Vladant játékosmegfigyelői feladatairól is kérdezték.

Keveset hallani önről, amióta visszavonult. Szokott még stoplist húzni?

Sajnos nem jellemző. A Ferencváros öregfiúkcsapatában nem játszom még, ennek talán jövőre jöhet el az ideje. Addig is futással tartom fitten magam, és kétnaponta konditeremben edzek. Viszont a csapattól nem szakadtam el, a Ferencváros játékosmegfigyelőjeként a Népligetben töltöm a mindennapjaimat.

Milyen feladatot kapott?

Voltaképpen nekem kell felkutatnom azokat a futballistákat, akik erősítést jelenthetnek a klubnak. Persze ez korántsem egyszerű, egy-egy átigazolás rendkívül hosszú folyamat eredménye. Miután rátalálok egy ígéretes labdarúgóra, heteken-hónapokon át követem a teljesítményét, megnézem mérkőzéseken, felvételeket készítek róla, felveszem a kapcsolatot az ügynökével. Játékosmegfigyelőként rajtam keresztül kerül kapcsolatba egy játékos a Ferencvárossal.

Hogyan és kikből áll össze a Ferencváros scoutinghálózata?

Öten alkotjuk a csapatot, amelynek vezetője Hajnal Tamás. Követjük és segítjük egymás munkáját, folyamatos kapcsolatban állunk egymással. Igazi csapatmunka a miénk, noha megvan, ki melyik térségért felel. Én javarészt a Balkán-régióban keresek labdarúgókat, de előfordult már az is, hogy Dél-Amerikába repültem. Rendre úton vagyunk, hogy megágyazzunk egy-egy átigazolásnak. Próbálunk minél több megoldást kínálni a klubnak, hogy Szerhij Rebrovnak és a klubvezetőségnek legyen válogatási lehetősége.

Gondolom, már most a nyári átigazolási időszakra készülnek.

Vagy a télire. Résen kell lennünk, hogy a különböző posztokra a megfelelő játékosokat találjuk meg. Ez nem könnyű feladat, mert a Fradiban különleges karakterekre van szükség. Ennél a patinás egyesületnél nincs idő arra, hogy valaki hosszú hónapok alatt lendüljön formába. A fiatalok helyzete emiatt meglehetősen nehéz nálunk. Velük természetesen türelmesnek kell lennünk, azonban a bajnoki címért folyó nagy küzdelemben olyan labdarúgók átigazolására törekszünk, akik azonnal bevethetők. Ezért fordulunk többnyire a külföldi piac felé, mert Magyarországon nehéz feladat olyan erősítést találni, aki hozzánk szeretne szerződni, nem kérnek érte irreálisan magas összeget, és a személyisége is olyan, hogy elbírja a Ferencvárosnál tapasztalható nyomást. Ez nagy kihívás, de Sigér Dávid példája bizonyítja, hogy érdemes szemmel tartanunk az itthon futballozókat is. Többször megnéztük őt, amikor még a Balmazújvárosban szerepelt. Ezeken a találkozókon, illetve a Fradi ellen is remekül játszott, így az átigazolása mellett döntöttünk kevés élvonalbeli tapasztalata ellenére. Sokan nem tudják kihozni magukból a maximumot, azonban a személyisége arra predesztinálja Dávidot, hogy hétről hétre jobb focistává váljon.

Kik azok a játékosok, akiket már felfedezett a klubnak?

Csapatmunka eredménye minden nyélbe ütött igazolás, így nem beszélhetünk arról, hogy valaki az “én futballistám” lenne. Természetesen nekem is megvan a saját szerepem egy-egy transzfer létrejöttében, de minden üzlet mögött a hálózat munkája áll.

Az önre jellemző mentalitással miért nem edzőként tevékenykedik?

Az én habitusommal szerintem nem lenne szerencsés, ha edzőként dolgoznék. Futballistakarrierem utolsó évében a klubvezetőkkel egyeztetve arra jutottunk, a játékosmegfigyelői hálózat tagjaként tudom leginkább segíteni a Ferencvárost. Nagyon élvezem ezt a szerepkört, igaz, még rengeteget kell tanulnom. Ezért sincs ellenemre a sok utazás, mert a “terepen” a legkönnyebb fejlődni és ráérezni az új munkámra. Játékoskarrierem befejeztével az első évek feladata a rutin megszerzése és a tanulás, de minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a pályán kívül is segítsem a Ferencvárost.

NS