Súlyosabb büntetések jöhetnek a jövőben – erről döntött az MLSZ elnöksége tegnap.

A FIFA, az UEFA és az IFAB nemzetközi szabályozás módosításait követi le a Fegyelmi Szabályzat és a Versenyszabályzat módosítása. A nemzetközi szabályozás miatt a sárga és piros lapokat vezetőedzők és a többi stábtagok is kaphatják a jövőben. Fontos újítás, hogy zárt kapus mérkőzések esetén a szabályzat lehetőséget ad 14 év alatti gyermekek beengedésére a stadionba (20 fős csoportok, egy felnőtt kísérővel).

Ennél súlyosabb változtatás, hogy szigorodnak a pirotechnikai eszközök illegális használatával kapcsolatos döntések. Ezt a nemzetközi irányelvek szigora mellett az is indokolja, hogy Magyarországon jogszabály tiltja az eszközök ilyen módon történő használatát, mivel a pirotechnikai eszközök sérülést eredményeznek, életveszélyesek, és súlyos vagyoni kárt is okozhatnak. Miközben az erőszakos események száma általánosan drasztikusan csökken, az elmúlt időszakban – a tucatnyi ismert kisebb incidens mellett – számos sajnálatos, súlyos baleset is történt pirotechnika használata miatt. Tavaly augusztusban egy öt esztendős gyermek keze súlyosan sérült, illetve egy intézkedő tűzoltó veszítette el hallását egy robbanás után. A mentőszolgálat és a tűzoltóság munkatársainak rendszeresen be kellett avatkoznia, kockáztatva saját testi épségüket is.

Az MLSZ elnökségének keddi döntése felhívja a figyelmet arra, hogy nem lehet különbséget tenni hazai és vendégszurkoló között a kedvezmények tekintetében sem. Bár a szabályozás egyértelmű volt ezen a téren, az elmúlt években mégis előfordult, hogy a rendező sportszervezet a hazai szurkolók részére kedvezményt adott a jegyek árából, de a vendégszurkolók részére ezt nem biztosította. A rendező klub köteles a jegyárból mind a hazai, mind a vendégszurkolók részére ugyanazt a kedvezményt biztosítani a most induló idénytől.

Bővebben: MLSZ