A szakmai stáb mókamestere arról is beszélt, hogy milyen eszközök segítik munkájukat.

Mi a legfontosabb feladatotok ebben az igencsak sűrű időszakban?
– Amikor a mostanihoz hasonló sorozatterhelés éri a labdarúgókat, a szokásosnál is jobban oda kell figyelnünk a játékosok egészségügyi állapotára. Az edzőkkel és az erőnléti szekcióval egyeztetve a terhelés és a pihenés ideális elegyét kell meghatároznunk.

Hányan dolgoznak a tiédhez hasonló pozícióban?
– Két-két masszőr és fiziós van rajtam kívül a stábban, így öten vagyunk, plusz a két orvos, dr. Pánics Gergely és dr. Reha Gábor.

A megnövekedett feladatok ellátásában új, a lehető leggyorsabb rehabilitációt segítő gépek segítik a munkátokat. Mesélnél róluk?
– A BTL Magyarország Kft. által forgalmazott Game Ready elnevezésű gép például az olyan műtét utáni, illetve akkut sérüléses eseteknél nyújt segítséget, ahol hűtés és kompresszió javasolt. Az általa nyújtott hideg-terápia az izomgörcsök, szöveti károsodások, duzzanatok esetén alkalmazható, csökkenti a fájdalmat is. A jégfürdőt a Groupama Arénában korábban beépítették, a szintén a BTL által forgalmazott Cryo Control segítségével viszont már a külföldi meccsekre is magunkkal vihetjük, így a játékosaink a mérkőzés lefújása után akár azonnal tudnak hidegvízben regenerálódni. Ez a sérülések megelőzése szempontjából hasznos. Ezen kívül kaptunk egy Indiba-gépet, ilyet például az FC Barcelona is használ. Nagyon gyors regenerációt lehet vele elérni, a segítségével a kezelések során az akkut sérülésekbe is be lehet avatkozni.

Szakmai szempontból melyik a legizgalmasabb újdonság?
– Az Indibát emelném ki. Nagy hatékonysággal dolgozik az akkut szakasztól a prevencióig, fantasztikus eredményeink vannak vele.

Ezekkel a gépekkel mennyi faragható le egy-egy felépülés idejéből?
– A sejtregeneráció szempontjából nagyon hatékony segítséget jelent valamennyi új eszköz. Amikor nagy, hematómákkal járó sérülést kezelünk, felgyorsítják a felszívódást, így több nappal, akár egy héttel is lerövidülhet a gyógyulási szakasz.

Több mint két évtizede dolgozol a Ferencvárosnál, mégis úgy látom, hogy továbbra is szereted a munkádat.
– Ez nekem nem is igazán munka, inkább hivatás. Ez nem panasz, de általában mi érkezünk elsőnek és mi távozunk utoljára, ha mindezt munkának fognám fel, már nem dolgoznék itt.
Huszonkét éve dolgozom a Ferencváros első csapatánál, még legalább ennyi ideig szeretném szolgálni a Fradit.

Fradi.hu