Gergőt kérdezték a válogatott Kazahsztán elleni mérkőzése előtt – a szlovének legyőzték a litvánokat, így már biztos a bennmaradásunk a divízió I/A csoportban.

Felvetődött, hogy felkészülési ellenfeleink messze voltak attól a színvonaltól, amelyet vébériválisaink képviselnek. Érez nagy különbséget?
Ezt nem az én tisztem eldönteni, nem mi kötöttük le az edzőmecscseket, mi azokkal játszottunk, akik szembejöttek.

Sokéves válogatottként már találkozott ugyanezen vébéellenfelekkel. Rajtuk érez változást?
Semmit, ugyanolyan gyors a játék, mint az előző években. Fehéroroszország és Szlovénia korábbi csapata jobb volt, Dél-Korea mégiscsak olimpián vett részt, és megjárta az elitet. Litvánia a feljutó, jobb szintet képviselünk, láthattuk. Most pedig jön Kazahsztán. Meglátjuk.

Mi a helyzet velünk? A felkészülés során mindenki úgy vélte, rendben a hangulat, a csapat, a munka, ehhez képest döbbenetesen játszunk olykor.
A fejekben kell rendet tenni. Lehetnek akármilyen bölcsek az edzőink, a jégre mi tesszük ki a produkciót. Vasárnapra mindenkinek rendbe kell raknia magát, nincs más választás. Én tíz éve más csapatban szocializálódtam, ott egy rossz teljesítmény után mindig bennünk volt a bravúr: sokszor csináltuk meg, a még előttünk lévő generáció még többször, ettől lett a mi szeretett kis sportágunk egyre népszerűbb. Az utolsó napon úgy kell hokiznunk, ahogy minket, akik tíz éve szerepelnek a válogatottban, tanítottak. Nagyon gyorsan össze kell szednünk magunkat, mert az eddigi teljesítményünk egy nagy nulla.

Mitől van, hogy a jelenlegi kereten nem érződik ugyanez a lelkierő, hiányoznak a karakterek?
Vannak ebben a csapatban is karakterek.

Mégis azt mondja, más ez a csapat.
Nehéz erre most válaszolni, és nem is biztos, hogy most kell. A lényeg, hogy a fejekben rendet tegyünk, mert ha az elménk tiszta, jó történik. A szívünket is ott kell hagynunk a pályán: ha a test fáradt is, a szív még vinni fog. Már nem másokért, hanem magunkért, egymásért küzdünk és a magyar jégkorongért. Jó teljesítményt fogunk nyújtani, jól fogjuk befejezni ezt a világbajnokságot.

NS