Clubunk korábbi remek jégkorongosa 61. éve szolgálja a Fradit – hokisainkról és családjáról is kérdezték.

Hatvanegyedik éve szolgálja az FTC-t Kassai György. A korábbi jégkorongozó – sok más mellett – arról is nevezetes, hogy két NHL-játékost, Rob Niedermayert és Jason Strudwicket sikerült elcsábítania a zöldekhez. Most azért szurkol, hogy a nemrég a MAC U19-eseitől hozzájuk érkezett trénernek, Fodor Szabolcsnak sikerüljön egyre feljebb repítenie a felnőttcsapatukat.

Fodor szerződtetése telitalálat – mondja a 73 éves Kassai –, mert amióta nálunk dolgozik, sikerregényt ír, és teszi ezt zömében magyar játékosállománnyal. Köztudott, az AV 19 Fehérvár, a MAC és a Miskolc nemzetközi bajnokságban, Ausztriában és Szlovákiában küzd. Viszont amikor jégre léptek az idei Magyar Kupában, a mi új arculatú Fradinknak sikerült bronzérmet szereznie, ráadásul huszonkét év után magyar bajnok lett.

Hozzáteszi: ha a 40 éves Fodor ilyen szakértelemmel dirigálja csapatát, nem kizárt, hogy valamikor az EBEL-bajnokságban indulnak – igaz, ez távlati cél.

Erre minden le­hetőség megvan, ho­kisaink ugyanis az utóbbi harminc évben nem kaptak annyi segítséget, mint amennyit a mostani klubvezetés biztosít – teszi hozzá, és kíváncsian várja a népligeti Fradivá­rosba tervezett jégcsarnokukat is.

Mostani szárnyalá­suk legalább akkora büszkeséggel tölti el, mint a maga egykori öt bajnoki címe. Kassai az 1958–1959-es serdülőbajnokságban küzdött először a Zöld Sasokért. Két ne­ves unokabátyja, a két Kárász miatt lett hokis, bár néhai édesanyja tiltakozott ez el­len.

Gyuri évei számára fittyet hányva a ta­valyi öregfiúk-vá­logatott gálameccsén ifjonti hévvel kergette a pakkot. A ho­ni vendéglátóiparban is rangot vívott ki magának, érthető, ha kisebbik lánya Egerben vezet vegán ét­termet. A nagyobbik Ljubljanában dolgozik, és szintén köze van a jégkoronghoz, ugyanis fia – Kassai négy unokája közül a legidősebb –, Pártos Levente a szlovén nemzetközi U14-es bajnokság aranyérmese.

Sok mindenben kell még fejlődnie Le­ventének. A meccsei után rendre megkérdezi: pa­pa, vagyok már annyira jó, hogyha majd egyszer visszatérünk Bu­dapestre, le­igazoljon a Fra­di? – teszi hozzá nevetve.

Bors