Dénes már a hétvégén bajnok lenne, hogy utána igazi futballünnep lehessen a Dózsa elleni derbi.

Milyen a hangulat az öltözőben, már ünnepelnek, vagy még óvatosak?
Amíg nincs meg, addig nincs mit ünnepelni. Tudjuk, hogy két pont már mindenképpen elég, talán egy is, mielőbb szeretnénk biztossá tenni az aranyérmet.

Mielőbb?! A szurkolók arról beszélnek, a Honvéd elleni találkozó után az Újpest megy a Groupama Arénába, nekik az lenne az igazi, ha a lila-fehérek ellen ünnepelhetnék meg a bajnoki címet.
Én is hallottam erről. Ám ha már most, a hétvégén eldőlne a bajnokság, nem lehetne ünnepelni a következő fordulóban? Szerintem nagyon is! Bajnokként, felszabadult futballal, a játék során nyugodtan kockáztatva lehetne fesztiválhangulatú mérkőzés is, amelyen a csapat teher nélkül küzdhet. Nem számolgatunk, pontosabban arra gondolok, a profi sportoló minél előbb szeretné elérni a céljait, és mi úgy készülünk, hogy meg akarjuk nyerni a Honvéd elleni mérkőzést.

Volt már bajnok a Fradival 2016-ban, Pécsen aranyérmes lett a másodosztályban, és háromszor nyert Magyar Kupát – össze lehet hasonlítani ezeket a sikereket?
Mindegyik más élmény. A Pécs évekig sikertelenül próbálkozott, nagy boldogság volt feljutni, a Fradi tizenkét év után lett újra aranyérmes, de az a fajta katarzis, eufória, amelyet a bajnoki cím elhódítása kapcsán elképzelt az ember, nemigen volt meg, hiszen a téli szünetben, sőt talán azt is mondhatom, már novemberben akkora előnyünk volt, hogy nem volt kérdés, mi leszünk az elsők. A mostani aranyérem tehát különlegesebb lehet, minden mérkőzésre úgy kellett felkészülnünk, hogy a Vidi várja, mikor hibázunk. A kupagyőzelem egészen más eset. Nincs javítási lehetőség, mint a hosszabb bajnokságban. A Magyar Kupa a döntőkről emlékezetes, az talán kevésbé marad meg a szurkolókban, melyik csapat milyen úton jutott el a fináléig, s mert egy meccsen múlik minden, intenzívebb az élmény. Nekünk ráadásul mindhárom kupasikerünk különleges dramaturgiával megírt forgatókönyv alapján zajlott: a Vidi ellen kiegyensúlyozott volt az ütközet a nagy esőben, amikor aztán négy szerzett góllal győztünk, az Újpest ellen Gera Zoltán kései gólja döntött, a Vasas ellen tizenegyesekkel nyertünk — mindegyik másképp szerzett hatalmas örömet. Az is igaz, a sportoló a jelenben él, az aktuális sikert hajszolja, nyilván az a legértékesebb, amelyet éppen megszerzett.

Említette a Vidit: önben volt revansvágy?
Már december óta vissza akartunk vágni, sajnos a kupában nem sikerült, ennek a kiállításom is oka volt. Furcsa, de a pályán nem tűnt akkora ütközésnek, nem is fájt, lassítva visszanézve már másképpen festett a helyzet. Másnap beszéltem Marko Scsepoviccsal, tudta, nem volt szándékosság. Az előzményektől függetleníteni akartuk magunkat. A fehérváriak ellen eddig nem tudtunk azon a szinten játszani, amire képesek vagyunk, de szombaton már minden jobban alakult.

A közönség már bajnokként köszöntötte a csapatot. Mennyire téma az aréna szombati hangulata a hétköznapokban?
Látszott, hogy mindenki élvezte a légkört, feldobta a légiósokat, hogy micsoda támogatás volt mögöttünk. Mindig beszélünk róla, hogy sok szurkolónk van, az új játékosok korábban, akár az Újpest elleni rangadón már kaphattak ebből ízelítőt, de ez a szombat különleges volt. Persze, jó lenne újra átélni, hogy a telt házas stadionban együtt ünnepeljük a győzelmet.

NS