Holnap kezdődik a budapesti EB – a női vízilabda válogatott vasárnap, a férfi kedden mutatkozik be a Duna Arénában.

Ami a várakozásokat illeti, Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya elmondta, a múlt heti, olaszországi tornagyőzelem mutatta, jó úton van a csapat, bár úgy gondolja, mind fizikálisan, mind összeszokottság terén még javulhat az együttes jövő csütörtökig, a csoport első helyéről döntő spanyolok elleni mérkőzésig. „Az az új helyzet, hogy hét játékos is egy klubból, a Ferencvárosból érkezett, mindenképp segít, hiszen ők óriási sikereket arattak az elmúlt időszakban, és a pozitív gondolkodásukat átadhatják a többi csapattársnak is” – mondta Märcz Tamás, aki Vári Attilával egyetemben tagja volt annak a csapatnak, amely meglehetősen régen, még 1999-ben utoljára nyert Európa-bajnokságot.

Varga Dénesék ugyanakkor azon vannak, hogy 21 év után ismét a csúcsra jussanak. „Ez az olimpia éve, most azonban az Európa-bajnokságra koncentrálunk, már csak azért is, mert még nincs nem a kvalifikáció, és annak eléréséhez kell egy jó helyezés. Én azonban tovább megyek: meg akarjuk nyerni ezt az Európa-bajnokságot – én ezt már fél éve is elmondtam ugyanitt az akkori sajtótájékoztatón. Úgy gondolom, kellően felkészült a csapat ahhoz, hogy ezt elérje” – jelentette ki a csapatkapitány.

A női válogatott utolsó sikere bőven látótávolságon belül van, négy éve Bíró Attila szövetségi kapitányként a belgrádi Európa-bajnokság megnyerésével debütált, ami egyben ötkarikás kvótát is jelentett a lányoknak. „Gyönyörű emlék, én azonban sokkal jobban szeretek a jelenben élni, úgyhogy most folyamatosan erre az eseményre koncentrálunk – mondta a kapitány. – Még nem találkoztam olyan edzővel, aki ilyenkor azt mondta volna, hogy szörnyen sikerült a felkészülésünk. Én azonban nem csak hivatalból vagyok optimista, mert tényleg úgy gondolom, hogy folyamatosan javult a csapat, és minden szempontból a legjobb összetételű válogatottal indulunk neki a tornának.

Bővebben: MVLSZ, VLV