Dibusz Dénest kérdezték a holnapi Bajnokok Ligája selejtezős mérkőzés előtt.

Dibusz Dénes

Az egész idényt meghatározhatja a Ludogorec elleni párharc, elvégre most dől el, hogy folytathatjuk-e az utunkat a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. Mindannyian erre készültünk, azért akartuk megnyerni a bajnokságot, hogy ebben a sorozatban indulhassunk, most pedig következik az erőfelmérő. Biztosan nehéz lesz, erős riválist kaptunk, de csak arra szabad gondolnunk, hogy mi megyünk tovább. A csapatsportok közül a labdarúgásban a legkiegyenlítettebbek az erőviszonyok, ebből kiindulva mindkét együttesnek ugyanannyi esélyt adok a továbbjutásra.

Az utóbbi évekhez képest most vagyunk a legjobban felkészülve a nemzetközi kupaszereplésre. A mostani nyáron kevesebb változás volt a keretben, a csapat gerince együtt maradt, és mélyebb a merítési lehetőség. Most nem fordulhat elő, ami két éve a Midtjyiland elleni Európa Liga-selejtező visszavágóján, amikor egyetlen vérbeli hátvéd szerepelt a kezdőben, a többieknek pedig kényszerűségből kellett a védelemben futballozniuk. Minden posztra sikerült megtalálni a megfelelő játékosokat, és olyan konkurenciaharcot kialakítani, amely mindenkit rákényszerít arra, hogy a legtöbbet hozza ki magából. Ez az edzőtáborban is látszott, remélem, hogy a bizonyítási vágy eredménnyel párosul.

Speciális poszt a miénk, ha körbenézünk a világban, nem nagyon látunk példát arra, hogy két hasonló képességű kapust alkalmaz a csapat. Lehet, hogy nálunk mégis kifizetődő lesz, mindenesetre a lényeg, hogy aki a kapuban áll, hozzátegye a maga részét a sikerhez. Nyilván nekem is új helyzet a mostani, de az eddigi felkészüléseknél is száz százalékot nyújtottam, ez most sem változott. Dáviddal sem változott a viszonyunk, a konkurenciaharc nincs negatív hatással a kapcsolatunkra. Mindketten szeretnénk védeni, de a pályán próbáljuk megmutatni, hogy jobbak vagyunk a másiknál – a döntést pedig a vezetőedző hozza meg. Volt időm felkészülni a mostani helyzetre, tudtam, hogy a válogatott szünet után versenyhelyzetbe csöppenek. Az ausztriai edzőtáborban megpróbáltam a tőlem telhető legtöbbet nyújtani, Dávid is így tett, szerdán kiderül, kinek szavaz bizalmat a vezetőedző.

Nem tudni, hogy Davide Lanzafame pályára léphet-e. Priskin Tamás a felkészülési időszak alatt bizonyította, hogy képes élni a lehetőséggel. Öt edzőmérkőzésen is gólt szerzett, jó formában van, ha a kezdőben kap helyet, aligha lesz nála motiváltabb játékos a pályán.

Nagyon technikás és gyors csapat a Ludogorec, emiatt meg kell akadályoznunk, hogy a labdavesztéseink után gyors ellentámadásokat vezessenek. A videókon láttuk, hogy első szándékból építik a támadásokat, vállalják a nyílt sisakos játékot, ilyen stílusban játszó ellenféllel talán még sosem találkoztunk. Egyénileg képzett labdarúgók szerepelnek az ellenfélnél, de a vezetőedző felhívta a figyelmünket azokra a hiányosságokra és gyenge pontokra, amelyeket kihasználhatunk.

Mindenki az újabb lehetőséget látja, nem foglalkozunk a múlttal. Mindegyik kiesésnek megvolt a maga oka, de ezt mindenkinek le kellett zárnia magában. Azóta sok idő eltelt, az elmúlt egy évben kellő önbizalmat szereztünk, és bár klubszinten nem játszottunk nemzetközi tétmeccset, a csapatban sok válogatott szerepel, akik a nemzeti csapatban szerzett tapasztalataikat kamatoztathatják. Nem számít a múlt, most csak az a fontos, hogy sikerrel vegyük a Ludogorec elleni párharcot.

NS nyomán.