Dajka László dolgát sérülések és megbetegedések is nehezítik.

– Vége a válogatott mérkőzések miatti szünetnek. Örül neki?
– Fontosnak tartom ezt az időszakot is, hiszen a válogatott mérkőzéseken is hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek a játékosok, a többiek pedig kaphatnak egy kis pihenőt. Tudtunk néhány felkészülési mérkőzést játszani, amiken kipróbálhattunk új játékelemeket, úgyhogy nem bánom, hogy vannak ilyen időszakok is a szezon során.

– Hogy tetszett azoknak a játéka, akik pályára léphettek hazájuk válogatottjában?
– Kiváló munkát végeztek. A magyar válogatott szép sikert szerzett Horvátország ellen, ami sokat jelent a magyar labdarúgás számára. Most mindenki láthatja, hogy igenis fel tudjuk venni a versenyt a világ élmezőnyével, csak hinnünk kell benne. Lovrencsics Geri és Varga Roli is boldogan térhettek vissza, önbizalmat szerezhettek ebből a sikerből saját maguk és a szurkolók számára is. Ebből még meríthetünk erőt a szezon végéhez közeledve.

– A bajnokságot a Kisvárda ellen folytatjuk, ahol legutóbb 1-1-es döntetlent játszottunk a kupában.
– Igen, de az egy teljesen más mérkőzés volt, egy visszavágó, amire kétgólos előnnyel mentünk. Az első félidőben betaláltunk, a második viszont nem igazán mutatott példát arra, hogyan kell futballoznunk… Ez a meccs teljesen más lesz, a Kisvárdának nagy szüksége lesz a pontokra a bennmaradáshoz, emiatt érdekes találkozóra számítok. Az edzés során hangsúlyoztam a játékosoknak, hogy oda kell figyelnünk, összpontosítva kell futballoznunk.

– Szeretne most is olyan gyönyörű gólt látni, mint Fernando Gorriarané volt akkor?
– Nem kell nekem olyan csodagól, mint Nandóé volt, csak a három pont! Tökéletes döntést hozott abban a pillanatban, az már sokkal fontosabb nekem. Ezt szeretném látni, hogy mindig a megfelelő megoldást választjuk, hogy aztán sikerüljön elérni a megfelelő eredményt.

– Kiváló tavasza van Gorriarannak, minek köszönhető ez?
– Nem szeretem egyesével elemezni a játékosaim teljesítményét, nekem az a fontos, hogy csapatként erősek legyünk, és Nando ennek a része. Mindannyian a Ferencvárosért, mindannyian a szurkolókért játszunk! Nem számít, hogy ki van a pályán. Természetesen örülök neki, hogy Nando jó formában van, de ha ő dönti el a hétvégi meccset, az nem azt jelenti, hogy ő a legjobb játékos a csapatban. Mindenki fontos eleme az együttesnek, néha a védők teljesítménye kiváló, és ezzel elkerüljük a kapott gólt, máskor a támadók döntik el a meccset. De a lényeg mindig az, hogy nyerjünk, és ezt csapatként tudjuk elérni.

Fradi.hu

Klubhovatartozástól függetlenül egyfajta csodát átéltünk mindannyian a múlt héten vasárnap, amikor a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőn 2–1-re legyőzte a horvátokat. Ha szombaton a Kisvárda Master Good képes lenne felülmúlni a bajnoki éllovas Ferencvárost, akkor az is ebbe a kategóriába tartozna?

Először is a kisvárdai klub nevében szeretnék gratulálni a válogatottnak a nem mindennapi eredményhez, mi is nagyon boldogok voltunk tőle – kezdte a válaszadást Dajka László, a Kisvárda Master Good vezetőedzője. – Ha nem is teljesen ugyanazon a szinten, de a maga nemében nagy dolog lenne, ha sikerülne legyőznünk a Fradit. Ugyanakkor be kell vallanunk, és nem is akarjuk eltitkolni, hogy gondjaink vannak, nem is kicsik. Sérülésekről és betegségekről van szó, úgyhogy jelen pillanatban – ahogy jelképesen mondani szokták – az orvos állítja össze a csapatot. Bízunk benne, hogy a sérültek és a betegek közül azért néhányan vállalni tudják majd a játékot, bár akik lázzal is küzdöttek, azok aligha léphetnek pályára. Azt szokták mondani, hogy mindig az a legjobb csapat, amelyik pályára lép, de jelen állás szerint én ki merem jelenteni, hogy mi most nem a legjobbnak vélt tizenegyünket tudjuk bevetni szombaton.

Ezek szerint nem is nagyon lehet mérlegelni, hogy jókor jött-e a válogatott meccsek miatti bajnoki szünet, hiszen a kialakult helyzetben aligha sikerült elvégezni az eltervezett munkát.

Valóban, nem teljesen azzal telt az idő, amivel szerettük volna, hogy teljen – így Dajka László. – Azért természetesen készültünk a Ferencváros ellen, kerestük a megoldást, hogy mi lenne az ellenszer a mezőny egyik legjobb csapata ellen. Kevés az a poszt, ahol sebezhető a Fradi, de úgy állunk a mostani mérkőzéshez is, mint az egymás elleni korábbi bajnoki és kupatalálkozókhoz is, hiszen számunkra minden egyes pont aranyat ér.

Ebben a szezonban eddig négyszer játszott a Fradival a Várda, és ha eredményben nem is mindig, játékban azért meccsről meccsre tapasztalható volt egy kis közeledés a zöld-fehérekhez. Elvárható, hogy ez a sorozat folytatódjon?

Akár folytatódhatna is, de mint említettem, vannak nehézségeink, amelyek hátráltathatnak bennünket – mondta a vezetőedző. – Ettől függetlenül szeretnénk mindent megtenni, biztos vagyok benne, hogy akik pályára lépnek, mindent el is fognak követni a sikerért, és igyekszünk kihozni a maximumot ebből a meccsből. A kérdés, hogy mire lesz elég a maximum?

És akkor nézzük a sérült- valamint a beteglistát. Gheorghe Grozav combizom-húzódás miatt nem léphet pályára, Hugo Seco hasfalhúzódás miatt nem játszhat, miként a korábban műtéten átesett Anderson Pico, Mihajlo Rjasko és Délczeg Gergely sem. Ene Kornél, Vári Barnabás, Sergiu Negrut és Patrick Mevoungou lázas beteg, közülük többen az orvosi ügyeleten töltötték az éjszakát. Lucason, Horváth Zoltánon és Gosztonyi Andráson is jelentkeztek már a betegség tünetei, így egyelőre tényleg rejtély, miként áll majd ki a csapat a Fradi ellen.

Kisvárda