Ökölvívónk Kazahsztánban edzőtáborozott, többek között erről is kérdezték.

A magyar ökölvívó válogatott január 4-től két héten keresztül Kazahsztánban edzőtáborozott. A csapat tagja volt az FTC 52 kilogrammos magyar bajnoka, Szaka István is, aki az M4 Sporthíradójában mesélt a kazahsztáni tapasztalatokról.

Erős edzőtáborban vettünk részt, talán az eddigiek közül a legerősebb” – kezdte ökölvívónk, Szaka István. „Nagyon hideg volt Kazahsztánban, ahol minden reggel edzettünk, de volt, hogy naponta kétszer is tréningeztünk. Sok kesztyűs edzésünk volt a kazahokkal, japánokkal és kubaiakkal. Valószínűleg lesznek innen is riválisaim a következő olimpiai kvalifikációs versenyeken. Sok fontos és érdekes tapasztalattal érkeztünk haza. A csapat vezetőedzője, a kazah származású Bolat Niyazymbetov többek között azt kérte tőlünk, hogy ahogy hazájában, itthon is énekeljük el közösen minden edzés előtt a himnuszt. Ez egy kazah szokás, amit most idehaza is bevezettünk, ezzel is tisztelegve a nemzetünk előtt” – mesélte magyar bajnokunk.

Mivel a riói olimpia óta profi bokszolók is szerepelhetnek az ötkarikás játékokon, ezért a magyar szövetség úgy alakította ki a 2020-as tokiói olimpia felkészülési rendszerét, hogy a versenyzők előtt álló kvalifikációs versenyekre biztosan az egyes súlycsoportok legjobbjai utazhassanak függetlenül attól, hogy amatőr vagy profi ökölvívók.

A profik alapvetően hosszabb ideig vannak a szorítóban, hiszen 12 menetet bokszolnak. Nálunk, az amatőröknél csak három menet van, ott kell mindent megmutatni és győzni, ebből a szempontból szerintem mi intenzívebb tempót diktálunk. Azt gondolom, hogy ettől függetlenül még mindig több amatőr lesz az olimpián, mint profi” – tette hozzá Szaka.

Fontos hír még az olimpia programjában már nem szerepel a 49 kg-os kategória, ez pedig Szaka István súlycsoportjában nagy változást eredményez.

Mint ismert, Tokióban már nem lesz a 49 kilogrammos súlycsoport, így ezáltal sokkal többen váltottak kategóriát és jöttek fel az 52 kilóba. Ezért nem is véletlenül mondják erre a súlycsoport, hogy a legerősebb. Az európai kvalifikáció nagyon nehéz lesz, mert a súlycsoportomban éppen Európában vannak a legjobb öklözők, de mindent megteszek azért, hogy sikerüljön a kijutásom” – zárta gondolatait magyar bajnokunk.

Kivonat: Fradi.hu