Fradista társunkkal, 4everFTC-vel beszélgettek gyűjteményéről, amelyből több darab nemrég a Fradi Múzeum kezelésébe került – ezeket a ferencvárosi televízió Zöld-fehér hírek magazinja által készített anyagban is láthatjátok, de élőben még szebbek!

Április 30-án nyílt meg a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban a 120 év gólkirályairól szóló kiállítás. A tárlatban láthatóak olyan ereklyék is, amelyeket az Ausztráliában élő Fradi-szurkoló, Badonszki Imre ajánlott fel 50 évre kölcsönbe a múzeumnak.

Milyen ereklyéket küldött a Fradi Múzeumnak?
Nyolc tárgyat adtam át a múzeumnak, Schlosser Imre, illetve a kis Taki, azaz Takács II József személyes tárgyait.

Mióta gyűjti a fradista emléktárgyakat?
A Fradi-szeretet azóta bennem van, hogy megszülettem a Szent István Kórházban, a IX. kerületben. Már régóta nem az Üllői út közelében élek, viszont kb. 20 évvel ezelőtt elkezdtem jelvényeket gyűjteni, aztán egyre mélyebbre ástam a kutatás során.

Hogyan lehet régi, értékes ereklyékre bukkanni?
Jól kell ismerni a sportolók élettörténetét, amiben nagy segítség Nagy Béla munkája, illetve a Tempó, Fradi weboldal. Például Amsel Ignác Brazíliába emigrált, hozzá tartozó emléktárgyakat az ottani antikosoknál érdemes keresni. Főként a 20-as, 30-as évek játékosaira specializálódtam, közülük sokan külföldön éltek pályafutásuk után. Ebben a korban divat volt komoly győzelmekért kisebb ajándékokat, órákat adni. Az FTC-feliratos, Fradi-címeres tárgyakat könnyen megtalálják az antikosok, és rólam már sokan tudják, mit keresek, így jutottam el nagyjából ezer darabig.

Szép gyűjtemény! Van közte olyan, amire különösen büszke?
Sok olyan ereklye van a gyűjteményben, ami korábban egy fiók mélyén lapult. Ami még nagy örömmel tölt el, hogy Pusztai Lászlónak, akinek a futballján felnőttem, nálam van az életműve: 26 érem és egy kupa.

Hogyan tudja követni Ausztráliából a mai Fradi szereplését?
A technológia fejlődésével egyre könnyebbé vált. 2006 óta rendszeresen követtem a meccseket élő szöveges közvetítésben, amióta pedig az M4 közvetít, streamen is nézem az összes meccset.

A Fradi Múzeummal egyszeri volt az együttműködés, vagy hosszabb távú tervek is vannak?
Nekem eleve az volt a célom a gyűjtéssel, hogy a világban elkallódott fradista ereklyék fradista kézben legyenek. Sajnos a fiamat már nem fűzik annyira szoros szálak a Fradihoz, Ausztráliában inkább a rögbi mellett nőtt fel. Viszont úgy látom, hogy a Fradi Múzeumban jó kezekbe kerültek az első kölcsönadott tárgyak, úgyhogy készséggel segítek a jövőben is az intézménynek.

Fradi.hu