Spanyol lapszemle a tegnapi Európa Liga meccs utózöngéiről.

Csalódásként értékeli a Marca azt, hogy az Espanyol csak döntetlent ért el hazai pályán a Ferencváros ellen. A lap úgy összegzi a mérkőzést, hogy a katalán gárda “nagyon gyengén” kezdett, és csak a második félidőben tudott reményt keltően futballozni a csoport “papíron leggyengébb csapata” ellen. Javi Lopez öngólját komikusnak nevezi a legnagyobb spanyol sportnapilap, ráadásul az FTC Isael kapufájánál 2-0-s előnyre is szert tehetett volna.

A lap értékelte is a pályán, illetve a kispadokon látott produkciókat, a Fradiból Isaelt és Heistert látták a spanyolok a legjobbnak, a hazaiaknál pedig az egyenlítő gólt szerző Vargast.

Az AS “kétarcú” csapatként írja le az Espanyolt, amely 12 év után tért vissza a nemzetközi porondra, de a visszatérés “öröm helyett szenvedés” lett. A portál szerint a hazaiak sokáig “szörnyen” védekeztek, miközben az előrejátékban nem volt meg a csapatrészek közötti szükséges kapcsolat, így Vargas – “csak ő tudja, hogyan született” – gólja végül egy pontot ért a katalánok számára. Ugyanakkor kiemelik, hogy az Espanyol zsinórban 22. európai kupamérkőzésén maradt veretlen, ezzel pedig megdöntötte az Ajax 1994 és 1996 között felállított 21-es rekordját.

A lap az FTC legjobbjának a “makacs, mindenütt ott lévő és virtuóz” brazil támadót, Isaelt nevezte meg. Az előző tíz hazai európai kupameccsét megnyerő Espanyolon az első félidőben “átok ült”, a másodikban viszont “reményt kapott és adott” – fogalmaznak a madridiak.

Az Espanyol kétarcúságát a Mundo Deportivo “Dr. Jekyll és Mr. Hyde” történetével hasonlítja össze szemléletesen. Ahogy írják, a hazai csapat valósággal átváltozott a második félidőre, amely “ha 10 perccel tovább tart, a hazai szurkolók a győzelemnek örülve mehettek volna haza”.

Nagyon nem tetszett a lapnak az, hogy mindössze 18.125 néző gyűlt össze a 12 év után első nemzetközi kupameccsre, ráadásul ebből 723 tikettet a Fradi szurkolóinak adtak el. “Több, mint aggasztó és árulkodó” – fogalmaz az MD.

A Dibusz kapujába szerencsés körülmények között betaláló Matías Vargas a döntetlen ellenére elégedett volt csapata játékával.

Összességében pozitívak az érzések bennem, mert a kezünkben tartottuk azért a meccset. Nem kezdtünk jól, de a vezető góljuk után mindent beleadtunk és sok helyzetünk volt. Azt viszont meg kell majd néznünk, miért hibáztunk annyit az első percekben.

A katalán lap “keserű döntetlenként” írja le az 1-1-s végeredményt, hozzátéve, hogy “ez nem egy álomkezdés volt, de sokkal rosszabb is lehetett volna”. Kiemelik, hogy az Espanyol az első félidőben mindenféle ötlet és terv nélkül futballozott, és a Ferencváros veszélyes akciói a 9. percben (ön)góllá is értek. A szerző úgy látta, hogy az igazi ébresztőt nem a szünet, hanem Isael 51. percben esett kapufája jelentette az Espanyolnak, onnantól kezdve a hazai csapat egyértelmű fölényben futballozott, és a végén valóságos ostrom alá vette a Ferencváros kapuját, de nem célzott elég pontosan.

Az ugyancsak katalóniai L’Esportiu nyomtatott címlapján a “Jutalom nélkül” szerepel a meccs kapcsán, internetes kiadásában pedig “A nem teljes boldogság” címmel számolt be a meccsről a lap. Amely szerint örökkévalóságnak tűnt, amíg az Espanyol eljutott a 2007-es, Sevilla elleni EL-döntőtől a Ferencváros elleni, 2019-es csoportmeccsig, de a nagy visszatérés keserű szájízet hagyott maga után a döntetlen miatt.

A sokkal dinamikusabban kezdő FTC gólja a katalánok szerint valóságos hidegzuhany volt a hazaiak számára, akik nem tudtak mit kezdeni Isael és Tokmac lendületes párosával. A lap szerint megúszta az Espanyol, hogy megkapja a második gólt is, és a vendégcsapat 1-1 után hősiesen és szenvedve, védekezve, de elvitte az egyik pontot az Estadi Cornellà-El Pratból.

A megint csak barcelonai Diario La Grada szerint többet többet érdemelt volna a döntetlennél az Espanyol, de végül nem tudott úgy visszatérni Európába, ahogyan szeretett volna. A lapnak is nyilatkozott Vargas, aki szerint hiba volt lebecsülni a Ferencvárost a közvélemény részéről.

Azt hitte mindenki, hogy a Ferencváros a leggyengébb, a legyőzhető ellenfél, de itt már senki sem az. A fociban bármi megtörténhet, nincsenek már egyértelmű esélyesek, ezt megmutatta a csoport másik meccse is” – fogalmazott az argentin támadó.

Csakfoci