Többek között Gerendás György és Vincze Ottó emlékezett meg a vasárnap elhunyt Szívós Istvánról.

Gerendás György

A pályafutásom legelső pillanatától felnéztem rá. Rengeteg kiváló játékos vízilabdázott akkor, elég csak Faragó Tamást, Csapó Gábort, vagy éppen Sárosi Lászlót említeni, aki nekem a példaképem. Szívós István hatása azonban senkiével sem volt összehasonlítható, hiszen a pályafutásom alatt ő volt az egyetlen, aki miatt szabályt módosítottak. Amikor Pista bement centerbe, nem lehetett megfogni, abból gól volt, ezért effektíve miatta átírták a szabályt. Ilyen hatással egyetlen másik vízilabdázó sem volt a korára. Rengeteg történetem van róla, biztos vagyok benne, hogy ha leteszem a telefont, eszembe jut még vagy negyven. Vele kapcsolatban nagyon sokan emlegetik azt, hogy ő volt „A Pista”. Amikor a moszkvai olimpiára készültünk, több István is volt a keretben, és Gyarmati Dezső akkor – valamiért, már én sem tudom, hogy miért – úgy döntött, nem a becenevükön szólítja a játékosokat, hanem a saját nevükön. Így minden Istvánt Pistának szólított, amire Szívós István is mindig felkapta a fejét. Amikor már a sokadik alkalommal történt ez, megfogta a sapkáját, odavágta a vízhez, és azt mondta: „Dezső, ezt azonnal hagyd abba, az egész uszoda egy hatalmas Pista lesz! Én vagyok a Pista!”. Az egészből akkora nevetés lett, hogy abba is hagytuk az edzést, majd egy szólás lett ebből a mondatból: „Az egész uszoda egy nagy Pista!”. Nagyjából egy hónapja beszéltünk, még remekül volt, így ahogy a családot, engem is teljesen váratlanul ért a halála.

Vincze Ottó

Nagyon nagy szomorúsággal tölt el Szívós István halála. Sokat köszönhetek neki, hiszen annak idején éppen az ő támogatásával és engedélyével kerülhettem vissza a Ferencvárosba. Igazi úriembert ismerhettem meg a személyében. A Ferencváros történetének egyik legkiválóbb sportolója, edzője és elnöke volt, aki még a legnehezebb időkben sem panaszkodott. Gondjainkkal, problémáinkkal bármikor kereshettük, azon volt, hogy segítsen. Mély fájdalommal tölt el, hogy itt hagyott bennünket.

Märcz Tamás

Szívós Pista bácsi halála árnyékolja be a találkozót, érthetően mindannyiunkat megviselt ez a szomorú hír. Nagy bajnokot, olyan embert, legendát veszített el a vízilabdacsalád, aki ott volt minden nap az uszodában, akit méltán a sportág legnagyobbjai között említenek. Néhány napja hosszan beszélgettem vele a Hajós-uszodában, engem is sokként ért a halálhíre. Nem kérdés, a válogatott érte is küzd majd kedden. Amennyire rossz érzéssel tölt el bennünket ez a hír, annyi erőt is ad a játékosoknak, hogy az ő tisztelete, emléke előtt adózva játszhatják le ezt a mérkőzést.

Bővebben: Fradi.hu, MVLSZ, NSO