Statisztikai adatok a szombati bajnoki mérkőzésről.

MLSZ adatbank

A füst miatti 103 perces mérkőzés tiszta játékideje 54:27, a párharcok nagy részét megnyertük a támadásokat fel nem adó Dózsa ellen. 56%-ban birtokoltuk a labdát, miközben a vendégek 2.5-szer többször szabálytalankodtak, mint a mieink. A két csapat 16-16-szor probálta eltalálni a kaput, a mieinknek ez egyszer többször sikerült.

Az InStat-indexet tekintve az első öt helyen fradista végzett, az első két helyen a két gólszerző, Lanzafame (296) és Varga Roland (291), őket a remekül védő Dibusz és a kezén megsérült Dvali (277-277) követi, a TOP5-öt Tokmac zárja.

A két csapat ugyanúgy 4-1-4-1-es felállásban játszott a meccs nagy részében és mindkettő letámadott már a támadó és középső harmadban. Szergej Rebrov a meccs után kiemelte, hogy ezzel a hozzáállásával a lilák az NBI-ben iránymutatóak, ellenben a sok kapuja elé tömörűlő csapattal. A lenti videón ezt a letámadást és a védő és a középpályás sor mozgását mutatja be az MTK videóelemzője, Beregi István – igaz leginkább a Dózsa szemszögéből. Annyit még hozzátennénk, hogy ugyan kiemeli, hogy a meccs elején az intenzív letámadás miatt sok hosszú labdával kellett operálnunk, ezt a számok nem igazolják, a hosszú labdák aránya csak 2-1 után, az utolsó fél órában (azaz pontosabban 41 percben, a hosszabbítás miatt) nőtt meg látványosan, amikor veszélyes kontrákat vezettünk a széleken.

A lilák papíron sokkal több támadást vezettek (31+5 kontra a mi 17+9 kontránkkal szemben, itt a 9 kontra egészen kiemelkedő érték), de ezekből jóval kevesebb gólveszély alakult ki. A mi xG-nk 1.96, a liláké 0.92, ez nagyban hasonlít is a meccs eredményéhez. Érdekesség, hogy az első félidőben ők alakítottak ki több lehetőséget (0.26 vs 0.61 xG), míg a másodikban ezen a téren is nagy fölényben voltunk (1.69 vs 0.31). Ami a lövések veszélyességét mutató xcG értéket illeti, ott Dibusz 1.56 ponttal “nézett szembe”, a gól mellett Solomon meccs végi közeli lövése és Rácz első félidei próbálkozása állította a legnehezebb feladat elé. Pajovitynál ez az érték 2.13, a legnagyobb feladat elé Lanza és Varga állította góljaiknál (0.85, 0.39), Varga ziccerénél a védés “nehézségi foka” 0.29 volt.

Érdemes kiemelni, hogy jóval többet cseleztünk az NBI-ben szokásosnál, összesen 45 kísérletből 34 volt sikeres (ez 76%), a lilák ilyen értéke sem rossz (22/13, 59%). Isael (7/7), Varga és Tokmac (6/6-6/6) minden csele jó volt.

A mieink az ellenfél térfelén több labdát szereztek (27 ill. 20) és egy fokkal intenzívebben is támadtak le (8.3 ill. 9.5), bár mindkettő remek érték az NBI-ben. A földön több, mint másfélszer annyi párbajt nyertünk és majd kétszer annyi támadó párbajt hoztunk le sikeresen, mint a lilák. A vendégek – erre Beregi István is felhívta a figyelmet -, rengetegszer adtak be, de borzalmas sikerfokkal (27/4, nálunk ez 5/2).

Az érdeklődőknek jó csemegézést a 23 oldalas dokumentumban: