Az UEFA Kupában a tavaszi fordulóig eljutó debreceni csapat tagjait kérdezték.

Történelmet írhat ma a Ferencváros focicsapata, ugyanis amióta a nemzetközi kupákban bevezették a csoportkörös rendszert, magyar együttes még sosem jutott tovább. Márpedig ha a zöld-fehérek utolsó csoportmeccsükön győznek a bolgár Ludogorec otthonában, ott lesznek a sorozat legjobb 32 csapata között, és tavasszal is láthatunk magyar alakulatot Európában.

Ilyenre legutóbb 16 éve volt példa az Európa Liga elődjének számító UEFA Kupában, ahol az első fordulótól kezdve egyenes kieséses rendszerben zajlottak a párharcok. Akkor a DVSC érte el azt a bravúrt, hogy a litván Ekranas, a horvát Varteks és a görög PAOK kiejtésével tavaszra is életben maradt a nemzetközi kupában.

Ez már akkor is hatalmas sikernek számított, tele voltak velünk az újságok. Emlékszem, a görögök kiejtése után én voltam az egyik címlapon – emlékezett vissza a Borsnak az akkori magyar sikercsapat gólfelelőse, Bajzát Péter, aki a továbbjutást érő találatot szerezte Görögországban.

Szurkolok a Fradinak, hogy hosszú idő után újra lássunk tavasszal magyar csapatot európai kupában, nagyon kell egy ilyen siker az országnak. – akkori csapattársa, a debreceni legenda, Dombi Tibor lapunknak hozzátette: szerinte a mai csapatoknak nehezebb dolguk van, mint nekik volt.

A csoportkör keményebb, mint az egyenes ki­eséses rendszer volt. Ahhoz, hogy továbbjuss, nem elég egy-két jó meccs, oda kell érni a második helyre, ami nagyon nehéz. Kérdés, a Ludogorec melyik arcát mutatja majd a Fradi ellen, de szurkolok a magyar bajnoknak, hogy megismételje a bravúrt – fogalmazott Dombi.

Hasonlóan jókat kíván a Ferencvárosnak a DVSC korábbi védője, Éger László, aki szintén tagja volt a 2003-as sikercsapatnak.

Mi akkoriban masszív védekezésből építkezve értük el azt a sikert, és hasonlót látok a Fradinál is. A magyar ember ugyanúgy, mint 16 évvel ezelőtt, várja a sikert, és a zöld-fehérek képesek lehetnek rá, de nem lesz egyszerű dolguk – mondta Éger.

A DVSC 2004 tavaszán a belga FC Bruges ellen ugyan kiesett, a magyar fociszurkolók az elmúlt évek egyik legszebb emlékeként tekintenek arra a teljesítményre. És ugyanilyen sikerért szorít ma az egész ország a Fradinak.

Bors