Ez már az UEFA félhivatalos terve a nemzetközi kupák jövőjét illetőem, amelyet a New York Times szerzett meg.

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin bemutatta a 2024 utáni időszakra szóló terveit a topligák vezetőinek. Eszerint a továbbra is 32 csapatos Bajnokok Ligájában a legjobb 24 csapat alanyi jogon indulhatna, 4 selejtezőn juthatna be, míg 4 jutna fel az Európa Ligából. Komoly változás, hogy 4 nyolcas csoportra osztanák fel a csapatokat, így 14 csoportmeccsel, melyek közt a hétközi meccsek mellett hétvégékre is jutna, komoly gondot okozva ezzel a nemzeti ligáknak. A több meccs azonban lényegesen több bevételt jelentene az UEFÁ-nak és Európa top klubjainak.

Ugyanez a helyzet a szintén 32 csapatos Európa Ligában. A harmadosztály (a 2021-es EL2 utódja) azonban 64 csapatos lenne, ide – bár ezt a NYT nem részletezi – minden bizonnyal selejtezőkön is be lehetne jutni.

A spanyol liga vezetője, Javier Tebas szerint a tervezet teljesen szétverné a nemzeti bajnokságokat és a legjobb csapatokat még jobban elszigetelné a középmezőnytől, azt pedig az alsó háztól. A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy ebben a rendszerben a selejtezőkben induló Ajax sem juthatott volna a BL-döntő kapujába.