Az MLSZ a magyar sajtóban megjelent cikkeket kívánta pontosítani közleményében.

Az UEFA a napokban tizenegyedik alkalommal tette közzé közel változatlan struktúrában az európai elit labdarúgás összesített számadatait, az úgynevezett Benchmark Riportot. Az UEFA által elkészített rendkívül alapos, értékes és hasznos szakmai anyagnak a hazai sajtóban történt megidézése, felhasználása sajnálatos módon a legtöbb helyen jelentős tévedéseket, csúsztatásokat tartalmaz.

Az ilyen tévedések jelentőségét jól érzékelteti például a játékosok fizetése. Az UEFA-ra hivatkozva a hazai sajtó tévesen, utánajárás és ellenőrzés nélkül érthetetlenül eltúlzott bérekkel irritálta a közvéleményt. A szenzációként tálalt sokmilliós bérekhez képest az UEFA által vizsgált 2018/19-es évadban az NBI-es csapatoknál a ténylegesen játékosoknak fizetett átlagos alapbér havi bruttó 1,63 m forint volt.

A szövetség ezért azt javasolja, hogy akik valóban szeretnének megismerkedni az európai futball alakulásával, adataival, összehasonlító trendjeivel és gazdasági hátterével, azok az eredeti UEFA-anyagot tekintsék át (itt találják).

Akiket pedig az UEFA jelentés alapján vagy attól is függetlenül a magyar futball gazdasági háttere érdekel, azoknak egyrészt felhívjuk a figyelmét, hogy az UEFA a klubokat működtető gazdasági társaságok nyilvános beszámolói alapján állítja össze saját tanulmányát, és ezen beszámolók illetve adatok a hazai újságírók, sportszakemberek és érdeklődők számára is elérhetőek; másrészt az MLSZ apparátusa szívesen rendelkezésre áll konzultációra az újságírók és önjelölt sportközgazdászok számára is, hogy elkerüljék téves adatok, következtetések közlését.

(mlsz.hu)

Az MLSZ által leírtakból az következne, hogy a vonatkozó, 2018-19-es évben NBI-es klubnál szerződéssel rendelkező 504 labdarúgó (klubonként 42 – Csányi Sándor, 2019-es MLSZ Közgyűlés) összesen 9,86 milliárd bruttó forintot visz haza egy évben (ez klubonként 821 millió forint), míg az MLSZ által is hitelesnek tartott UEFA beszámoló szerint az NBI éves bérkerete 64 millió euró, ami jelen állás szerint 21.5 milliárd forint (klubonként 1.8 milliárd). Ez a magyar klubok bevételeinek egyébként 47%-a, azaz az átlagos magyar NBI-es klub bevétele 3.8 milliárd ft. A bérre költött 47% egyébként Európában rendkívül alacsonynak számít, csak Észak-Írországban alacsonyabb (42%), Németországban 53%, Franciaországban 76%.

Az UEFA szerint az európai átlag az, hogy a klubok bérkeretük 81%-át költik játékosokra. Ez az MLSZ állítása és az UEFA adatai alapján nálunk mindössze 46% lenne. A megoldás azonban az, hogy az MLSZ átlagos alapbérről beszél, míg az UEFA adatsor bérkeretről, ami tartalmazza a prémiumokat és egyéb más kifizetéseket. Ha az európai átlagot vesszük alapul (a 21.5 milliárd forint 81%-a, 504 részre osztva), akkor az jönne ki, hogy egy NBI-es labdarúgó havonta átlag bruttó 2.88 millió forintot vihetnek haza összesen. Ebben természetesen benne van a klubonként 10-15 darab, 16-20 éves fiatal is, tehát a rendszeresen pályára lépő futballisták keresete nyilván magasabb.