A Magyar Hallássérült Jégkorong sportszakágának vezetőjével, Mártonffy Mátéval beszélgettek.

Az első komoly nemzetközi versenyre nem kell már sokat várniuk. “Az Olaszországban megrendezésre kerülő idei siketlimpiára még nem nevezünk, viszont 2020 áprilisában Csehországban, Brünnben tartják az Európa-bajnokságot, amelyen először fogunk szerepelni mint magyar hallássérült jégkorong-válogatott. A következő siketlimpián, 2023-ban már elindulunk, de előtte lesz még világbajnokság is Kanadában, Vancouverben, ezen is szeretnénk részt venni. Eddig háromszor rendeztük meg a nemzetközi hallássérült jégkorongtornát a Ferencváros utánpótlás-jégpályáján, az MJSZ támogatásával, az idén következik a negyedik. Ugyancsak háromszor mérkőztünk Csehországgal barátságos mérkőzésen a Tüskecsarnokban. Azon kívül hazai pályán minden évben szerveztünk jégkorongtornát.

A siket játékosoknak egyelőre egy klub nyújtott segítő kezet. “Most a Ferencváros pályáján edzünk hetente háromszor, de nemrégiben lehetőséget kaptunk plusz heti egy tréningre a Tüskecsarnokban is a válogatott játékosaink számára. Bajnokságban nem szerepelünk, anyagi forrás nincs erre. Jelenleg ugyanis csak a Ferencváros foglalkozik a hallássérült-jégkoronggal, a csapatunk 20 tagú. Szeretnénk, ha más egyesületben is lehetne jégkorongoznunk, de ez nem rajtunk múlik.

Bár a körülmények nem könnyűek, mégis azon dolgoznak, hogy minél többen sportolhassanak. “A tavalyi év végén elindult a jégkorongprogram a hallássérült gyerekek részére ugyancsak a Ferencvárosnál, jelenleg 13 hallássérült és 3 halló gyerek van a csapatban. Ott is várjuk az új hallássérült és egészséges gyerekeket az edzéseken. A nemzetközi kapcsolatok építése más országok siket és hallássérült csapataival már három éve működik, úgy érzem, jó irányba tart. Terveinkben szerepel komolyabb hallássérült jégkorongtornákon való részvétel. Hosszabb távon szeretnénk, hogy a magyar hallássérült jégkorong-válogatott csapatnak legyen utánpótlása. Nagyon köszönjük az eddigi támogatást a Magyar Jégkorong Szövetségnek, a Ferencvárosnak, a többi támogatónknak, az Omnitex Kft.-nek, a SignCoders Kft.-nek, az MHSSZ-nek, a Békás Hallás Centrumnak és másoknak.

Teljes beszélgetés: Jégkorongblog