Clubunk sportmenedzsere távozókról és érkezőkről is beszélt a sportnapilapnak.

– Soha rosszabb idényt sportmenedzserként?
– Az eredményesség szempontjából nincs okom panaszra, nagy öröm, hogy az első sportvezetőként eltöltött évemben rögtön bajnoki címet ünnepeltünk. Örülök, hogy én is hozzátehettem a magam részét a bajnoki aranyhoz, de az első hely a közös munka eredménye volt.

– Milyen téren fejlődött a legtöbbet a Ferencváros futballja?
– Sokkal szervezettebb a csapat. Szerhij Rebrov vezetőedző megköveteli a fegyelmet, és igyekszik a lehető legjobban elosztani a feladatokat a pályán. Mindenki tudja, mi a dolga, ennek megfelelően a számonkérés és az elemzés sem marad el. Ez mind közrejátszik abban, hogy fejlődik az együttes.

– Télen azért szerződtettek nyolc labdarúgót, hogy a nyáron összeszokott csapatként vágjanak neki a Bajnokok Ligája selejtezőjének. Elérték a célt?
– Többnyire igen, de mindig vannak váratlan fejlemények. Emiatt a nyáron biztosan változik a keret, de nagy könnyebbség, hogy a válogatott meccsek utáni edzőtáborba olyan játékosok érkeznek, akik az elmúlt fél évben már együtt játszottak.

– Hány játékos szerződtetését tervezik a nyáron?
– Nem szeretnék konkrét számokat és posztokat említeni. Néhány pozícióra szeretnénk igazolni, de még el sem kezdődött az átigazolási időszak, a piac hivatalosan csak július elsején nyit. Mindent megteszünk, hogy június közepére megszerezzük a kiszemelteket, de természetesen egész nyáron nyitva tartjuk a szemünket.

– Mekkora összeget költhet a Ferencváros új játékosok szerződtetésére?
– Ezzel kapcsolatban nem szeretnék részleteket elárulni.

Az előző idényben a Ferencváros három fiatal labdarúgót, a 20 esztendős Marten Wilmotsot, a 18 éves Ammar Ramadant, valamint a 19 esztendős Szerető Krisztofert is szerződtette, ám csak utóbbi kapott lehetőséget az első csapatban. A kevés játéklehetőség miatt adódik a kérdés: mi lesz a tehetségekkel?

Mindhárom labdarúgó külön történet – mondta Hajnal Tamás. – Ammar Ramadant az utánpótláscsapatba igazoltuk, amelyben szépen fejlődött a tavasszal, közép- és hosszú távon az egyik értékünk lehet. Kora alapján Szerető Krisztofer is játszhat az U19-es bajnokságban, nyáron élete első felkészülését kezdi felnőttcsapattal, az edzéseken múlik, milyen irányba indul tovább. Ami a belga játékost illeti: talán a kezdeteknél nem hangsúlyoztuk eléggé, hogy mivel novemberben érkezett hozzánk, nem fért oda a bajnokságba nevezhető tíz külföldi közé. Nagy lehetőséget látunk benne, az edzéseken szorgalmasan és alázattal dolgozik, a további fejlődését is figyelembe véve döntünk a jövőjéről.

– Julian Koch szerződése lejár a nyáron, vele szemmel láthatóan nem számol Szerhij Rebrov.
– Sajnos nagyon balszerencsés időszaka volt itt a Ferencvárosnál. Még Dortmundból ismertem, az egyik legnagyobb tehetségként került fel az első csapathoz, de a sérülések végigkísérték a pályáját. Jó hozzáállású futballista, de itt nem tudott kibontakozni, és biztosan távozik a nyáron.

– A Haladásnál kölcsönben szereplő Rui Pedro és Priskin Tamás a Ferencvárossal kezdi a felkészülést?
– Igen, nekik is megadjuk az esélyt a bizonyításra.

– Hogyan alakul Böde Dániel jövője?
– Közösen szeretnénk megtalálni a legjobb megoldást. Mihelyst megszületik a döntés, bejelentjük. Ugyanez a helyzet Leandróval is.

– A télen szerződtetett játékosok közül Ihor Haratin, Mikalaj Szihnyevics, Lasa Dvali, Nguen Tokmac Chol és Isael kapott rendszeresen lehetőséget. Ők beváltották a reményeket?
– Mind az öt labdarúgó bizonyította, hogy megérte szerződtetni. Sokat hozzátettek a bajnoki címhez, stabilitást hoztak a csapatba, és olykor az egyéni villanásokkal segítettek. Erősebbek lettünk az érkezésükkel, de a szerződtetésüknél a bennük rejlő fejlődési lehetőséget is figyeltük. Nagyon nehéz valódi erősítést jelentő, kész játékosokat átigazolni, ezért olyan labdarúgókat keresünk, akik nálunk tehetik meg a következő lépést, és hozzásegíthetjük őket ahhoz, hogy jobb futballistává váljanak.

A Ferencváros sportmenedzsere játékosmúltjának és kapcsolatrendszerének köszönhetően több európai klub vezetőjével is jó kapcsolatot ápol, így arra voltunk kíváncsiak, lát-e olyan egyesületet, amelynek klubmodellje hosszú távon mintaként szolgálhat a Ferencvárosnak.

A Frankfurt stratégiája közel áll hozzám, régóta ismerem a klub sportigazgatóját, Fredi Bobicot. Három éve vette át a csapatot, Bundesliga-körülményekhez képest szerény költségvetéssel dolgozik, mostanra pedig a szakmai sikereknek köszönhetően a gazdasági lehetőségeket is növelte, és értékeket teremtett a klubnak. A saját nevelésű játékosokra támaszkodó Genk is szimpatikus, a klub úgy értékesítette a legjobbjait, hogy közben megnyerte a bajnokságot.

Csányi Sándor, az MLSZ-elnöke az éves közgyűlésen az osztrák bajnokságot uraló Red Bull Salzburgot említette, mondván, az osztrák klub fiatal játékosokat igazol, akiket aztán bátran mély vízbe dob.

Az osztrák klub modellje valóban imponáló. Az üzleti stratégiájának része a fiatal játékosok átigazolása, sokaknak szimpatikus, hogy nem vásárol huszonhárom évnél idősebb labdarúgót. Sajnos Magyarországon nehéz követni ezt a filozófiát, mert a Salzburg az utánpótlás-játékosokra is három-négy millió eurót költ, ilyen összegekről mi csak álmodozunk.

– A lehetséges BL-ellenfelek kapcsán felvetődik a kérdés, hogyan lehet ellensúlyozni a nagyobb nemzetközi rutint és az értékesebb játékoskeretet?
– Hinnünk kell saját magunkban, a közösen elvégzett munkában. Abban, hogy kiváló mentális és fizikai állapotban lesznek a labdarúgók, és hogy a napi formának köszönhetően legyőzhetjük az ellenfelet. A sorsolás után feltérképezzük a vetélytársunkat, tisztában leszünk azzal, milyen nehézségek várhatnak ránk, és megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a párharcból. Emellett a szurkolóink támogatása – amelyre mindig is számíthatunk – ugyancsak óriási lökést adhat, a buzdításuk rengeteget segíthet.

– A Ferencváros játékoskeretének értékét 19.85 millió euróra becsüli a transfermarkt.de. A nemzetközi trendek alapján a Bajnokok Ligája csoportköréhez ez kevés. Az Európa-liga főtáblájára való jutás elvárható?
– A számok és a statisztikák irányt mutatnak, de a lényegi kérdések a pályán dőlnek el. Nem tudom, realitás-e a BL-csoportkör, de nincs annál nagyobb ösztönző erő, mint a főtábla eléréséért dolgozni. A lényeg, hogy a végén tiszta lelkiismerettel nézhessünk tükörbe, és elmondhassuk, mindent kihozunk magunkból. Ennél nagyobb nyomást nem akarok helyezni a játékosokra. Mindenki tisztában van a lehetőségeinkkel, ebből próbáljuk kihozni a legtöbbet.

NSO