Július végéig tekinthető meg az időszakos tárlat az Üllői úton.

Új időszakos kiállítás nyílt a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban. A tárlat Novák Dezsőnek állít emléket.

Nagyon nagy öröm számunkra, hogy újabb kiállítást nyithatunk meg – kezdte megnyitó beszédét Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója. – A Ferencváros alapértéke a tradíció, ezt igyekszünk ápolni. Amellett, hogy Dezső bácsi mit jelentett a Ferencvárosnak, nekem személyesen is különleges személy, hiszen apuval csapattársak és nagyon jó barátok is voltak, kisgyerekkoromtól kezdve ismerhettem.

Novák Dezső az egyetlen futballista, aki három olimpián nyert érmet” – idézte fel a cégvezető.

Tobak Csaba múzeumvezető az MTI érdeklődésére elárulta, hogy húsz-huszonöt tárgyat állítottak ki, amelyek Novák legértékesebb relikviái, mindegyiket a játékos családja bocsátotta a kiállítás rendelkezésére. „A legkülönlegesebb a Vásárvárosok Kupájának elhódításáért kapott aranyérem, amelyből tudomásom szerint több nem maradt fenn. Természetesen látható a trófea kicsinyített másolata, valamint a három olimpiai medál is.

A megnyitón rövid beszédet mondott Novák Dezső unokája, Horváth Gergely is.

Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen sokan itt vannak, egészen meghatódtam, és ezt szerintem az egész család nevében mondhatom. Hatalmas élmény számomra, hogy a BL-csapat játékosai, akiket én 9-10 évesen láttam edzéseken, most szintén itt vannak. Nagyon köszönöm a Ferencvárosnak ezt a kiállítást, és kíváncsian várom, hogy találok-e olyan ereklyét, ami még nekem is újdonság – zárta szavait Horváth Gergely.

Novák Dezső játékosként négyszer nyert bajnoki címet és egyszer Magyar Kupát az FTC-vel, amellyel 1965-ben a VVK-t is elhódította. Edzőként három bajnoki és egy kupaaranynak volt részese, valamint 1995-ben a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette a zöld-fehér együttest. Az 1960-as, római ötkarikás játékokon harmadik lett, a következő két olimpián, Tokióban és Mexikóvárosban viszont győzött.

A kiállítást július 31-éig lehet megtekinteni a Fradi Múzeumban.

Özvegye és unokája emlékezett rá:

Erzsike Szombathelyen is­merkedett meg Novák Dezsővel, három évig jártak együtt, majd 53 esztendeig voltak házasok.

Roppant egyenes ember volt – jellemzi elhunyt férjét. – A pá­lyán sportszerűen játszott, senkinek sem akart sérülést okozni. Há­rom olimpiai részvétele közül az 1964-es tokióira volt a legbüszkébb. Nemcsak az ott szerzett első aranyérme miatt, ha­nem mert olyan különleges kultúrával ismerkedhetett meg, amiről évtizedekig mesélt.

Családtagjai rendre leutaznak a tapolcai kispályás Novák-tornára, így adózva a játékosként négyszeres, szakvezetőként há­romszoros ma­gyar bajnok em­léké­nek.

Öt év telt el a halála óta, de úgy érzem, még most is ve­lem van – tette hoz­zá az özvegy, aki azt is elárulja, a számtalan tehetséges FTC-játékos közül Dezső Ebedli Zoltánt kedvelte a legjobban, de remek em­bernek tartotta Judik Pétert is.

A 75 évesen elhunyt jobbhátvéd unokája, Horváth Gergely nyolc évet töltött el kapusként a Fradiban, és bár az első csapatig, azaz az NB I-ig nem jutott el, tehetségét senki sem vonta kétségbe.

Az FTC után a REAC-ban, a Videotonban és a Tatabányában is szerepeltem – mesélte a ma már az egyik kereskedelmi tévénél dolgozó 32 éves Gergely.

Nagyapám inkább mentális, semmint szakmai segítséget nyújtott a fejlődésemhez, és rendszeresen 3–400 kilométereket utazott azért, hogy bajnoki meccseken lásson. Utólag aztán felhívta a figyelmemet a hibáimra, és tanácsot adott a kijavításukhoz. Kisfiamnak szólított, pedig az unokája voltam.

Máig hiányzik neki a nagypapa, a lakásában számos futballereklyét őriz tőle.

Tízéves srácként fel sem tud­tam fogni, hogy az 1995–1996-os BEK-kiírásban az Üllői úton láthattam a Grasshopperst, a Real Madridot és az Ajaxot. Ki­­mondhatatlan büszkeség tölt el, hogy a papa volt az első ma­gyar tréner, aki BL-csoportkörbe ve­zette együttesét – teszi hozzá.

Bors, Fradi.hu, MTI nyomán.