Orosz lapszemle a tegnapi Európa Liga mérkőzésről.

A sports.ru szerint már csak varázslattal lehetséges a CSKA továbbjutása a csoportból, annyi összetevője van a nagyon csekály eséllyel bíró orosz sikernek. “Megérdemelné a CSZKA a kiesést” – fogalmaz a lap, csalódást megélve, hogy a moszkvaiak összesen egy pontot szereztek az FTC ellen, amelynek még a kapuját sem tudták bevenni két mérkőzésen.

A championat.com szerint “csődött mondott” és “kudarcot vallott” az orosz klub Budapesten azzal, hogy ezúttal sem tudott győzni a magyar bajnok ellen.

A sport24.ru kiemeli, hogy a mérkőzést a Juventus megfigyelője is a helyszínen nézte végig. Arról viszont nem tudott beszámolni a portál, hogy melyik játékos érdekelte elsősorban a torinóiak scout-ját. Kiemelik, hogy bár szörnyű helyzetből, pont nélkül és 1–8-as gólkülönbséggel várhatta a Ferencváros elleni mérkőzést, a CSZKA teljes első keretével utazott Budapestre és nem engedte el az Európa-ligát, a találkozón azonban nem tudott dominálni.

Egyórányi játék után az FTC-nek minden esélye megvolt arra, hogy üres kézzel küldje vissza Moszkvába a CSZKA-t. Háromszor is a védőknek kellett blokkolni, majd jött Igor Akinfejev pontmentő, szenzációs védése. Igor még egyszer, Zubkov szabadrúgásánál, megmentette a rendkívül kellemetlen csapástól a csapatát. A végjátékban Eldar Civic lőtt éles szögből kapufát, de ezt leszámítva Akinfejev mindent kontroll alatt tartott.” A sportportál hozzáteszi, az egy pont nem segíti ki a moszkvaiakat. „A hadicsapat ezzel ugyanúgy a csoport utolsó helyén áll, a továbbjutásra pedig csak matematikai esélye maradt. Itt az idő a bajnokságra koncentrálni inkább” – olvasható a végkövetkeztetés.

Pozitív eredményt ért el a CSZKA az Európa-liga 4. fordulójában, 0–0-s mérkőzést játszva a budapesti Ferencvárossal” – kezdi tudósítását a Kommerszant. A lap kiemeli mindkét kapus teljesítményét, emellett megjegyzi, hogy a meccsen több olyan periódus is akadt, amikor a párharcok és a kemény ütközések domináltak a futball szépsége és a helyzetek helyett.

A második félidő elején a CSZKA-nak akadt egy gyilkos pillanata Fjodor Csalovnak és Jaka Bijolnak köszönhetően, de elhibázták. Bár nem született gól, a második félidő nyitott játékot hozott. (…) A CSZKA az első pontját szerezte az EL-ben, de ez kevés ahhoz, hogy joga legyen az egyenes kieséses szakaszra. A hadsereg csapata formálisan még megelőzheti a Ludogorecet és a Ferencvárost, de ehhez hihetetlen körülmények kellenek” – fogalmaz a lap, amely a csereként beálló Kirill Nababkin hat perc alatt begyűjtött két sárga lapján is bosszankodik egy sort.

Végre megvan az első pont! A hadsereg Budapesten, a Ferencváros otthonában szerezte meg. Viktor Goncsarenkónak viszont minden bizonnyal nem tetszik a végeredmény – kezdi beszámolóját az egyik legnagyobb orosz lap, a Komszomolszkaja Pravda. – A rajongók, akik elutaztak a mérkőzésre, valamint azok, akik a tévében vagy az interneten követték, azt remélték a gyenge első félidő után, hogy Goncsarenko megtalálja a megfelelő szavakat, és a második félidőben egy új CSZKA lép be a pályára. Azonban csalódniuk kellett. A moszkvaiak aktívabbak voltak ugyan, de gólt szerezni nem tudtak. Sőt, hiába próbált cserékkel frissíteni Goncsarenko a CSZKA játékán, végül Igor Akinfejev varázsa kellett, hogy megmentse a csapatot. Ezt leszámítva ezen az estén a szerencse nem volt a Goncsarenko-csapat oldalán. Hiába a pont, ez az eredmény pont annyit ér, mint egy vereség” – teszi hozzá a újság.

Budapesten jól játszott, de Csalov extravagáns megoldása megfosztotta a CSZKA-t a győzelemtől – emeli ki tudósítása ajánlójában a Szovjetszkij Szport, amely a mérkőzés előtti szurkolói összecsapásoknak is szentel egy nem feltétlen objektív bekezdést. – A mérkőzés előtti hangulatot beárnyékolta a helyi drukkerek viselkedése, rátámadtak a hadsereg csapatának szurkolóira. A vendégszurkolók segítségére gyalogos és lovas rendőrök érkeztek, ők kísérték a metrótól az arénáig az ezt követően, a mérkőzés 90 perce alatt a stadion többi részét túlkiabáló moszkvaiakat.” A találkozót ők is viszonylag kiegyenlítettnek írják le, majd az utolsó bekezdésben Csalovra is rátérnek: „A büntetőterület közepéről nem tudta eltalálni rendesen a labdát, így már kilenc mérkőzés óta gólképtelen.” Bár az továbbra is jó kérdés, hogy mi volt ebben az extravagáns…

A sport-express.ru szerint ugyanaz történt a CSZKA-val, mint hazai pályán, azaz hiába alakított ki nagy helyzeteket a Ferencváros kapujánál, egyet sem tudott azok közül kihasználni. “Kár, hogy Akinfejev bravúrja csak arra volt elég, hogy a csapatnak matematikai esélye maradjon a továbbjutásra. Mindannyian azt szeretnénk, ha az egyik vezető klubunk a nemzetközi kupában mindenféle probléma nélkül elbánna a magyarokkal. Ám lehet, hogy kellő türelemmel ezekből a mai, fiatal férfiakból olyan csapat formálódik, amely a korábbiaknál is erősebb lesz. És akkor a mostani eredmények is érthetőbbek lesznek” – írják.

A dni.ru a moszkvaiak korábbi válogatott kapusát, Igor Akinfejevet emelte ki, pontosabban hatalmas védését. A rutinos hálóőrnek túl sok dolga nem volt, de a 62. percben óriási bravúrral, lábbal hárította Blazic közeli, gólba tartó lövését. Maradona után szabadon az oroszok “Isten lábáról” írnak a jelenet kapcsán, amely elnevezés egyébként még a 2018-as vb-ről ered, amikor Akinfeev hasonló módon védte a spanyolok ellen Iago Aspas 11-esét.

A football-media.ru szerint a Ferencváros megint jól felkészült ellenfeléből, és abból, hogy az orosz csapat majd Manuel Fernandes oldalán, azaz a jobb szélen erőlteti majd a támadásokat. “Ez a féloldalas támadásvezetés a Ferencváros számára megkönnyítette a védekezést, amiből alaposan fel is készült Rebrov és csapata” – dicsérik a Fradit.

A sovsport.ru erős kiritikával illeti a CSZKA orosz válogatott támadóját, Fedor Chalovot, aki immáron kilenc mérkőzés óta képtelen a kapuba találni. “Hány helyzet kell még neki, hogy gólt szerezzen?” – kérdezik.

Csakfoci / NSO