Kubatov Gábor beszélt a FradiMédia kamerája előtt az egyesület sikerekben gazdag évadjáról.

A Ferencváros 30. bajnoki címéről

Rajtunk kívül 12-13 olyan klub van Európában, amely 30 bajnoki címet tudott nyerni, nagyon illusztris társaság, nem rossz érzés ott lenni. Nem rossz érzés az sem, hogy fel tudtuk tenni a harmadik csillagot, ez is egy értékmérő. Ez a bajnoki cím sokat jelentett, még úgy is, hogy egy krízisen mentünk keresztül” – mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke a FradiMédiának adott év- vagy idényértékelő interjúban.

Doll helyett Rebrov

Volt kételyem, hogy a edzőváltás a bajnoki címbe kerülhet. Edzőt váltani mindig nehéz. Emberileg is – Thomasszal nagyon jó viszonyt ápoltam. De azt láttam, hogy a nemzetközi sikerek nem fognak jönni. Az én hitem ebben nagyon volt, mint Thomas Dollé. Soha – sem én, sem Orosz Pál – nem fogunk arról beszélni, a Ferencvárosnak nem kellene valamelyik csoportkörben szerepelnie. Mi nem szeretnénk, hanem akarunk csoportkört játszani. Ha azt mondanám, “megpróbáljuk”, a szurkolók nevetnének rajtunk, hogy ez kishitűség…

Ráadásul edzőt váltani mindig pénzbe kerül. Van egy szerződés, ki kell fizetni az edzőt a megállapodás szerint, a stábot is, ott is meg kell állapodni. Az új edző átstrukturálja a csapatot, ott is új szerződéseket kell kötni, igazolni, a régi játékosokkal bontani, ezek óriási költségek. Alig bírtuk ki az elmúlt években. Ez benne volt a fejemben most is. De abban biztos voltam, hogy az edzőváltással egy szinttel feljebb lépünk. Rebrovval még a beiktatása előtt hosszasan beszéltem, nagyon egybeestek az elképzeléseink. Nem egy könnyű pasas, azt ismerjük el, a kollégák nem tudtak róla olyan képet csinálni az első hónapokban, amelyen mosolygott volna…ezt én is éreztem, de ugyanúgy az eltökéltséget, a szervezett gondolkodást, játékszellemet, amelyben én nagyon hiszek. Ha megbántam volna, hogy kineveztem, már nem dolgoznánk együtt.

Néhányan a csapatban azt a szigort, amelyet Szergej tart, nehezen viselik. De én tudom, mi van a fejében és a legmesszebbmenőkig támogatom, ez visz minket közelebb a nemzetközi kupaszerepléshez, elismertséghez. Nem egy “nice guy”, nem egy mosolygós srác, aki mindenkinek akar tetszeni. Ő nem fog hízelegni nekem, a szurkolóknak, csak végzi a munkáját, kíméletlen őszinteséggel elmondva a véleményét.

Rebrov fizetéséről

Olyan szerződése van, hogy kevesebbet keres, mint előtte Thomas Doll – de azt megmondta, hogy “nagyon-nagyon jól akar keresni”, amikor nemzetközi kupába megyünk. De ott könnyebb is, mert a csapat is pénzt keres és szívesen áldoz erre. Olyan szívesen kifizetnénk, ami jár neki, csak kerüljünk oda…

Szurkolókról, nézőszámokról

Ez a hosszú évek munkájának eredménye. Végigszenvedtünk közösen egy nagyon nehéz időszakot. Mi és a szurkolók is. Most egy nagyon korrekt kapcsolatunk van, nem vagyunk barátok, de jó társai vagyunk egymásnak. Ezt érezni a stadionban tapasztalható atmoszférán is. A szurkolók nem akarnak klubot irányítani, én pedig nem akarom a szurkolókat irányítani. Nem szabad egymást becsapni és akkor rendben lesz minden. Most 11 ezer körüli hazai átlagnézőszámot hozunk, de szerintem messze nincs még itt a vége. Jó lenne eljutni oda, hogy azt mondanák, hogy “hú de jó lenne elmenni akár az új Puskásba játszani”, olyan sok ember akarna mérkőzésre jönni. És ne felejtsük, ez milyen hatással van az igazolásokra is.

A nemzetközi szereplésről

Azt a szintet jó lenne megugorni, mint mondjuk a norvég Rosenborg, amely néha BL-csoportkörös, de az Európa Ligában szinte biztosan ott van. Nekünk csoportkörösnek kell lennünk – erről nem vagyok hajlandó lemondani! A költségvetés is megvan hozzá, bár nagy meccs befurakodni a BL főtáblájára, több mint 50 csapat közé. Jó lenne akár olyan csapatot kapni, amely korábban kiejtett minket, én is úgy vagyok vele, hogy nem kell megijedni, minél nagyobb csapat az ellenfél, annál jobb.

Gera Zoltán távozásáról

Van egy megállapodásunk, ő ugye a magyar U21-es válogatottnak lesz az edzője. Elmondta, hogy túlterhelt volt, nagyon elfáradt abban, hogy a válogatottnál és nálunk is dolgoznia kellett, és közben még iskolába is járt. Nagyon tisztességes ember, nem tud semmit félgőzzel csinálni. Abban maradtunk, hogy próbálja ki magát az U21-es csapatnál. Jobb is ez így, nehogy baj legyen abból, hogy túl sokat vett a vállára. Elment és mégsem, amíg én vagyok az elnök, neki itt mindig lesz hely.

Hajnal Tamás szerepéről és az átigazolásokról

Az átigazolási politika irányításával bíztuk meg Hajnal Tamást. És elképesztően sokat dolgozott már, de még nem vagyunk a végén. Iszonyat jó elképzelései vannak a játékosmegfigyelésről, mely országok bajnokságait kell figyelni. Ő is építi még a stábját. Ő is azt mondja, hogy Nyugat-Európából nehéz játékosokat elhozni, nekik itt játszani visszalépés, de ez még változhat. Tőlünk keletre lévő országokból viszont tudunk elhozni játékosokat, nekik ez szakmai és emberi előrelépés is. Az is az ő ötlete volt, hogy már télen is hozzuk a játékosokat, hogy nyáron már csak 1-2 igazolás kelljen. Van, hogy jön egy kivételes ajánlat – mint most Gorriaránért, akiért több mint 2 millió eurót fizetnek. El akart menni ő is, több pénzt akart keresni. De elmondhatjuk, hogy minden évben 1-2-3-4 millió euróért adunk el játékosokat, ami az új igazolásoknál is fontos szempont, mondván el tudnak tőlünk menni magasabb szintre is. Elég jól sikerültek a téli igazolásaink.

Az utánpótlásról

Elkövettünk egy nagy hibát, megbíztunk egy német szakembert, Theo Schneidert – aki azért mégiscsak a Borussia Dortmundnál dolgozott. Nagy reményeink voltak, de nem úgy történtek a dolgok, ahogy szerettük volna. A harmadik évben váltunk meg tőle, ami sok idő, de érkezett Prukner László. A fiatal Csonka egy reménysugár lehet, örülök, hogy itt van közöttünk. Varga Ádám ott van az első csapat peremén, őt kölcsönadhatjuk, hogy felnőtt futball-tapasztalata is lehessen.

Kubatov a labdarúgással kapcsolatban további érdekességet is elmondott: a következő idénytől kezdve dresszkód lép életbe a Groupama Aréna VIP-szekciójában. Ezzel azt akarják elérni, hogy a VIP-vendégek alkalomhoz illően, tiszteletteljesen öltözzenek fel egy mérkőzésre.

A Ferencváros jégkorongcsapata 22 év után ünnepelhetett bajnoki címet, ám Kubatov szerint, ha megépül a Fradiváros, sokkal könnyebb dolga lesz ennek a szakosztálynak is, mivel jelenleg nem saját csarnokban edzenek játékosaik.

Úgy nyertünk bajnokságot, hogy nincs otthonunk. Összevissza vagyunk, az utánpótláscsapataink sátrakban próbálnak játszani. Alig várom már, hogy a Fradiváros megépüljön, és legyen egy saját otthonunk, saját csarnokunk.

A férfi vízilabdázók méltatását azzal kezdte, hogy az építkezést azok után kezdték el, hogy 2013-ban majdnem kiesett az élvonalból a csapat, az azóta elhunyt Ambrus Tamás nagyra törő terveit tették magukévá. A klubvezetésből Nyíri Zoltán ügyvezető alelnök volt a tervek fő támogatja, aki a sportágból jött, sőt, mind a mai napig játszik az OB II-ben.

Kubatov Gábor azt is kiemelte, tanulságos lehet, hogy a csapatuk fele akkora költségvetésből dolgozik, mint például az BL-fináléban legyőzött görög Olimpiakosz. A sikerben pedig elévülhetetlen érdemei vannak Varga Zsolt vezetőedzőnek, Gerendás György szakmai igazgatónak és Madaras Norbert szakosztályvezetőnek

Ez csak egy vízilabda-győzelem, de hány embernek adott jó példát arra, hogy igenis létezik győzelem, csak akarni, koncentrálni kell és minden munkát bele kell tenni, ahogy az élet más területén is” – emelte ki a sportvezető.

A női labdarúgóknál a türelem volt a siker egyik záloga. Kubatov Gábor emlékeztetett rá, hogy Dörnyei Balázs vezetőedzőtől a tavalyi és a tavaly előtti elveszített döntők ellenére nem vonták meg a bizalmat, idén pedig megszerezte a csapat a bajnoki címet. Az elnök szerint a további fejlődéshez az a legfontosabb, hogy a tréner számára biztosítsák a nyugalmat, a megfelelő hátteret a munkához.

Kubatov Gábor az interjút azzal zárta, hogy boldog és büszke az elért eredmények miatt, ám korántsem érzi úgy, hogy a Fradi elérte a maximumot.

A szakosztályok vezetőinek azt mondtam, hogy nem fürdőzni kell a sikerben, hanem a siker energiáját kihasználva még följebb kell tudni menni. Remélem, hogy ezt a tanácsomat megfogadják, s akkor jövőre úgy beszélgetünk, hogy a tavalyi is sikeres év volt, de az idei még jobban sikerült” – fogalmazott.

Kivonat: Csakfoci, M4 Sport, NSO