A női és férfi vízilabda válogatott vezetői így látták a dél-koreai eredményeket.

Märcz Tamás

Most sok pozitív visszajelzést kaptam a szakmától, az ellenfelektől is. Az egyik nagy esélyesként tekintettek ránk. A minket legyőző olaszok és horvátok nemcsak a siker vagy az elért eredmény, a döntőbe jutás, illetve az érem miatt örültek, hanem mert nagyobb rangja lett felülmúlni a magyar csapatot. Éreztem, hogy sokkal jobban tartottak tőlünk, mint korábban. Tavaly mintha valahogy kalkuláltak volna azzal, hogy valahogy úgyis nyernek ellenünk. Tiszteletet és elismerést harcoltunk ki a játékvezetők körében is, ami szintén kulcsfontosságú az eredményességben.

Innentől kezdve nincs számolgatnivalónk. Mindig az éppen előttünk lévő feladatra fókuszálunk teljes erőbedobással. Az Európa-bajnokságra nevezhető keret tizenöt fős lehet, azaz a plusz két játékos sokat számít a frissesség szempontjából. Csak minimális felkészülési időnk lesz, az is részben a karácsonyi és a szilveszteri időszakban. Nem lehet azzal kalkulálni, hogy esetleg a már kvótával rendelkező országok mögött a negyedik helyen eljutunk az olimpiára. Az Európa-bajnoki címet kell kitűzni célként. Szeretek hazai közönség előtt szerepelni, a szurkolók remek légkört varázsolnak. Fontos, hogy minden olyan játékos ott legyen, akiről úgy vélem, segíthet a csapatnak, és eleve egészségesen, jó fizikai állapotban érkezzen a decemberi felkészülésre.

Bővebben: MVLSZ, VLV

Bíró Attila

Nagyon kellett a játékosoknak a tavaly nyár óta eltelt idő, ebben a periódusban két-három évnyit fejlődtünk. Az ausztrálok azért győztek le minket a bronzmeccsen, mert közülük nyolcan már a riói olimpián is szerepeltek, nálunk meg több játékosnak ez volt az első felnőtt világversenye. Nemcsak helyezés, hanem játék tekintetében is az élmezőnyben vagyunk, ugyanakkor szükség van még tapasztalatszerzésre. Meg kell tanulni, mikor nem szabad tologatni a felelősséget, hanem vállalni a lövést és fordítva, türelmesen továbbadni a labdát.

Mindenképpen pozitív az összkép, megsüvegelendő a világ legjobb négy csapata közé tartozni. Nyilván az érem elmaradása fáj, mert visszaigazolást jelentett volna a jövőre nézve, még ha így is kaptunk visszacsatolást. A csapat tengelye a kapus, bekk, center hármas, ezen a poszton a világbajnokság előtt kiesett az első számú védőnk, Szücs Gabriella. Centerben az olaszok elleni meccs harmadik negyedében eltört Parkes Rebecca lövő kezén a hüvelykujj. Fantasztikus, amit művelt, pokoli fájdalommal játszott, de nem akartuk nagydobra verni, mert a spanyolok nem finomkodtak volna vele. Extrát nyújtott, ilyen játékosokra van szükség. A kettejük sérülése érzékeny vérveszteséget jelentett, nem olyan erős a magyar női vízilabda hátországa, hogy hipp-hopp elővegyünk egy válogatott szintű játékost.

Bővebben: MVLSZ