A Fradiban nevelkedő Szergej ott lesz a CSZKA otthonában, hogy a sikerünkért szurkoljon.

– Elsőként beszéljünk rólad pár szót, hiszen igen nehéz napok vannak mögötted. Az elmúlt héten vált biztossá, hogy el kell hagynod a Szpartak Moszkvát. Hogy élted ezt meg?
– Elég nehezen. Teljesen megszoktam már a csapatot, és a játékosok is engem. Nagyon sokáig volt kérdéses, hogy maradok-e vagy nem. Az utolsó napokban vált biztossá a helyzetem. Mivel együtt érkeztem a vezetőedzővel, ezért úgy a kerek, ha mindenki, aki vele együtt jött a klubhoz, vele együtt is távozik. Ezt be is teljesítettem, de azért fájdalmas volt. Most kezdődik valami új, be kell csomagolnunk a családommal, még megvárjuk Moszkvában a Fradi-meccset, aztán megyünk Budapestre.

– Rengeteg helyen megfordultál, Budapest jelenti a hazatérést?
– Sokáig úgy volt, hogy két város, Budapest és Odessza között ingáztunk, hiszen a feleségem ukrán. Amíg futballozol, addig nincs sok időd a költözködésre, de most már az volt bennem, hogy szeretném végleg átköltöztetni a családot Budapestre. Úgyhogy most pakolunk, és szeretnénk ott letelepedni. Remélem, a fiúk mennek majd a Fradiba játszani, és maradunk Magyarországon. De az edzői szakmában nem sok mindent lehet biztosra mondani.

– Mit szóltál, amikor az UEFA Europa League csoportkörének sorsolásán kiderült, hogy a Fradi utazhat Moszkvába?
– Elsőként annak örültem nagyon, hogy a csapat bekerült a csoportkörbe. Gratuláltam is a klubnak, hiszen nagyon sokan vártak erre a pillanatra. Amikor kiderült, hogy a CSZKA-t kapták, nagyon örültem, igaz, volt bennem egy kis szomorúság is. Ugyanis könnyen lehetett volna, hogy a Szpartak legyen a CSZKA helyében, és ő jusson a csoportkörbe. A tavalyi bajnokság utolsó fordulójában ugyanis mi kikaptunk, a CSZKA pedig nyert, utóbbi ezzel negyedik és EL-csoportkörös lett. Négyéves koromtól kezdve a Fradiban futballoztam, ez az anyaklubom, végigjártam a ranglétrát, az összes korosztályos csapatot, amíg eljutottam a felnőttekig. Izgalmas lett volna, ha éppen egy Fradi elleni meccsre készülhettünk volna.

– A Szpartakkal augusztusban játszottatok a CSZKA ellen, és sikerült győznötök 2-1-re. Tudsz valamilyen bennfentes információval szolgálni, ami hasznos lehet számunkra a CSZKA-meccs előtt? Kikre kell különösképpen figyelnünk?
– Biztos vagyok benne, hogy a Fradi stábjának szakemberei jól kielemzik majd a CSZKA-t. De természetesen én is sokat elemeztem az együttest, amikor találkoztunk velük. Több játékosukkal is nagyon vigyázni kell, mert tényleg kiváló képességű labdarúgók. Ott van például a tavalyi orosz bajnokság gólkirálya, Fedor Chalov, aki remekül érzi, hogy mikor kell a kapu elé kerülnie, vagy a horvát válogatott fiatalja, Nikola Vlasic, aki szintén rendkívül tehetséges. Nem beszélve a brazil-orosz Mário Fernandesről, akire mindig keresztlabdákkal játsszák át a játékot, és jobb oldalról rengeteg helyzetet tud kialakítani. Általában öt védővel kezdenek, de a támadások építkezésekor a felállásuk átalakul 3-4-3-ra. Amiben még kiemelkedőek, ahogy meg tudják tartani a labdákat.

– És hol lehet megfogni őket?
– Sokat változott mostanában a CSZKA, nyáron is sok labdarúgó távozott. Nagyon fiatal a csapatuk, és a védelmük nem annyira stabil, ott lehetnek hibák. A Fradinak aktívan kell játszania, és a lényeg, hogy ne féljen az ellenféltől. Agresszívnek kell lenni, ott kell lenni mellettük folyamatosan, és biztos vagyok benne, hogy lesz lehetőség a gólszerzésre. A Fradi jól ki tudja használni a szögleteket, szabadrúgásokat, sok magas játékosa van, ebből hasznot lehet húzni. A mi meccsünkön is az egyik találatunk egy szöglet után, a másik pedig egy gyors támadás végén, beadást követően született. Nem lesz könnyű meccs, az biztos, de ha bátran játszik a csapat, jó lehetőségei lesznek. A CSZKA-nak még nincs pontja a csoportban, ezért nagyon veszélyes lesz, hiszen mindenképpen nyernie kell.

– Milyen hangulatra, hány nézőre lehet számítani?
– Biztos, hogy jó hangulat lesz, mert ugyan nem olyan nagy a stadion, de a szurkolók kiváló atmoszférát tudnak teremteni. Mivel Európa Liga-csoportkörös meccsről van szó, szerintem a stadion 70-80 százaléka biztosan megtelik. Én is ott leszek, hogy szurkoljak a Fradinak.

Fradi.hu