Hokisaink legendájával, Mészöly “Kandúr” Andrással beszélgettek, aki elmondta, hogy korabeli riválisaik nem hitték el, hogy nyitott pályán készültek a magyarok.

Mészöly András volt a Fradi-hoki Albert Flórija

A 70-es években kiemelkedő sportcsemegét kínáltak az FTC–Újpest jégkorongmeccsek, és azokon mindig ontotta a gólokat Mészöly András. A zöld-fehérek 69 éves egykori centere kifejtette: amikor a rendőrök gumibotozták a Kisstadion környékén az FTC-drukkereket, az politikai üzenet lehetett, tudniillik így mu­tatta ki a BM, hogy meddig terjed(het) a szocialista rendszer utcai kritikája.

Máig jóban vagyok a dózsásokkal, bár a jégen kemény harcot vívtunk, és általában csak 1-2 gól volt a különbség – tudatja Mészöly, akinek 12 éves unokája, Bendegúz in­kább a wakeboard, illetve a snowboard rajongója, igaz, a focit és Lionel Messit is kedveli. Pedig hát a nagypapája sokat mesél azokról a ho­kimeccsekről, amelyeken a magyarok a vb C-csoportjából a B-be kerültek.

Egykori jégkorongozó ri­válisaink nem hitték el, hogy szabad ég alatt, és nem fedett csarnokban edzünk. Igaz, más volt a jég minősége kint, illetve odabent, de ez bennünket alig zavart.

A Kereszty Ádám – Mészöly – Havrán Péter FTC-s támadótrió olyan minőséget képviselt, mint a focipályán a Varga Zoltán –Albert Fló­rián – Rákosi Gyula belsőhármas. Mészöly két csípőprotézis-műtétje után ma már csak teniszütőt vesz kézbe. Említi, ha negyven évet visszafiatalodhatna, nem hinné el, hogy hány fedett jégcsarnok kínál idehaza sportolási lehető­séget.

Amikor 1963-ban a Postásnál kezdtem korongozni, az akkoriban csúcsnak számító profi hokikorcsolyát ígérték, addig ugyanis csak kulcsos korival gyakoroltam, aztán 1968-ban a Fradi hívott. Velük 1980-ig sorozatban tíz felnőtt magyar bajnoki aranyérmet szereztem, majd négy év kihagyást követően nyakba került a tizenegyedik is.

Pályafutása lezárását követően Sárközi Tamás szövetségi elnöknek tíz évig segített a honi reformok végrehajtásában.

Sárközié a pályaépítés elindításának érdeme, életet lehelt az utánpótlásképzésbe is, egy idényre 43 millió jutott e célra. Hárommillió a felnőtteknek, a többi negyvenből Székesfehérvár és Dunaújváros megalapozta a jövőjét.

Ami válogatottunk legfelső osztályba kerülését illeti, András úgy érzi, nemzeti legjobbjaink régen is, most is erejükön felül teljesítenek. Labdarúgásban az elhanyagolható tudású válogatottak mérkőzhetnek Eb-n és vb-n a menőkkel. A hokiban ez ritka, elvégre mit keresne Kanada és Oroszország mellett Szlovénia, Japán vagy Magyarország – utóbbiak csak átmeneti vendégek lehetnek az elitben. Mészöly két évtizede nem vállal tisztséget a hokisportban, igaz, nem is pihen. Korábban pénzszállítással foglalkozott, jelenleg Budafok-Hároson a fiával közösen működtet autós-zálogvállalkozást.

Ha egy kuncsaft megszorul, otthagyja a kocsiját, de rögvest visszaigényelheti azt, amint pénzhez jut.

Bors, fotó: MJSZ