Hokisaink vezetőedzőjét kérdezték a válogatott szerepléséről, valamint szóba került a hétvégi Kontinentális Kupa forduló is.

Kitűnő teljesítményt nyújtott Gdanskban a magyar felnőtt jégkorong-válogatott, amely első hellyel tért haza az EIHC-tornáról. A nemzeti csapat a kispadon is megújult: Fodor Szabolcsnak, az Erste Liga-címvédő FTC-Telekom vezetőedzőjének ez volt az első tornája másodtrénerként. Habár utánpótlás-válogatottak mellett már dolgozott, ez azért természetesen más azokhoz, illetve a klubjában végzett munkájához képest is. „Ez nagyon kemény feladat, amely teljes koncentrációt igényel, egy pillanatra sem lehet fél vállról venni – kezdte válaszát a 40 éves szakember. – A klubmunkámhoz képest a legnagyobb különbség, hogy itt másodedzőként dolgozom, ám nagyon fontos feladatokat kaptam, amelyeket igyekeztem a legjobban ellátni. Megmondom őszintén, az eleje nem volt könnyű, kellett egy kis idő, amíg át tudtam állni. Biztosan kell még alakítani, javítani a munkámon, de decemberben már jön is a következő feladat, a budapesti Hat Nemzet Torna, így erre bőven lesz alkalmam.

A fiatal magyar válogatott bravúrt végrehajtva megnyerte a gdanski tornát. Melyek voltak a szakmai stáb számára a legfontosabb tapasztalatok? „A nemzetközi jégkorong egyik legfontosabb trendje, fejlődési iránya a sebesség fokozása. Ebben most nagyon jól teljesítettünk, hiszen nemhogy tartottuk a tempót az ellenfeleinkkel szemben, sokszor diktálni is tudtuk azt. Ez különösen az A csoportos vébére készülő és most is nagyon erős csapattal kiálló Olaszország ellen volt örömteli, ezért sajnálhatjuk nagyon az utolsó percet. Ott kijött a nagyobb rutin, a hibák azonnali kihasználása. A legkellemesebb meglepetés tehát számunkra mindenképpen az volt, hogy rövid pihenéssel is három egymást követő napon és meccsen tudtuk tartani a kellő sebességet. Sőt volt, ahol fokozni is tudtuk, a japánok ellen így sikerült fordítanunk. Ott az első harmadot elrontottuk, de utána egyre jobban felpörögtünk, és a végén nyertünk. Emiatt is szintén komoly pozitívum volt az a küzdenitudás, amit a srácok mutattak, végig keményen, harapósan játszottak, egy pillanatra sem adták fel a küzdelmet.

Örök kérdés, hogy a magyar bázisú bajnokság ki tud-e termelni olyan játékosokat, akik ezen a szinten is megállják a helyüket? „Úgy gondolom, hogy az Erste Ligából érkező hokisok helytálltak, nem lehet rájuk panaszunk. Az elején persze bele kellett rázódniuk, de idővel felvették a tempót, egyáltalán nem lógtak ki a csapatból. Ezen a tornán a jelenlegi erősorrendben mi helyezkedtünk el középen, hiszen az olaszok egy divízióval feljebb, Japán és Lengyelország viszont eggyel lejjebb játszik majd a tavaszi világbajnokságokon. Ehhez kell igazítani az értékelésünket, ha ezt a kérdést vizsgáljuk. Mindent összevetve úgy gondolom, a magyar bajnokságban játszók ezen a szinten igenis megállták a helyüket, ami az Erste Liga egyértelmű fejlődését jelzi. Természetesen rengeteget kell még mennie előre a ligának, hogy játékosaival akár az ingázó státushoz segíthesse a válogatottat, de úgy gondolom, az irány jó.

A másik örök kérdés a magyar jégkorongban, hogy milyen szerepet kapjanak a honosított játékosok. A fiatal válogatott mostani remek teljesítménye a szurkolói fórumokon felerősítette ezt a vitát, de hogyan látja ezt a szakmai stáb? „Honosításra akkor van szükség, ha az adott játékos sokat tud hozzátenni a válogatott játékához, a teljesítménye felfelé lóg ki. Elég csak megnézni például Kazahsztán korábbi vagy aktuális keretét, ők valóban topjátékosokat honosítottak, akik hazaiakkal nem pótolhatók. Nálunk is volt ilyen hullám, például Frank Banham érdemeit szerintem egyetlen hokiszurkoló sem vonja kétségbe. Az azonban igaz, hogy ha a magyar állampolgárságot kapott külföldi játékos csak egy kicsivel jobb, mint a vele versengő magyar, akkor inkább az utóbbit kell segíteni.

Komoly feladatok tényleg vannak bőven, az egyik éppen a hétvégén vár Fodor Szabolcsra és az FTC-Telekom csapatára: a Kontinentális Kupa harmadik köre Dániában. Itt a házigazda SonderjyskE mellett az angol Nottingham Panthers és a francia Amiens Gothiques lesz a zöld-fehérek ellenfele. Ez már valóban komoly szintlépés a bravúros ritteni továbbjutás után, de hogyan lehet rá felkészülni? „Őszintén megmondom, semmiféle új meglepetéstaktikával nem készülünk. Nem akarunk egy másik csapat lenni, a saját játékunkat visszük a jégre, aztán ahogy mondani szokás, meglátjuk, az mire lesz elég. Természetesen nem feltartott kézzel lépünk jégre, de azzal tisztában vagyunk, hogy milyen szintű csapatokkal csapunk össze. Az a feladatunk, hogy élvezzük a torna minden percét, küzdjünk és tanuljunk a meccsekből. Abban egészen biztos vagyok, hogy november 18-án, hétfőn jobb csapat leszünk, mint amilyen pénteken voltunk!

Teljes beszélgetés: Jégkorongblog