Jégkorong csapatunk 25 év (!) elteltével hódította el újra a trófeát, miután az EBEL-ben szereplő fehérváriakat fektette két vállra.

Férfi jégkorong, Magyar Kupa, Final4, döntő
Ferencváros 6-3 Alba Volán
Harmadok: 2-1, 1-1, 3-1
Gólok: Nagy (+1, Kulmala), Kulmala (+1, Pulli, Nagy), Juusela (+1, Nagy, Rantanen), Sarcia (Kulmala), Juusela (-1), Nagy

Teljes mérkőzés: MédiaKlikk

Arany (Nagy K.)
Kärmeniemi, Pulli – Nagy G., Németh, Tóth Ad.
Rantanen, Tóth Gergely – Kulmala, Pavuk, Switzer
Hegyi, Sarcia – Hajós, Juusela, Tóth Ri.
Boros, Tóth Re. – Farkas, Roczanov, Tóth Gergő

Mi egy szoros meccsen mentünk be a fináléba az extraligás MAC-ot legyőzve, míg a Volán a szintén extraligás Diósgyőrt darálta be az elődöntős meccs harmadik harmadában négy gólt ütve. Nem várt tehát ránk egy könnyű csata, főleg, hogy a kék-fehéreknél is csak úgy hemzsegtek az “import” játékosok, a kapuban is külföldi hálóőr jutott szóhoz, mezőnyben pedig kilenc légiós (köztük honosítottak is) lépett jégre. De most nem estünk abba a hibába, mint a szezon elején a Szuperkupában, nem adtunk egy-két harmadnyi előnyt, a sebességet már a MAC ellen felvettük, így nem a döntőben kellett felpörögnünk.

Így már a találkozó elején pariban voltunk az Albával, akik hiába voltak érezhetően technikásabbak, ezt kompenzálni tudtuk a remekül összerakott csapatjátékkal és a Fradi-szív is minket segített. De még így is mi kerültünk hátrányba, miután a mi emberelőnyünk alatt Erdély Csanádot ki tudták ugratni, aki szólójában bekötényezte Aranyt – Fodor Szabolcs videózást kért, mert Erdély gyanúsan fogott rá a pakkra, mielőtt maga elé tette volna, de a játékvezetők nem nézték vissza az esetet. Talán ez is kicsi olaj volt az amúgy is jól égő tűzre, pillanatokon belül egalizáltunk, Nagy Gergő Kulmala passza után iszonyatos bombagólt lőtt a hosszú felsőbe. Hat percre rá pedig már az előny is nálunk volt, újabb emberelőny, újabb gól: elhoztuk a bulit, egyet passzoltunk, majd Kulmala eresztett el egy rakétát, a másik felsőt pókhálózta ki – mindez négy másodpercet vett igénybe.

A második harmad elején majdnem kettőre nőtt az előnyünk, de a gólvonalon állva blokkolt a Volán egyik védője, utána pedig rá is kapcsoltak: előbb videózás után nem ítéltek nekik gólt a zebrák – tegyük hozzá, hogy jó döntés született, Arany még pont időben feküdt rá a gólba tartó korongra -, majd egy szép passzjáték után Sarauer éles szögből egalizált. Ezután viszont ismét jött a speciális sorunk és a harmadik emberelőnyünket is gólra váltottuk, Juusela lopta a távolságot, majd tüzelt, a pakk pedig a röviden jutott a hálóba, hála Pavuknak is, aki remekül takarta a játékszert, Ouzas nem látott belőle semmit és rossz oldalra is próbált kinézni, így esélye sem volt a hárításra.

Előnyben indulhatott tehát a záró húsz perc, amelynek első felében komoly nyomást helyeztek ránk, de a védelmünk kiválóan zárt és Arany is nagy védéseket mutatott be, egyszer hibáztunk, nem takarítottuk el a kipattanót, ez meg is bosszulta magát, ismét egyenlített a Fehérvár. De ez sem roppantott meg minket, sőt! Újult erővel vetettük magunkat támadásba, aminek egy újabb bombagól lett az eredménye, Sarcia lőtte ki elementáris erővel a hosszú felsőt, ellenfelünk kapusakadályozást kiáltott, a játékvezetők így ismét a videóbíróhoz nyúltak, majd ítéletet hoztak: a találat érvényes! Az utolsó percekben aztán emberhátrányba kerültünk, az Alba kapusát is lehozta, de gyorsan meg is bánta ezt, elrontották a korongbehozatalt, így lecsaptunk a pakkra és Juusela be is lőtte azt az üres kapuba. Még megpróbálkoztak a 6 az 5 elleni játékkal is, ekkor csapatkapitányunk volt résen, a palánkot is használva csinált megkerülős cselt és vitte be a kegyelemdöfést, ekkor már zúgott a “Kupagyőztes! Kupagyőztes!” kórus a lelátón a fradisták torkából, akik végig fantasztikus atmoszférát teremtettek a miskolci jégcsarnokban. A hátralévő másodpercek már ünnepi hangulatban pörögtek le.

Jöhetett az ünneplés, a díjak kiosztása, az aranyérmek átvétele, a Magyar Kupa magasba emelése és a közös ünneplés, ami később az autópálya mentén is folytatódott. Hokisaink ismét sporttörténelmet írtak. Szép volt, fiúk! Köszönjük ezt a csodás hétvégét! És sok sikert a hétvégi erdélyi túrához, ahol nekivágunk az Erste Liga középszakaszának.

Egy mondatban ki kell térni az Alba Volán vezetőedzőjének nyilatkozatára is, aki azt mondta, hogy: “Nálunk Finnországban azt mondják, hogy rombolni könnyebb, mint építkezni“. A kapura lövések száma gyakorlatilag egál volt (26-25 oda). Esetleg nézzen rá a speciális játék statisztikájára: mi négy fórból hármat kihasználtunk, míg ők négyből egyet sem. Ez nem azt mutatja, hogy mi ne építkeztünk volna, és talán döntőnek is bizonyult.

Az FTC Magyar Kupa győztes férfi jégkorong csapata a 2019/2020-as szezonban

Arany Gergely

Úgy jöttünk ide, hogy élvezni akarjuk a hétvégét és a legjobbunkat kitenni a jégre és menni meccsről meccsre. A csapat óriási munkát végzett, a legjobb kapusnak járó díjam nekik is szól, hiszen talán több blokkunk volt, mint ahány lövés jött a kapumra. Egy meccsen pedig bármi megtörténhet, most meg is történt, hála Istennek. Talán mi voltunk úgymond a legesélytelenebb csapat, de megmutattuk, hogy semmit nem számít a papírforma.

Fodor Szabolcs

Azt nem mondom, hogy mertünk ekkorát álmodni a hétvége előtt. Azt tudtuk, hogy ide fogunk jönni és a szívünket, lelkünket kitesszük, Fradi-szívvel fogunk játszani és kúszni-mászni fogunk a jégen. Ezt ígértem, ezt betartottuk. Két győzelemre volt ez elég a külföldön játszó magyar csapatok ellen és ez csak így sikerülhetett, együtt egy ilyen fantasztikus szurkolótáborral, ilyen srácokkal, ilyen stábbal. Nagyon komoly csapatmunka, ennyit tudok mondani, az egész brigád így együtt, vezetőstül, klubostul. Amit a szurkolók és a srácok kitettek, az valami elképesztő volt, hogy milyen munkát raktak bele a meccsbe. Mindenki 100%-ot nyújtott, le a kalappal. Négy sorral tudtunk játszani, nagyon jól bírtuk erővel, ez is számított. A sikerünk titka a munka.

A 2019/2020-as Magyar Kupa végeredménye:

1. Ferencváros

Arany Gergely, Boros Dániel, Farkas Simon, Myles Fitzgerald, Hajós Roland, Hardi Richárd, Hegyi Ádám, Jászai Dávid, Aki Juusela, Lauri Kärmeniemi, Rasmus Kulmala, Maros Botond, Nagy Gergő, Nagy Kristóf, Németh Attila, Pavuk Attila, Pozsár Márk, Jere Pulli, Anssi Rantanen, Roczanov Dezső, Sarcia Antonio, Brett Switzer, Szabó Kornél, Tóth Adrián, Tóth Gergely, Tóth Gergő, Tóth Renátó, Tóth Richárd – Fodor Szabolcs, Yul Hennelly

2. Alba Volán
3. MAC
4. DVTK Jegesmedvék
5. Debreceni EAC
6. Újpesti Dózsa
7. Dunaújvárosi Acélbikák
8. Vasas
9. Hokiklub Budapest