Labdarúgó csapatunk vezetőjével, Orosz Pállal beszélgettek.

Nem is lehet kérdés, hogy 2019 a felemelkedés esztendeje volt a Ferencvárosnak. Tizennégy nemzetközi kupamérkőzést vívott meg a futballcsapat, s ezalatt mindössze két vereséget szenvedett el. Az európai menetelés állomásai közül melyik a legkedvesebb emlék?
Amikor a litván Suduva ellen bejutottunk az Európa Liga csoportkörébe, hiszen ez régóta kimondott célunk volt. Emiatt sokan megmosolyogtak minket, ahogyan akkor is, amikor a bajnoki címet tűztük ki célul. Ám arra is jó gondolni, hogy az utolsó játéknap előtt még a továbbjutási esélyeinkről beszélhettünk.

Tizenöt év után tért vissza a nemzetközi kupasorozatok főtáblájára a Fradi, testközelből tapasztalhatták meg ismét a topfutballt. Volt valami meglepő?
Komoly meglepetés nem ért minket, hiszen sportdiplomáciai szinten régóta ott vagyunk a nemzetközi labdarúgásban. Korábban bármikor találkoztunk nagy egyesületek képviselőivel, azt kérdezték, mikor találkozunk majd a pályán, most végre ennek is eljött az ideje. Akadtak, akik megdöbbentek az eredményeinken, és könnyebb falatra számítottak a Ferencváros hallatán, jó érzés, hogy rácáfoltunk az aggódókra.

Részt vett az új európai kupaküzdelem, a 2021-ben induló Európa Konferencia Liga kiírásának elkészítésében. Mire számíthatnak a magyar csapatok a harmadik számú nemzetközi sorozatban?
Pluszhelyek jöttek, vagyis több csapatunk juthat el a csoportkörig, igaz, ezzel együtt csökkennek az esélyek a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában szereplésre. Az NB I-es aranyérem mindenképpen felértékelődik, hiszen a BL-ben továbbra is megmarad a bajnoki ág, ahonnét a kiesők az EL-ben, majd adott esetben a Konferencia Ligában folytathatják. Abban bízunk, hogy az Európa Liga és az új sorozat között nem lesz nagy különbség anyagilag és sportszakmailag, valamint az UEFA-együtthatók számításában sem. Ebbe már nincs beleszólásunk, de úgy tudjuk, a szándék megvan erre.

A sikerekhez elengedhetetlen a hazai szinten remek játékoskeret, amihez viszont pénz is kell… Kiemelkedően keresnek az FTC focistái?
Versenyképesek vagyunk idehaza, de nem a legversenyképesebbek. A minőséget pedig meg kell fizetni, szükség van a húzójátékosokra. A labdarúgóink a képességeik és kvalitásaik alapján vannak megfizetve, nagyjából kiegyenlítettek egyébként a bérek.

A csapat kulcsembereinek többsége külföldi. Mennyire tartják fontosnak, hogy a jövőben több magyar játékos jusson lehetőséghez a Ferencvárosban?
Már csak a klub történelme miatt is természetes az igény arra, hogy legyen minél több hazai, akár saját nevelésű labdarúgónk, már csak azért is, mert a nemzet legnépszerűbb csapatáról van szó. Azt is figyelembe kell venni viszont, hogy a magyar klubok utánpótlásából úgy általában nem feltétlenül olyan kvalitású játékosok jönnek ki, akik képesek felvenni a versenyt egy Tokmac Nguennel vagy egy Isaellel. Különböző célokat maguk elé tűző egyesületek vannak idehaza is, nekünk az a feladatunk, hogy nemzetközi szinten vigyük minél jobb hírét a futballunknak, amihez, ha kell, külföldiekhez fordulunk. Ettől függetlenül el kell oda jutnunk, hogy a saját bázisunkra is tudjunk támaszkodni, és úgy gondolom, Prukner László irányítása alatt jó irányba halad a ferencvárosi utánpótlás.

A szurkolók a jelek szerint vevők a mostani keretre is, hiszen rendre zsúfolt lelátók előtt játszik a gárda.
Örömteli számunkra, hogy hazai pályán rendezett hét nemzetközi mérkőzésünkön szinte mindegyik alkalommal telt ház volt a Groupama Arénában, ami jelentős bevételt jelent a klub számára. A nyári szabadság idején is rendre megtelt a stadionunk, ez is mutatja, hogy ki vannak éhezve a sikerre az emberek.

És bizonyították is, a csapat mögött állnak, ha teljesítményt látnak.
A sikerekben óriási a szerepük nekik is, fontos, hogy egység van a drukkereink és a klubvezetők között. A horvát Dinamo Zagrebnál azt mondták, a szurkolótáborunk olyan, mint egy hadsereg, míg náluk a fanatikusok rengeteg csoportra ágaznak szét, kicsit még irigykedtek is ránk. A CSZKA Moszkva vezetőedzője is megjegyezte, játékosai közül többen nincsenek hozzászokva ahhoz a hangulathoz, amit a Groupama Arénában a drukkereink teremtenek.

Az FTC bajnok lett a tavasszal, remekelt a nyáron és az ősszel a nemzetközi porondon, az NB I-es tabella élén telel. Milyen célokkal várják az előttünk álló esztendőt?
Az a cél a Fradinál, hogy még feljebb jussunk! Amikor 2011-ben elkezdtük a munkát a jelenlegi klubvezetéssel, infrastrukturálisan és szakmailag mélyen voltunk. Ha tízévente ennyit fejlődünk, messzire juthatunk, de vannak persze korlátok, az anyagi háttér nagyon meghatározó. Nem ringathatjuk magunkat olyan álmokba, hogy újra nemzetközi kupadöntőt vívunk mondjuk a Juventus ellen, mint édesapámék. Reális célokat kell kitűznünk magunk elé, s azokat képesek lehetünk el is érni.

Teljes interjú: Blikk