Komáromi Tibort fradista édesapja irányította clubunkhoz.

Egykor a Szovjetunió tucatszámra „gyártotta” a mindentudó kötöttfogásúakat. Mígnem Mihail Mamiasvili az 1988-as szöuli olimpiai döntőben fölényesen verte az FTC világ- és Európa-bajnokát, Komáromi Tibort.

Ez máig fájdalmas emlékem, és egy hibás edzői taktikai tanácsból fakadt. Ha más típusú birkózásra állítanak be, ma olimpiai bajnok vagyok” – mondja az 55 éves Komáromi.

Persze Tibi nem az a fajta ember, aki válasz nélkül hagy efféle fiaskót. Az 1989-es, Martigny-ben rendezett vb-döntőben úgy birkózott Mamiasvilivel, hogy korábban kifordult bokájára az amerikai csapatorvos különleges bandázst tekert.

S lőn csoda: a lépni is alig tudó magyar nyert! Kapitánya, dr. Hegedüs Csaba a szőnyegen versenyzője nagyságát elismerve térdre omlott előtte.

A háromszoros világelső, egy Eb-t nyert Komáromit gyermekkorában bősz FTC-drukker papája vitte le a zöldekhez, igaz, a fiú a bokszring helyett a szőnyeget választotta. Paulicska Béla, Vatai László és Tarr Gyula hozta fel olyan szintre, amelyre alapozva Szőnyi János edző elindította a világhírnév felé.

Az évek múlásával lassan kikoptatta maga körül a honi 82 kilogrammos súlycsoport legjobbjait, így alighanem az 1984-es, szocialista országok által bojkottált Los Angeles-i olimpiát megnyerte volna – ha a mieink indulnak…

Az edzéseken az olimpiai, világ- és Eb-aranyérmes Kocsis Ferenc ötvenszer is odavágott, de sírva felpattantam, és csak azért is nekimentem a klasszisnak. Megaláztatásaim közepette kifundáltam a Kocsis védhetetlen csípődobása elleni ellenszert, attól kezdve többé nem lepett meg.

A 82 kilogrammos kategóriá­ban felnőtt Komáromi mellé az a Farkas Péter, aki az 1992-es barcelonai olimpián szerzett aranyérmet.

Peti acélbilincs erejével fogta a csuklómat, sehogy sem tudtam szabadulni fogságából.

Komáromi elismeri, ha marad a 82 kilo­grammban, azaz fo­gyaszt tovább, olimpiai bajnoki címet szerez. Így is szerzett, igaz, nem ő, hanem Majoros István, akinek kapitánya volt a 2004-es athéni játékokon.

Az élet az­zal visszaszolgáltatta a hiányzó szöuli el­ső helyét. Komáromit Kozma Istvánnal, Po­lyák Imrével, Varga Já­nos­sal, Hegedüssel, Farkassal említik együtt a honi kötöttfogású birkózás Parnasszusán. Ma Monoron edző, a szövetségben is dolgozik, igaz, már nem alelnök. Végezetül helyretettünk egy régi pletykát.

Azt hallottuk ugyanis, hogy a szövetségi el­nök, Németh Szilárd utánpótláskorukban legyőzte őt.

Ez igaz, de azzal a kiegészítéssel, hogy én két meccset nyertem ellene, tehát 2-1-re vezetek. Negyedik összecsapás már nem lesz.

Bors