A Fradi vezérigazgatója biztos benne, hogy lesz még változás a keretben.

– Korábban elmondta már, hogy mi az elvárása, mégis érdekelne: pár nappal az első mérkőzés előtt milyen érzésekkel várja a Ludogorec elleni párharcot?
Az utóbbi hetekben két alkalommal is Ausztriában edzőtáborozott a csapat, hosszú és kemény felkészülési időszak áll mögöttünk. Nagyon jó körülmények között készülhettünk, az ellenfeleinket is tudatosan választottuk ki, az eredményekből ugyanakkor nem szabad messzemenő következtetéseket levonnunk. Persze, nyerni mindig jó, de egy-egy edzőmérkőzés nem erről szól, hanem arról, hogy különböző játékrendszereket, különböző játékosokat más-más posztokon próbáljon ki a szakmai stáb. Úgy gondolom, hogy ezt meg is tette, így bizakodva várom a Ludogorec elleni meccset.

– Vannak, akik szerint a Ludogorec a párharc favoritja.
Nagyon nehéz ellenfelet kaptunk, ennél lehetett volna hozzánk kegyesebb a sors, de volt olyan a korábbi években, amikor kegyesebb volt, amikor azt hittük, könnyebb dolgunk lesz, aztán minden másképpen alakult. Ez is megmutatja, hogy ezen a szinten, a selejtezők szintjén mára nagyjából kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Természetesen ugyanúgy vannak favoritok és kevésbé esélyes csapatok, de éppen az elmúlt évek tapasztalatai alapján mondom, hogy ha bárki úgy gondolná, hogy akár a keretek értéke alapján esetleg a Ludogorec jobb esélyekkel indul, én úgy gondolom, hogy a nálunk zajló munka és a rendelkezésre álló háttér kiegyenlíti az erőviszonyokat.

– Sergei Rebrovval először próbálunk szerencsét a nemzetközi porondon. Miben vár más Fradit a korábbi évek selejtezőin látotthoz képest?
Más stílusú, sokkal fegyelmezettebb csapatunk van jelen pillanatban, mint a korábbi években volt. Sergei személyisége is nagyon más, ő természetesen a saját elképzeléseit szeretné viszontlátni a pályán. Szerintem erősebb csapatunk van, mint korábban, de ennek a dolognak a mérkőzések lesznek majd az igazi értékmérői.

– Az európai kupaselejtezőkben a Ludogorec elleni párharc végeredményétől függetlenül folytatjuk szereplésünket, a bajnoki rajtig viszont még egy hónap hátravan. Várható még változás a keretben?
Elképzelhető, igen. Nemzetközi szinten az átigazolási időszak javában tart még, szóval biztos vagyok benne, hogy lesz még mozgás. Az eddigi erősítésekkel a célunk az volt, hogy a selejtező kezdetére olyan keret álljon össze, amely képes lehet megoldani az akadályt. Szerintem jó munkát végeztek a kollégák. Ha igazolunk még, akkor mindenképpen olyan játékost szeretnénk, aki hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez.

– Távozóink is voltak – mekkora kereslet volt az értékeink iránt?
Fernando Gorriaran távozik a csapattól, ez már szinte biztosnak mondható, hiszen a papírmunka legvégén járunk. Persze, vannak lehetőségek, de az ember ilyenkor mérlegel, hogy mi az érdek. Az érdek az, hogy a csapat nemzetközi szinten és a bajnokságban is domináns tudjon lenni. Nemzetközi szint alatt természetesen nem csak a selejtezőkre gondoltam. Sokszor kimondtuk már a célt: valamelyik sorozat csoportkörébe be kell jutnunk! A legjobb a Bajnokok Ligája lenne, ha ez nem sikerül, az Európa Ligában szeretnénk szerepelni. A keretünk erősödött, ráadásul sokkal nagyobb a konkurencia, mint korábban volt, példaként megemlíthetném a kapusposztot akár. Ez a harc biztosan jó ösztönző a játékosok számára, hiszen tudják: az, hogy egy mérkőzésen játszanak, nem jelenti azt, hogy a következőn is automatikusan fognak.

– Nemrég megtisztelő felkérést kapott az Európai Klubok Szövetségétől, beválasztották a Club Rights Task Force-ba, amely a klubok UEFA-versenysorozatokra vonatkozó marketingjogaival foglalkozó munkacsoport. Megkezdődött már a munka?
Nem kell túldimenzionálni ezt a dolgot, dolgozunk, a nyár végére olyan állapotba kell hozni a javaslatunkat, hogy azt majd az UEFA illetékes bizottsága elé tudják terjeszteni. Folyamatosan zajlik a munka, többször fogunk még ezzel kapcsolatban találkozni a többiekkel.

– Tagja volt annak a munkacsoportnak is, amely az új európai kupasorozat kidolgozásán dolgozott. Jelenleg hol tart a két év múlva induló sorozat ügye?
Jelen pillanatban úgy áll, hogy maga a döntés megszületett arról, hogy a Bajnokok Ligájában, az Európa Ligában és a harmadik számú sorozatban is 32-32 együttes szerepel majd, ám a legújabb versenysorozat karakterisztikája még kidolgozás alatt van. Ebben a folyamatban én már nem vagyok érintett, az előkészítő fázisban volt szerepem. Amint lesz ezzel kapcsolatban információm, nagyon szívesen elmondom a részleteket.

– Vissza a BL-hez: noha továbbra is kaphatóak még a jegyek, szinte biztosan tömött lelátók előtt fogadjuk a Ludogorecet. Ezen a szinten ebből lehet előnyt kovácsolni?
Szerintem nagyon sok klubbal szemben óriási előnyt jelentenek a szurkolóink. Ha valaki belegondol abba, hogy nyár közepe, szabadságolási időszak van, ráadásul az első fordulóról beszélünk, tehát nem rájátszásról vagy csoportkörről, akkor figyelemre méltó, hogy már most rengeteg jegy elkelt a Ludogorec ellen. A mi szurkolóink nagyon nagy pluszt tudnak hozzáadni a csapat teljesítményéhez, nagy öröm számomra, hogy az elmúlt időszakban nemzetközi szinten sem volt probléma velük, kifejezetten sportszerűen szurkoltak. Most is ezt kérem tőlük, hiszen az UEFA nagyon keményen méri a büntetéseket.

forrás: fradi.hu