Női kézilabda csapatunk vezetőedzője mellett Szucsánszki Zitát kérdezték a mai bajnokiról.

– Milyen állapotban tértek vissza játékosai a világbajnokságról?
– Fizikailag és mentálisan sem voltak jó passzban, ami érthető is. Háfra Noémi és Klujber Katrin volt a legrosszabb állapotban, de már jönnek fel. Sokat számít, hogy a márciusi selejtezőtorna reményt ad az olimpiai szereplésre, ráadásul nem is vékony a szalmaszál.

– Mi volt az elmúlt néhány nap legfontosabb feladata?
– Fizikailag mindenképpen gatyába kellett rázni a társaságot. December tizennyolcadikától közösen edzettünk – kivéve Danick Sneldert, aki huszonhatodikán tért vissza –, megnyomtuk a karácsonyig tartó időszakot. A személyiségüktől függően is eltért a játékosok állapota: a tapasztaltabbja kevesebbet rugózott a történteken, a rutintalanabbja többet. Sokat beszélgettünk, hiszen tapasztalatból tudom, ez olyan, mint a szerelmi csalódás, az idő segít megoldani.

– Milyen formában van a csapat?
– A vébén nem szereplők – ahogyan az elmúlt három-négy évben – összebútoroztak az MTK-val, Golovin Vlagyimirral közösen dolgoztunk. Jól sikerült, bár a kismamák, Hornyák Dóra és Szucsánszki Zita nyilván még messze vannak a csúcsformától, de nem zárom ki, hogy pályára lépnek vasárnap. Térdsérülés miatt továbbra sem számíthatok Tóth Nikolettre és Bánfai Kírára.

– Mi lehet a kulcs a rivális ellen?
– Mélyelemzésbe nem mennék bele, ugyanakkor egyértelmű, hogy a Győr fő fegyvere a támadójáték és annak hatékonysága. Ha lerohanásban érvényesíti az akaratát, sok keresnivalónk nem lesz, roppant fontos tehát, hogy gyorsan visszazárjunk. Ha a könnyű gólokban nagy különbség mutatkozik az ETO javára, az nem lesz jó nekünk.

– A pontokon túl mit nyerhet együttese?
– Másfél éve veretlen az ETO, döntetlent is csak mi játszottunk vele: kétszer a Bajnokok Ligájában. Ugyanakkor realista vagyok, bravúr lenne a pontszerzés. Felszabadult játékot várok, meghatározó, hogy stabil lesz-e a védekezésünk. Nagy lökést adna, ha jó meccset tudnánk játszani, ez a válogatott játékosok lelkiállapota miatt is fontos lenne.

Szucsánszki Zita

Nem vagyok még százszázalékos állapotban, keresem önmagamat. A dinamika még nem az igazi a lábamban, ugyanakkor a vállam jónak tűnik: nincs gyulladásban és elég nagy a mozgásterjedelme, lassan erő is lesz benne. Tudok segíteni valamennyit, célom, hogy a csapat hasznára legyek, ne elvegyek. Talán kezdésként jobb lett volna könnyebb ellenfél, de szép feladat lenne a Győr ellen játszani.

NSO