Clubunk elnökét kérdezte a sportnapilap.

Sűrű napokat élnek a Ferencváros vezetői: a bajnoki cím megnyerése közben a klub alapításának százhuszadik évfordulóját ünneplik, és a nemzetközi színtéren is sikeres játékoskeret kialakításán fáradoznak. Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke a játékosmozgásokról elmondta, ambiciózus tervek vannak a Ferencvárosnál, számtalan – európai szinten is – kiemelkedő képességű futballistával állnak kapcsolatban, de azt is látni kell, hogy tízből átlagban hármat, ha sikerül megszerezni. Szerhij Rebrov vezetőedzővel egyeztetve pontosan tudják, mely posztokon van szükség erősítésre, az érkezők száma a távozókétól is függ, hiszen néhány futballistának a nyáron lejár a szerződése.

Ami a bajnoki idényt illeti, a zöld-fehérek a vártnál könnyebben lettek elsők, hiszen már négy fordulóval a vége előtt (a Honvéd elleni meccsen) aranyérmesként léphettek pályára.

Belülről azért ez nem volt olyan könnyű – sóhajtott Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke. – A modern futballban kevés gól esik, elég egy szerencsétlenül megpattanó labda vagy egy balszerencsés mozdulat. Ne feledjük, ha a Vidi elleni bajnokin idehaza kikapunk, a fehérváriak közel kerültek volna hozzánk, ahogy mondani szokták, lőtávolba. Ráadásul a lélektani előny onnantól őket erősíti. Utólag persze könnyű azt mondani, hogy milyen simán lettünk bajnokok, de higgyék el, ez nem így van. Nagyon kemény munka és küzdelem árán sikerült újra megszerezni a bajnoki címet. Ráadásul hátravan még a Puskás Akadémia elleni összecsapás, és mi ugyanúgy győzni szeretnénk, mintha tétre menő mérkőzés lenne.

Eseménydús idény áll a Ferencváros mögött. A klub vezetősége menet közben döntött úgy, hogy új vezetőedzővel próbálja meg kivívni a harmincadik bajnoki címet, és a régen várt sikeres nemzetközi kupaszereplést. Az ötödik fordulót követően a német Thomas Dollt az ukrán Szerhij Rebrov követte – az idény végéhez közeledve adódik a kérdés, hogy Kubatov Gábor elégedett-e az új tréner munkájával.

Ezt vártuk tőle – folytatta a zöld-fehérek elnöke. – Szerhij Rebrov teljesen más szemléletet hozott a klubhoz és az öltözőbe is. Amikor annak idején először ültünk le beszélgetni, megkérdeztem tőle, milyen edzőnek tartja magát. Az első reakciója az volt, hogy nála minden játékosnak tudnia kell, mi a feladata a pályán, egyénieskedésnek nincs helye, a csapatjáték a fontos. Mára kiderült, ezt meg is követeli a játékosaitól. Immár az európai trendnek megfelelő, precíz futballt játszunk, öröm nézni labdarúgóink felkészültségét és profi játékát. Tisztában vagyunk vele, hogy hosszú idő, amíg mindenki elsajátítja az új technikát és mozdulatokat, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy ez aztán szinte automatizmussá váljon. Azt látom, hogy futballistáink erőben sokat fejlődtek, és tetszik, hogy Szerhij Rebrov rendkívül eszes fickó, nem az érzelmei irányítják. Úgy gondolom, fontos dolgokban – márpedig a labdarúgás ilyen – csakis racionálisan szabad dönteni.

Ami a nézőszámot illeti: a Ferencvárosnál az idényben az átlagos hazai nézőszám meghaladta a tízezret, ami magyar viszonylatban kimagasló.

A sokéves vívódás és ellentétek után végre sikerült megtalálni a drukkerekkel azt a középutat, amely nekik és nekünk is elfogadható, és még a radikális, Fradira jellemző B-közép stílus is a stadionban maradt. Kétezernégyben, amikor bajnokságot nyertünk, ötezer-ötszáz volt az átlagnézőszám, azt hiszem, bátran kijelenthetjük, megérte sokat dolgozni.

NSO