Labdarúgó csapatunk vezetőedzőjét kérdezték a BL-selejtezőkről, valamint Franck Boli leigazolásáról.

Mindenhol ennyire népszerű? Máltán a reptéren várták a drukkerek, a selejtező után pedig még a busznál is hosszú ideig kellett autogramot osztania és közös képeket készítenie.
Nincs ezzel gond. A népszerűség a játékoskarrieremnek szól, ennek köszönhetően ismernek fel a mai napig sokan világszerte. Ha a családdal megyünk valamerre nyaralni, pihenni, ott is gyakran megállítanak bennünket, de ehhez már hozzászoktunk. A szurkolókat tisztelni, becsülni kell, még nem fordult elő velem, hogy elhajtottam volna valakit…

Budapesten is gyakran megállítják?
Igen. Egyre többen ismernek meg, a magyarok mellett sok ukrán turista is. Korábban elmondtam már, nem is gondoltam volna, ilyen sok honfitársam jár ide városnézésre, kirándulni. Néhányan meglepődnek, mit keresek itt, ám van, aki már tudja, hogy a Ferencvárosnál dolgozom.

Még többen felismerik majd, ha a Bajnokok Ligájában a Fradi a Dinamo Zagreb együttesén is túljut…
Ez a célunk! Persze tisztában vagyunk vele, nem lesz könnyű, hiszen a Dinamo Európa-szerte híres csapat, rutinos, nemzetközi szinten is tapasztalt együttes.

De jobb csapat is a Dinamo Zagreb?
Amikor az első fordulóban a Ludogorecet kaptuk, mindenki arról beszélt, a bolgár bajnok egyértelműen esélyesebb, jobb nálunk. Kétségtelen, remek futballistái vannak, s egyénileg talán képzettebbek is, de mi igazi csapat voltunk, és ezért jutottunk tovább. Abból a párharcból kell erőt merítenünk, azt a két találkozót kell szem előtt tartanunk. Bebizonyítottuk, hogy tudunk modern, eredményes futballt játszani, és erre lesz szükség a horvát aranyérmes ellen is.

Előnyt jelent, hogy ezúttal idegenben kezd a csapat?
Nehéz erre válaszolni. Edzőként, stratégiai szempontból talán jobb, hogy a második mérkőzést idehaza játszhatjuk, de minden az első összecsapástól függ. Ha Zágrábban jó eredményt érünk el, akkor igen, előnyt jelent, ellenkező esetben nem… Tényleg nehéz ezt megmondani… Az első két selejtezőkörben mindkétszer idehaza kezdtünk, mindkétszer előnnyel utazhattunk a visszavágóra, ami remek kiindulási alap volt.

A Valletta elleni idegenbeli mérkőzésen néhány futballistája idegesen játszott. Mit gondol, miért?
Már a mérkőzés előtt is láttam a srácokon, nyomja őket a kötelező győzelem terhe. Ez volt az a párharc, ahol csak veszíthettünk… Ha továbbjutunk, mindenki legyint, mondván, ez a papírforma, ám ha megtréfál bennünket a nem is olyan gyenge máltai bajnok, magyarázkodhattunk volna. Utólag a legfontosabb, hogy igazán izgulnunk egyszer sem kellett, a Valletta vezetése után is mi irányítottuk a játékot. A jobbik csapat jutott tovább.

Csütörtökön Franck Boli személyében újabb csatárt igazoltak: mi a véleménye a játékosról?
Régóta figyeltük, tisztában vagyok a képességeivel. Nemcsak jó játékos, jó formában is van, hiszen Norvégiában javában zajlik a bajnokság, idén is szerzett már hat gólt. Nem véletlenül volt az elmúlt idényben gólkirály. Ha úgy alakul, a szélen is használható. Gyors, erőszakos, nem hagyja magát elnyomni.

Jelzésértékű, hogy a Valletta elleni budapesti mérkőzésen már kint volt a horvát klub megfigyelője.
A mai labdarúgásban legalább annyira fontos a feltérképezés, a felkészülés, mint az aznapi forma. Így vagyunk ezzel mi is, a zágrábi együttesnek is megvannak az erősségei és gyengeségei. Nekünk ezekre kell fókuszálnunk, és minél alaposabban bemagolni a házi feladatot. Erős csapat a Dinamo, de nem verhetetlen.

NS