Dávidot kérdezték a spanyolországi edzőtáborról.

Idehaza kaparjuk a jeget az autók szélvédőjéről. Spanyolországban minden szép és jó?
A feleségem nemrég küldött képet az otthoni fagyos tájról. Itt a látvány egészen más, és a napközbeni tizenöt-tizenhat Celsius-fokos hőmérséklet is tökéletes. Na, de mindenki tudja, hogy nem pihenni jöttünk ide.

Kemény a munka?
Amióta itt vagyunk az edzőtáborban, legtöbbször napi két edzésünk volt, még a felkészülési mérkőzések előtti délelőtt is gyakoroltunk. Eddig a belga Genk és a német Union Berlin ellen léptünk pályára, szerdán az ugyancsak német Arminia Bielefeld következik. Ebből is látszik, hogy nem éppen a gyengébb ellenfelek közül válogatunk.

Szergej Rebrov vezetőedző azt emelte ki, a hibákat most, nem pedig január végén, a tétmérkőzésen szeretné látni.
Az ilyen ellenfelek ellen lehet felkészülni az előttünk álló kihívásokra. Szergej Rebrov valamennyi rezdülést figyeli a mérkőzéseken. Nem jegyzetel, hiszen a videofelvételeken mindent pontosan lát. A következő napra általában már össze is állítja a stábjával az anyagot, amiből tanulhatunk, amelyen megmutathatja, mit kellett volna másképpen, jobban csinálni. Itt, Spanyolországban is volt már néhány elemzés, de idény közben már hozzászoktunk, hogy az ilyen megbeszélésekből nincs hiány. Olyan is előfordult már, hogy az edzésen látott valamit, és miután rögzítették, azt a felvételt is megmutatta nekünk.

A mostani felkészülés sokkal rövidebb a megszokottnál. Más munkát végeznek ezért?
A labdarúgásban a felkészülés már olyan modem felfogásban zajlik, hogy hetekig tartó száraz futás akkor sem lenne, ha két-három hónapunk volna a bajnoki folytatásig. A futball ma már nem ebbe az irányba tart. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének kemények az edzések. Sőt! A szakmai stábnak alighanem más programot kellett összeállítania, amiért már január végén tétmérkőzés vár ránk. Nekünk, játékosoknak nincs más dolgunk, mint elvégezni a feladatokat. A szakmai stábnak ez biztosan hatalmas kihívás.

Örül a korai rajtnak?
Sportolóként nyilván az a legjobb, ha minél több mérkőzést játszunk, ha egymást követik a tétmérkőzések. Van ennek jó oldala is, a nyáron több időnk lesz pihenni, a nemzetközi mérkőzések előtt az idén talán nagyobbat szusszanhatunk. De az időjárást télen nehéz lesz kiszámítani. A december olyan enyhe volt, mintha tavasz lenne, ki tudja, lehet, februárban térdig ér majd a hó. De ez van, profi sportolók vagyunk, nincs más dolgunk, mint felkészülni a mérkőzésekre, és január végére a lehető legjobb állapotba kerülni.

Most éppen vacsorához készülnek. Utána irány az ágy?
Na igen, estére alig várjuk, hogy beessünk az ágyba. A szobatársammal, Lovrencsics Gergővel néha megnézünk egy filmet, vagy ha mérkőzés van a televízióban, odakapcsolunk, de egyikünket sem kell altatni.

A városkában ilyenkor nincs is idejük szétnézni?
Vasárnap két-három órára kimehettünk, mit mondjak, csodálatos helyen készülhetünk. Nem véletlenül mondják, hogy ez a vidék Spanyolország Floridája. Noha az amerikai álomparton még nem jártam, a képek alapján nagyon úgy tűnik, tényleg van hasonlóság. A tengerpart összeér a várossal, a felhőkarcoló jellegű szállodák és lakóházak egymást érik. A jelek szerint a belvárosban felfelé építkeztek. Mi viszont kijjebb lakunk egy nagyszerű szállodában, hangulatos kis házak vannak, zegzugos kertekkel, egyszerűen mesés.

Esténként szóba kerül a játékosok között, hogy milyen lehet a tavaszi Ferencváros?
Nagy változásra nem számítok. Érkeztek új futballisták, csupa olyan játékos, aki a segítségünkre lehet. A beilleszkedéssel senkinek sem volt gondja, és az ilyen edzőtáborok arra is jók, hogy még inkább megismerjük egymást, még többet beszélgessünk.

A brazil Somália kedd este csatlakozott a kerethez…
A minap jutott eszembe, hogy amikor Somália csaknem öt esztendővel ezelőtt Franciaországba igazolt át a Fradiból, én a Balmazújvárosban futballoztam. Eléggé sokat változott a világ körülöttem azóta.

A Paks elleni nyitányra nem is gondol még?
Egyelőre minden edzést szeretnék végigcsinálni, és az edzőmeccseken bizonyítani.

NS