Támadónk régi ismerősökkel találkozhat az Európa Liga során.

A bajnokság szünetel, ám ön nem pihen, hazautazott Fehéroroszországba, hogy a válogatottal készüljön. Nem fáradt?
Egyáltalán nem. Hétfőn indultam haza Boriszovba, a napokban az itthoni edzőtáborban készülünk, csütörtökön útra kelünk Észtországba, hogy péntek este Európa-bajnoki selejtezőt játsszunk Tallinnban. Noha sokat utazom, nem érzem magam fáradtnak.

A pénteki selejtező már csak azért is különösen fontos, mert a csoport két pont nélküli együttese találkozik. Aligha szeretne bárki is szégyenszemre utolsóként végezni.
Erről mi is beszélgettünk az öltözőben. Észtországban nem szabad kikapnunk, több szempontból is fontos találkozó lesz. Noha eddig Hollandiában, Észak-Írországban és idehaza a németektől és az északírektől is kikaptunk, talán csak a rotterdami találkozón játszottunk alárendelt szerepet. Észtország ellen kemény kilencven perc várható, mindkét csapat teljes erőbedobással fog küzdeni, ebben biztos vagyok. Tallinnból Walesbe utazunk a jövő héten rendezendő felkészülési mérkőzésre.

A hét végén győztes gólt lőtt a Diósgyőr ellen. Jót tett a lelkének?
Nagyon. Fontos volt, hiszen győzelmet ért. Egy csatár lelkének mindig jót tesz a gól, nekem most különösen szükségem volt rá. Szeretném elkapni a fonalat, minél többet játszani a csapatban, és ehhez gólokra van szükség. Különös meccs volt a Diósgyőr elleni, gyakorlatilag az egész találkozót emberhátrányban futballoztuk végig, mégis mi irányítottuk a játékot, a vendégeknek csupán az utolsó öt percben volt két lehetőségük.

Mit szól hozzá, hogy kedden menesztették a Diósgyőr edzőjét, Fernando Fernándezt?
Tényleg? Miután itt vagyok a válogatottnál, nem tudtam róla.

Ha úgy vesszük, az ön gólja miatt kellett távoznia.
Sajnálom, de nekem ez a feladatom.

A Ferencvárossal bejutottak az Európa Liga csoportkörébe, sok játékosnak új lesz a kupaporond világa, önnek a BATE együttesével ellenben volt már lehetősége hozzászokni. Mire számít?
Nem féltem a csapatot. Az ősszel nagyobb terhelésnek leszünk kitéve, de ennek mindannyian örülünk. A keretünk elég bő ahhoz, hogy több fronton is helytálljunk. Az Európa Liga csoportkörében persze teljesen más intenzitású találkozókra számíthatunk, ezen a szinten már nagyon jó csapatok vannak. A BATE Boriszovval négy éven át játszottam ilyen terhelés alatt, hetente két mérkőzésünk volt, de így van ez jól. Egy biztos, ha szeretnénk a csoportkörben is szép eredményeket eléri, tapasztalatból mondom, leginkább hazai pályán kell pontokat szereznünk, idegenben sokkal nehezebb összecsapások várnak ránk. A Fradi elérte célját, csoportkörbe jutott, minden pontért meg kell harcolnunk, és minden megszerzett pontnak nagyon fogunk örülni.

Ön a Ludogorec elleni két találkozót eltiltása miatt kihagyta, de játszott már a CSZKA Moszkva vagy az Espanyol ellen valaha?
Egyik együttes ellen sem léptem még pályára. Ebből a szempontból nekem a Ludogorec elleni összecsapások is újdonságot jelentenek. Barcelonában, az Espanyol otthonában kezdünk, az lesz az egyik legnehezebb találkozó. A CSZKA elleni meccseket pedig különösen várom, hiszen a csapat vezetőedzőjét és másodedzőjét is ismerem. Honfitársam, Viktar Gancsarenka irányítja a moszkvaiakat, annak idején ő vitt Boriszovba, később pedig a CSZKA mostani másodedzője vette át a csapatot. Az igazi nyilván az lenne, ha sikerülne borsot törni az orruk alá, azaz ha nyernénk – és gólt is lőnék a CSZKA-nak.

NS