Korábbi játékosunk azt is elmesélte, mivel foglalkozik Algériában.

Algír — Foci helyett állatokkal foglalkozik Meziane Touati (50), a Ferencváros labdarúgócsapatának volt támadója, aki magyarországi édesvízi halakat (harcsát, pontyot, süllőt) nevel szülőhazájában, Algériában, mégpedig a sivatagban.

Algéria a nyolcvanas évek óta importál pontyivadékokat Magyarországról, mégpedig két okból. A egyik, hogy a nagy víztározókat a halak megtisztítsák, illetve hogy a sivatagi emberek proteinhez jussanak. 2000-ben kerültem bele a két ország közös programjába, dolgoztam a Halászati Kutatóintézetben Szarvason, ott tanultam az édesvízi halszaporítást. Aztán 2007-ben telepítettem egy magyar céggel az első halkeltetőt Algériába, majd képeztük az itteni diákokat. Mára több telep is működik szerte az országban, például a sivatagban is – árulta el Touati a Blikknek.

A korábbi csatár itteni pályafutása Tiszakécskén indult.

Meziane Touati

Az USMA Alger élvonalbeli klubjának voltam igazolt játékosa, közben az állatorvosi egyetemre jártam Algírban. A diploma megszerzése után, 1995-ben, a hazámban zajló polgárháború idején tértem vissza Magyarországra, amelybe nem mellékesen beleszerettem már turistaként. A Szurgent Lajos irányította Tiszakécske leigazolt, megtanultam a nyelvet és rúgtam a gólokat – emlékezett vissza az akkoriban Zizunak becézett Touati, akinek két kislánya van, Madina (9) és Kawtar (12). – Novák Dezső hívására 1996-ban elvitt a Fradi. Óriási megtiszteltés volt, egy álmom valósult meg. Csak azt sajnálom, hogy nem sikerült bajnoki címet nyernünk.

A játékos gólképtelen volt az FTC-ben töltött két éve alatt, ezért sokan az egyik legrosszabb igazolásként emlegetik a mai napig.

A Fradi családhoz tartozni csodálatos érzés, ám azokban az időkben három edzőváltás is volt a klubnál, Novákot például Varga Zoltán, őt pedig Nyilasi Tibor váltotta. Háromszor voltam csak kezdő, így nehéz volt gólt szereznem – érvelt a támadó. – Örülök, hogy idén újra bajnok lett a Ferencváros. Sajnálom, hogy csak mostanra jött össze a harmincadik aranyérem, mert az én időmben már huszonhatnál tartott a klub.

Touati az üzleti ügyei mellett edzőtáboroztatni is hoz klubokat Magyarországra, s fordítva.