Holnap kezdődik a jégkorong Erste Liga – sajtótájékoztatót tartottak, valamint nyilatkozott vezetőedzőnk, Fodor Szabolcs és játékosaink is.

Tíz csapat vág neki a 2019/20-as szezonnak, amely a várakozások szerint az előzőnél is kiegyenlítettebb és színvonalasabb lesz. Szeptember 13-án négy mérkőzéssel elindul az Erste Liga új idénye. A tavalyihoz képest minimálisak a változások: a mezőnyből a Vienna Capitals II távozott, így tíz csapat vesz részt a bajnokságban.

Szőke Álmos ligaelnök szerint az előző idény nagyszerűen sikerült, izgalmas rájátszás végén diadalmaskodott az FTC-Telekom, és az új szezonban is hasonlóan színvonalas csatákra lehet számítani. „Kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, senki sem mehetett biztosra egyik mérkőzésen sem – mondta. – Színes és izgalmas volt a bajnokság az alapszakasztól a rájátszásig legvégéig. Az új szezonban sok csapat pályázik arra, hogy a 22 év után a trónra került FTC-Telekomot letaszítsa onnan, ennek megfelelően mindenhol komoly erősítések történtek, és megjósolhatatlan a liga végkimenetele. Sok sikert kívánunk a Vienna Capitals II-nek, amely másik bajnokságban szerepel majd. Örülünk, hogy eddig nálunk voltak, de a távozásuk nem fogja érdemben befolyásolni a liga színvonalát.” Az elnök megemlítette még, hogy a tervek szerint a helyszínek között az új jégcsarnok átadását követően feltűnik Győr is, amely együttműködési megállapodást kötött a Fehérvári Titánokkal. Szőke Álmos hangsúlyozta azt is, hogy új marketing-kommunikációs szabályzat lép életbe. A legfontosabb cél még több embert a sportág mellé állítani, még több szurkolót kicsábítani a jégcsarnokokba, a meglévő drukkereket még jobban kiszolgálni.

A bajnok jogán elsőként szólított Ferencvárost Pap Gábor csapatmenedzser és Boros Dániel képviselték. Pap Gábor kérdésre válaszolva elmondta, már csak azért sem akar megint huszonkét évet várni a következő aranyéremre, mert azt már lehet, hogy meg sem éli… Komolyra fordítva a szót, tudja, hogy nem lesz könnyű feladatunk egy olyan mezőnyben, ahol mindenki a Fradi skalpjára vadászik, de a bajnokcsapat gerincét sikerült együtt tartani, ez pedig már önmagában jó előjel. Boros Dániel megerősítette, hiába a páratlanul sikeres szezon, a játékosok továbbra is éhesek a győzelmekre, a sikerekhez ugyanis könnyű hozzászokni… Csapatmenedzserünk zárásként határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, idén is a ligagyőzelem-e a célunk.

Az alapszakasz 2020. január 17-én zárul a tervek szerint. A csapatok négyszer találkoznak egymással, kétszer otthon, kétszer idegenben. Az első öt helyezett a középszakasz felsőházában, az utolsó öt az alsóházban folytatja. Ez az etap 2020. január 21-től február 19-ig tart. A rájátszás a negyeddöntőkkel február 22-én indul, mint párharc négy nyert meccsig tart. Az M4 Sport továbbra is minden hétfőn közvetít találkozókat a bajnokságból, a karácsony környéki időszakban pedig valóságos hokidömping várható.

Nehéz feladat vár az FTC-Telekom csapatára, hiszen regnáló bajnokként minden ellenfelük rájuk feni a fogát. Ennek megfelelően komoly felkészülést végeztek. “Az elvégzett munkával elégedett vagyok, a mérkőzéseken látottakkal kapcsolatban azonban van némi hiányérzetem – kezdte válaszát Fodor. – Nagyon erős ellenfelekkel játszottunk, a többségük magasabban jegyzett bajnokságokban edződik, ám egy sportember ennek ellenére mindig győzni akar. Azzal tisztában voltunk, hogy van mit ledolgoznunk például a szlovák Extraliga csapataival szemben. A lejátszott mérkőzések egyik pozitívuma mindenképpen az volt, hogy egyértelműen közelebb kerültünk ehhez a szinthez. Tavaly ilyenkor nagyobb különbségű vereségeket szenvedtünk, most többször egymás után csak a harmadik harmadban tudtak fölénk kerekedni. Úgy gondolom, hogy ez azt jelzi: jó úton haladunk.

A felkészülési időszak arra is jó, hogy a játékosok felhívják magukra a figyelmet. “Nálunk nagyon sok jó hokis van, mégsem azt nézem, ki milyen egyéni produkciót nyújtott. Mindenkinek a legtöbbet kell beletennie a közösbe, a saját feladatát kell maradéktalanul elvégeznie. Azért is tudtunk bajnokok lenni, mert jól funkcionáló csapat voltunk, amely együtt tudta kiharcolni a címet.

A szakemberek véleménye szerint az idei Erste Liga izgalmasabb küzdelmeket hozhat, a különbségek kisebbek lehetnek a csapatok között. “Erről én most nem tudnék felelősen nyilatkozni. Nem is szeretek úgy beszélni valamiről, hogy nincs személyes tapasztalatom róla, és az idei előszezonban egyetlen ligaellenfelünket sem láttam élőben. Éppen ezért nem bocsátkoznék jóslásokba. Le kell mennie legalább egy körnek, minden csapattal játszanunk kell ahhoz, hogy fel tudjam mérni a reális erőviszonyokat.

Az ismert közhely szerint a bajnoki címet megvédeni mindig a legnehezebb. “Azért megszerezni sem volt könnyű! De ebben valóban van igazság, hiszen az ellenfelek mindig a bajnokot akarják megverni, ráadásul ilyenkor kisebb a teher rajtuk. Ez számunkra új helyzet, beszélgettünk is erről a srácokkal. Az biztos, hogy itt már nem lesz elég, ha 90 százalékos teljesítményt nyújtunk, kevés lesz csak a mezeket kiküldeni a jégre. Mindenkitől a 100 százalék lesz a minimum, és még az sem garancia a győzelemre, mivel minden klub igyekezett erősíteni, még jobb csapatot kiállítani.

A legnehezebb kérdésre, miszerint ki nyeri a következő Erste Ligát, Fodor Szabolcs frappáns választ adott: “Aki az utolsó meccs végén a magasba emeli a trófeát.

Bővebben a sajtótájékoztatóról: Erste Liga, Fradi.hu, Jégkorongblog