A hírek szerint a módosítást már hatályba is léptette az MLSZ.

Kevesebb mint három hónap alatt megváltoztatta a szövetség a korosztályos labdarúgó-bajnokságok lebonyolítását, a módosítás azonnal hatályba is lépett.

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint idén március 24-én tájékoztatta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) írásban a klubokat arról, hogy a szakmai bizottság javaslata alapján át akarja alakítani az U16-os, U17-es és U19-es korosztály hazai bajnoki küzdelmeinek rendszerét. Eddig az volt a gyakorlat, hogy mindhárom korosztályban ugyanazok a csapatok szerepeltek egy-egy bajnoki osztályban. Ez azonban az alacsonyabb korosztályokban (melyek igazodtak a legidősebbekhez) többször ahhoz vezetett, hogy nyolc-tíz gól különbség is kialakult a csapatok között egy-egy mérkőzésen. Ez nemcsak a vesztesnek volt nagyon káros, nem segített a győztesnek sem, mert a fiatal játékosok nem kényszerültek folyamatos koncentrálásra.

Az MLSZ külföldi példákra hivatkozva két tizenkét csapatos osztályban – az erősebbnek Elite, a gyengébbnek a Basic a neve – rendezné meg az őszi szezont, minden csapat egyszer játszana a másikkal, ami tizenegy fordulót jelent. Az Elite legjobb nyolc együttese szerepel tavasszal az A osztályban, a 9-12. helyezett kiegészülve a Basic első négy helyezettjével a B-ben. A C-be kerül a Basic 5-12. helyén záró csapata.

A tavaszi szezonban két teljes kört, azaz tizennégy fordulót bonyolítanak le, az A osztályból nincs kieső, az MLSZ ettől azt várja, hogy a legjobb csapatoknál a taktikázás helyett a játék kerül előtérbe, nincs akkora eredménykényszer az együtteseken, mintha a kieséstől is tartani kellene. A B osztályból az első négy a következő szezonban az alapszakaszt az Elite csoportban kezdheti, a többiek maradnak a Basicben. A C osztály utolsó két helyezettje kiesik, helyükre az alacsonyabb osztály legjobbjai kerülnek.

A változtatásról több szóbeli egyeztetés zajlott. A klubok egyetértettek abban, hogy változásra van szükség és az új lebonyolítási rendszerrel is azonosulni tudott a többség. Érdekes módon az élcsapatok körében volt tapasztalható erősebb ellenállás. Többen kifogásolták, ha eredményeik alapján a legmagasabb osztályban szerepelnek, akkor miért kell az itteni szereplés jogát egy őszi alapszakaszban ismét kivívni. Erre az volt a válasz, hogy stabil élcsapatnak nem jelenthet gondot az új rendszerben odaérni az első nyolc helyre az őszi szezonban. A változtatási javaslatról írásban szavaztak a klubok, jelentős többség támogatta a módosítást.

Fölmerült még a bevezetés időpontjának kérdése. Az MLSZ szerint nincs értelme várni még egy évet, a csapatoknak küldött levélből az is kiderült, hogy bár már elfogadtak egy másik versenykiírást a 2019/2020-as szezonra, a nevezési határidő még nem járt le, és addig az MLSZ elnöksége bármikor változtathat a versenykiíráson, ha utána ezt időben közzé is teszi a szövetség a megfelelő felületeken.
Az elnökség június 11-én jóváhagyta az új versenykiírást, amiről a csapatok két nappal később kaptak írásos tájékoztatást. Ebben a levélben az is szerepelt, hogy négy napon belül kell jeleznie valakinek, ha úgy érzi, hátrány éri a változtatás következtében. Úgy tudjuk, nem érkezett ilyen jelzés az MLSZ-hez.

Pontokat visznek magukkal

Annak érdekében, hogy végig éles legyen a verseny a helyezésekért ősszel is, a csapatok helyezésüktől függően pontokat visznek magukkal a tavaszi rájátszásba: az első helyezettek hat, a második helyezettek öt, a harmadik helyezettek négy, a negyedikek és ötödikek három-három, a hatodikok kettő, a hetedikek egy, a nyolcadikok nulla pontot.

Népszava