A ferencvárosi televízió Fradi-szív műsorában beszélgettek férfi jégkorong csapatunk vezetőedzőjével a fradizmusról, a Jégkorongblog pedig a Kontinentális Kupáról kérdezte Fodor Szabolcsot.

Az FTC-Telekom fantasztikus teljesítménnyel, három győzelemmel jutott tovább a Kontinentális Kupa második köréből, miután megverte a spanyol Txuri Urdint, majd az Alpesi Liga-bajnok Olimpia Ljubljanát, illetve a házigazda olasz Ritten Sportot. Több helyen is a „csoda Rittenben” kifejezést használták, de vajon a csapat vezetőedzője is ebbe a kategóriába sorolja-e teljesítményüket? „Ha a Fradi elmúlt húsz évének eredményeit nézzük, akkor nyugodtan nevezhetjük ezt csodának. Ha viszont egyet aludva a történtekre visszanézünk, akkor az a fantasztikus, ahogy uralni tudtuk mind a három mérkőzésünket – kezdte blogunknak Fodor Szabolcs. – A spanyol csapat ellen várható volt, hogy mi irányítjuk majd a mérkőzést, és ez így is volt, magabiztos győzelmet arattunk, megalapoztuk a szükséges önbizalmat. Aznap este megnéztük a másik két ellenfelünk mérkőzését, és őszintén szólva mi a Ljubljanát láttuk jobb csapatnak, gyorsabbnak, meggyőzőbbnek tűntek, mégis a Ritten győzött. A második mérkőzésünkön a Ljubljana ellen végig dominálni tudtunk, és úgy éreztem, minden területen jobbak vagyunk. A Ritten ellen tulajdonképpen döntőt játszottunk, és az első harmadban szinte esélyt sem hagytunk nekik, 14-5 volt a kapura lövési arány a javunkra, de utána is végig kézben tartottuk a meccset. Mind a három mérkőzésen működött a hokink, a játékosok maximálisan betartották a taktikai utasításokat, ez vezetett összességében a tornagyőzelemhez.

Ami azonnal feltűnhet a szurkolók számára, hogy a Fradi védekezése kiváló volt, hiszen mindössze három gólt kaptak. „A mai hokiban a védekezés hatékonysága már nemcsak a hátvédeken múlik, ehhez igazi csapatteljesítmény kell. Ebben most minden egyes játékosunk kiemelkedőt produkált, valamennyi hokisunkat ki kell emelnünk ebből a szempontból. Ugyanakkor öröm volt látni, hogy a spanyolok ellen az első nemzetközi meccsét játszó Nagy Kristóf shutoutot ért el, a másik két mérkőzésen pedig Arany Gergely védett kiválóan. A torna előtt azt nyilatkoztam, csak akkor lehet esélyünk, ha mindenki 100 százalékos teljesítményt nyújt, és ezt az egész csapat hozta is.

A torna arra is jó volt, hogy összemérje magát az Erste és az Alpesi Liga három élcsapata. „Úgy gondolom, a két liga eleje nagyon közel van egymáshoz. Az Olimpia Ljubljana kitűnő csapat, nem véletlenül nyerték meg a nemzetközi bajnokságot. Habár csak szlovén játékosok alkotják a keretüket, abban nagyon sok korábbi EBEL-klasszis is található. A Ritten is kemény ellenfél volt, nagyot kellett küzdenünk a győzelemért. Úgy gondolom, ez a siker az Erste Liga számára is komoly presztízsnövekedést jelenthet, és örülök, hogy ezt éppen mi értük el.

A Kontinentális Kupa harmadik köre végképp komoly kihívást jelenthet a magyar bajnoknak. „Még bele sem gondoltunk abba, hogy mi vár ránk Dániában, de azért tisztában vagyunk vele, milyen ellenfelek jönnek szembe. A dán, a francia és az angol bajnok ellen lépünk jégre, a feladat tehát igazán komoly lesz. Én azonban azt mondom, nem szabad ezt túlgondolnunk, élveznünk kell, hogy ott lehetünk. Természetesen bele kell tennünk 100 százalékig a munkát, ebben nem lesz hiba, mindent el kell követnünk, aztán úgyis meglátjuk, hova jutunk mindezzel. Abban viszont biztos vagyok, hogy szezon közben ezek a meccsek nagyon sokat adnak hozzá a fejlődésünkhöz, hiszen fel kell nőnünk ehhez a szinthez, és az ott szerzett tapasztalatokat jól tudjuk majd hasznosítani.

Az elmúlt években az aktuális magyar bajnok – 2017-ben a harmadik körben a DVTK Jegesmedvék, tavaly a másodikban a MAC – nem tudott túljutni a Rittenben rendezett tornán. Vajon miben volt más most az FTC-Telekom, miként tudták ők megtörni a „ritteni átkot”? „Azt nem tudom megmondani, az előző években miért nem sikerült, hiszen nem tudom, hogy annál a két csapatnál mi zajlott a torna alatt. Nekünk a Csíkszereda ellen elvesztett kinti mérkőzés után volt egy kitűnő csapatmegbeszélésünk, onnantól úgy éreztem, hogy a csapategységünkben minden a helyére került. Ezt éreztem Gyergyóban, majd a Torax Poruba elleni Visegrád Kupa-negyeddöntő első meccsén is. Az elmúlt mérkőzéseken megmutattuk, hogy milyen teljesítményre vagyunk képesek igen komoly ellenfelekkel szemben is. Végül szeretném megköszönni a szurkolóinknak, hogy igazi hazai pályát biztosítottak számunkra, hiszen hangban még a ritteni drukkereket is le tudták nyomni. Az ő biztatásuk is kellett ehhez a sikerhez.