükben.